Καλάβρυτα (Αχαΐα)
Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν ολοσχερώς τη μαρτυρική κωμόπολη των Καλαβρύτων και εκτέλεσαν όλον τον ανδρικό και εφηβικό πληθυσμό. Σήμερα, δεκαετίες μετά το ολοκαύτωμα, τα Καλάβρυτα είναι ολοζώντανα και αποτελούν ένα από τα ομορφότερα μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφθεί.
Αν πάτε ως εκεί, μη χάσετε τον περίφημο οδοντωτό σιδηρόδρομο που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, το εντυπωσιακό σπήλαιο των Λιμνών και την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας όπου υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης του ‘21. Πριν από όλα, όμως, αφιερώστε λίγο χρόνο για μια περιήγηση ιστορικής μνήμης στο Μουσείο του Καλαβρυτιανού ολοκαυτώματος (το παλιό Δημοτικό Σχολείο που ισοπεδώθηκε, αλλά ανακατασκευάστηκε αργότερα) και τον τόπο της εκτέλεσης, όπου στέκει ένα ξεχωριστό μνημείο στους πεσόντες.
Κι επειδή μέσα στην ημέρα θα πεινάσετε σίγουρα, ροβολήστε στο χωριό Πλανητέρο για πεντανόστιμες πέστροφες και σολωμούς του γλυκού νερού σε μία από τις υπέροχες ταβέρνες της περιοχής, Αλλιώς, μείνετε στα Καλάβρυτα και απολαύστε ντόπια μαγειρευτά και απαρράμιλα κρεατικά (Σχάρας και σούβλας) στο «Καταφύγιο» ή τον «Έλατο».
Δίστομο (Βοιωτία)
Στις 10 Ιουνίου του 1944, οι γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν το ιστορικό Δίστομο κι εκτέλεσαν 218 κατοίκους (άνδρες και γυναίκες), μεταξύ των οποίων ήταν 45 παιδιά και 20 βρέφη. Η σφαγή του Διστόμου έγινε διεθνώς γνωστή από τη φωτογραφία μιας γυναίκας που πενθεί τους νεκρούς της («Η γυναίκα του Διστόμου»), η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life.
Στο δρόμο για το Δίστομο, αν πάτε μέσα απ’ τον Ελικώνα, θα απολαύσετε μια διαδρομή μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Πριν φτάσετε, επισκεφθείτε τη Μονή Οσίου Λουκά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά τοπόσημα της Ελλάδας (και μνημείο της UNESCO). Στο Δίστομο, επισκεφθείτε την τοπική αρχαιολογική συλλογή και την Ακρόπολη της Αμβρόσσου (το αρχαίο όνομα της πόλης) και φυσικά, τα δύο μνημεία της Σφαγής, το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και το Μαυσωλείο των θυμάτων της 10ης Ιουνίου.
Στη συνέχεια, κινήστε προς Λειβαδιά και σταματήστε στο μνημείο στη θέση Καρακόλιθος (όπου οι Ναζί εκτέλεσαν 136 άτομα) για ένα ακόμη σύντομο μάθημα ιστορίας. Στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας περιηγηθείτε στις πανέμορφες Πηγές της Κρύας, απολαύστε σουβλάκι Λειβαδιάς ή δοκιμάστε τις εκλεκτές μεσογειακές γεύσεις του «Καλλίγευστον».
Λίμνες (Αργολίδα)
Στις 24, 25 και 26 Μαίου του 1944, μια 3ήμερη «εκκαθαριστική» επιχείρηση των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής οδήγησε στην πυρπόληση του χωριού Λίμνες και μαζί, στην μαζική εκτέλεση 86 αθώων ψυχών. Οι περισσότεροι πεσόντες δολοφονήθηκαν στα χωράφια και στα μαντριά τους, ενώ απ’ τη μανία των κατακτητών δεν γλίτωσαν ούτε γέροι ούτε παιδιά.
Σήμερα, τη μαύρη επέτειο για όλη την περιοχή θυμίζει το μαρμάρινο μνημείο των πεσόντων που στέκει στην άκρη αυτού του μικρού «αρβανιτοχωριού» της ορεινής Αργολίδας. Οι Λίμνες είναι επίσης γνωστές για τα τοπικά εδέσματα και για το «έθιμο με τα πατίνια» (αγώνας κατάβασης του κατηφορικού δρόμου με αυτοσχέδια πατίνια) στη γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού. Πάρτε την εθνική οδό Κορίνθου-Άργους και, στο Χιλιομόδι, ανηφορείστε προς τις Λίμνες για να περάσετε από τα μαρτυρικά Αργολικά χώματα που αναβλύζουν ιστορία.
Στη συνέχεια, κατεβείτε προς το Νέο Ηραίο και πάρτε το δρόμο είτε δεξιά προς τις Μυκήνες και τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αξιοθέατά τους είτε αριστερά προς το πανέμορφο Ναύπλιο. Στην πρώτη περίπτωση δοκιμάστε τις τεράστιες μερίδες στην ταβέρνα της «Μελίνας» και στη δεύτερη τα απίθανα μαμαδίστικα πιάτα στον «Αίολο».