Πρέπει να μαλώνουμε το μωρό;

Πρέπει να μαλώνουμε το μωρό;

Ερώτηση:
Το μωρό μου είναι 10 μηνών αλλά γεννήθηκε εφταμηνίτικο. Από όταν γεννήθηκε της βάζω τις φωνές, μαλώνοντάς την, 1 – 2 φορές την εβδομάδα. Γενικά της χαμογελάω όλη μέρα από όταν γεννήθηκε και είναι ένα πολύ χαμογελαστό μωράκι. Το ότι της φωνάζω πού και πού θα επηρεάσει τον ψυχισμό της και πώς;
Απάντηση:

Από την ερώτησή σας φαίνεται ότι δεν είστε σίγουρη αν το ότι φωνάζετε στο 10 μηνών μωράκι σας είναι σωστό και έχετε δίκιο. Το να μεγαλώνεις το μωρό σου είναι μια από τις πιο υπέροχες εμπειρίες στη ζωή, κανείς όμως δεν είπε ότι είναι και η πιο εύκολη. Το αντίθετο μάλιστα. Ίσως αισθάνεστε κουρασμένη, πιεσμένη, αγχωμένη, αναρωτιέστε αν ό,τι κάνετε είναι "σωστό".

1. Ηρεμήστε, γιατί αυτό που χρειάζονται τα μωρά είναι η αγάπη, η προσοχή και η φροντίδα. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και σιγά-σιγά θα μάθετε τί ηρεμεί το δικό σας μωράκι ή τί του δημιουργεί εκνευρισμό.

2. Θυμηθείτε ότι οι φωνές ποτέ δεν βοηθούν την κατάσταση, αντίθετα εντείνουν το πρόβλημα. Όπως οι μεγάλοι έτσι και τα μωρά μερικές φορές δεν αισθάνονται καλά και οι λόγοι είναι πολλοί, όπως π.χ. έλλειψη ύπνου. Αντιμετωπίστε λοιπόν την γκρίνια του με ηρεμία, χωρίς φωνές.

3. Το πιο πιθανό είναι ότι όταν εσείς είσαστε στρεσαρισμένη και με κακή διάθεση, το παιδί αισθάνεται τα νεύρα και την έντασή σας και τότε τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μην ξεχνάτε, η καλή όπως και η κακή διάθεση είναι κάτι «κολλητικό».

4. Τα μικρά παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των μεγάλων. Ένα παιδάκι που μεγαλώνει μέσα στα νεύρα και τις φωνές θα μάθει να συμπεριφέρεται και εκείνο έτσι. Βάζετε λοιπόν τώρα τις βάσεις για το μέλλον.

5. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν θα πείτε ποτέ «όχι» στο παιδί ή ότι δεν θα βάζετε όρια. Το παιδί θα μάθει σιγά-σιγά τί επιτρέπεται και τι όχι. Φυσικά είναι σημαντικό να το επαινείτε όταν η συμπεριφορά του είναι καλή και όχι να επικεντρώνεστε μόνο στα προβλήματα. Έτσι όταν κάνει μια αταξία ή δεν σας ακούει, του λέτε ότι αυτό δεν είναι καλό κι όχι ότι είναι κακό παιδί. Και φυσικά δώστε και δείξτε στο μωράκι σας, την αγάπη σας απεριόριστα. 

Η Βίκυ Λαγκαδιανού είναι Παιδοψυχολόγος M.Sc.,P.M.Sc., Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας Ευρωκλινικής Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v