Είμαι ανύπαντρη μητέρα και μέχρι την ηλικία των 8,5 μηνών του γιου μου έμενα με τον πατέρα του, ο οποίος το κακοποιούσε ψυχολογικά και κάποιες φορές κακοποιούσε εμένα σωματικά (ποτέ όμως το παιδί). Πλέον μένω με τους γονείς μου. Το παιδί αναφέρει συχνά τον μπαμπά του αλλά νομίζω μπερδεύεται με τον δικό μου μπαμπά ακούγοντάς με να τον φωνάζω. Ο πατέρας του τον επισκέπτεται σπάνια και για πολύ λίγη ώρα. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το παιδί μου; Πώς μπορώ να του εξηγήσω την κατάσταση; Θέλω να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό αλλά ποιον;
Η ψυχολογική και σωματική κακοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που ενώ ξεκινάει διακριτικά, όσο περνάει ο καιρός και μένει κανείς σε μια τέτοια κατάσταση, δυστυχώς χειροτερεύει όλο και πιο έντονα.
Σε συνδυασμό με ένα παιδί που ξεκίνα τώρα την ζωή του και έχει ανάγκη από κάποιες βασικές αρχές/ ερεθίσματα, το περιβάλλον αυτό επηρεάζει την ψυχολογική ανάπτυξη του. Οπότε, το γεγονός ότι απομακρυνθήκατε είναι πολύ καλό για το μικρό σας αλλά και για εσάς. Τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές και ήρεμο σπίτι, να δέχονται φροντίδα και αγάπη.
Είναι φυσιολογικό μόλις αρχίσουν τα παιδιά να μιλούν να μιμούνται τους μεγάλους. Καμιά φορά τα μικρά φωνάζουν την μητέρα τους με το όνομα τους ακούγοντας τους άλλους να την φωνάζουν με το όνομα της. Αυτό θα φτιάξει όσο μεγαλώνει, όσο του εξηγείτε όμορφα πιο είναι το σωστό.
Θα ήταν σίγουρα χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, έναν παιδοψυχολόγο που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε σωστά την όλη κατάσταση. Επίσης οι Σχολές Γονέων που στοχεύουν στην στήριξη των γονέων έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και απαιτητικό ρόλο τους και στην συνέχεια στις όποιες προβληματικές καταστάσεις προκύπτουν είναι μια σοφή κίνηση. Μαθαίνει ο γονιός πώς να αποφύγει λάθος συμπεριφορές και λάθος μηνύματα που μεταδίδονται στο παιδί όσο αυτό μεγαλώνει.
Το ιδανικό θα ήταν να είναι και οι δυο γονείς και ας μην είναι μαζί σαν ζευγάρι, για το κάλο τις ανάπτυξης του παιδιού και για να ακολουθούν μια κοινή γραμμή. Μιλώντας με έναν ειδικό και οι δυο θα απαντηθούν και τα ερωτήματα σχετικά με την σχέση του πάτερα με τον γιο μια που θα εμβαθύνετε σε προσωπικό επίπεδο και θα σας δοθεί μια σωστή κατεύθυνση.
Η Κάνταρου Μίνα, είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεύτρια, Εξωτερικός συνεργάτης Ομίλου Ευρωκλινικής.