Φροντίζοντας έναν γονιό που δεν σε φρόντισε ποτέ: η απόλυτη πράξη αγάπης

Φροντίζοντας έναν γονιό που δεν σε φρόντισε ποτέ: η απόλυτη πράξη αγάπης

Για κάθε έναν που βρίσκεται στη θέση να φροντίζει έναν ηλικιωμένο γονιό με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, το φορτίο είναι συχνά πολύ βαρύ, σωματικά και ψυχολογικά. Ακόμα βαρύτερο, όμως, είναι για όποιον αποφασίζει να φροντίσει έναν γονιό που δεν είχε κάνει το ίδιο για εκίνον όταν ήταν παιδί. Να ξεπεράσει δηλαδή τα αρνητικά συναισθήματα και τις αναστολές και να φέρει εις πέρας μια από τις πιο δυνατές και ανιδιοτελείς πράξεις αγάπης.

Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά πολλοί το έχουν κάνει είτε γιατί έπρεπε είτε γιατί, βαθιά μέσα τους, το ήθελαν πραγματικά. Σε κάθε περίπτωση, όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια θέση οφείλεις να έχεις κατά νου τα παρακάτω:

Μην το κάνεις για εκείνον, αλλά για σένα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου είναι για ποιον λόγο το κάνεις, ώστε να μην έρθεις σε σύγκρουση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν πιστεύεις ότι ειναι το σωστό, κάντο, όχι για τον γονιό σου, αλλά για σένα την ίδια. Για να υπερβείς την ανθρώπινη αδυναμία σου και να προσφέρεις παρηγοριά και αγάπη σε έναν άνθρωπο που στα μάτια σου δεν την αξίζει – να γίνεις παράδειγμα συμπόνοιας και φάρος ανθρωπιάς.

Σκέψου το καλά πριν αναλάβεις την ευθύνη

Βέβαια, υπάρχει και μια πρακτική πλευρά που δεν μπορείς να αγνοήσεις τελείως. Άκου την καρδιά, αλλά βάλε και το μυαλό να ζυγίσει κατά πόσο είσαι σε θέση να φέρεις εις πέρας τη δύσκολη αυτή αποστολή. Η φροντίδα ενός γέρου και πιθανόν ανήμπορου ανθρώπου είναι μεγάλη ευθύνη και δεν σου επιτρέπει να πάρεις την απόφασή σου με ελαφριά καρδιά. Αν αποτύχεις, κανείς δεν θα σε ψέξει, θα έχεις όμως να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου.

Διατήρησε επαφή με έναν ειδικό

Πρέπει επίσης να υπολογίσεις το συναισθηματικό βάρος γιατί, κάποιες μέρες, ίσως να είναι τρομερά αβάσταχτο. Θα φροντίζεις κάποιον που λίγα χρόνια πριν ίσως να μην ήθελες ούτε να δεις, που σε πλήγωσε με την κακία ή την αδιαφορία του στα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής σου. Κρύβει μια εσωτερική σύγκρουση όλο αυτό και είναι καλό να μιλήσεις με έναν ειδικό στον οποίο θα μπορείς να απευθυνθείς όποτε τα βρεις σκούρα (ή και πιο τακτικά).

Προετοίμασε τους δικούς σου για στήριξη

Είναι σημαντικό να βάλεις στην εξίσωση και την οικογένειά σου, τους ανθρώπους που αγαπάς και θέλεις πάντα δίπλα σου, στα καλά και τα άσχημα. Πρέπει να μιλήσεις μαζί τους (ίσως ακόμα και να πάρετε την τελική απόφαση μαζί) και να τους προετοιμάσεις για όλες εκείνες τις φορές που θα χρειαστείς την ψυχολογική τους στήριξη, αλλά και την πολύτιμη βοήθειά τους σε πιο πρακτικά πράγματα.

Δώσε αγάπη, αλλά προστάτεψε και τον εαυτό σου

Τέλος, μη φοβηθείς να αφεθείς και να δώσεις όση περισσότερη αγάπη μπορείς στον άνθρωπο που είναι αίμα σου κι ας μην τίμησε τις δικές του υποχρεώσεις απέναντί σου. Κάντο, όμως, χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα ή ευγνωμοσύνη. Και στην πορεία, μάθε να προστατεύεις τον εαυτό σου από όλα εκείνα που είχες υποστεί κάποτε στωικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληγωθείς ξανά, και μάλιστα μέσα από μια υπέρτατη πράξη αγάπης και αυτοθυσίας.

v