5 πράγματα που πρέπει να κάνουμε αν γίνει νέο lockdown

5 πράγματα που πρέπει να κάνουμε αν γίνει νέο lockdown

Κανείς δεν θέλει να ζήσουμε ακόμη ένα lockdown και όλοι οι υπεύθυνοι λένε ότι αυτή θα είναι η έσχατη των λύσεων. Ταυτόχρονα, όμως, η κατάσταση στην Αττική επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, ενώ ελάχιστοι τηρούν μέτρα και αποστάσεις – ειδικά σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Μια νέα καραντίνα είναι σίγουρα απευκταία, αλλά αν κληθούμε να τη ζήσουμε για δεύτερη φορά, ίσως είναι λιγότερο βαριά μιας και έχουμε την εμπειρία της πρώτης.

Κοντολογίς, πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown καλό θα ήταν:

Να ψωνίσουμε τα απαραίτητα με ορίζοντα διμήνου (αλλά χωρίς υπερβολές)

Όπως έγινε και την πρώτη φορά, σε ένα πιθανό lockdown δεν θα απαγορεύεται να πάμε σούπερ μάρκετ, θα είναι όμως επικίνδυνο και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται με φειδώ. Η σωστή τακτική είναι να στοκάρουμε (σε λογικό βαθμό για να μην συμβάλλουμε στην έλλειψή τους) είδη που καταναλώνουμε συχνά και διατηρούνται για καιρό (όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι, κατεψυγμένα κλπ.), αλλά και είδη που ξέρουμε περίπου την ποσότητα που χρειαζόμαστε (χαρτικά, καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής κλπ.). Επίσης, να πάρουμε μάσκες και απολυμαντικά, ώστε να μην ξεμείνουμε εν μέσω καραντίνας.

Να πάρουμε προμήθειες για δημιουργική απασχόληση

Εντάξει, σε ένα πιθανό lockdown τα γνωστά μηνύματα θα παίζουν και πάλι, αλλά οι βόλτες χειμωνιάτικα δεν θα είναι το ίδιο εύκολες – ούτε το ίδιο απολαυστικές. Θέλοντας και μη, θα πρέπει να περάσουμε αρκετές ώρες στο σπίτι, οπότε γιατί να μην τις κάνουμε όσο πιο δημιουργικές και διασκεδαστικές γίνεται. Για εμάς, μια συνδρομή σε online πακέτο με σειρές και ταινίες είναι αρκετή. Για τα παιδιά, όμως, πρέπει να στοκάρουμε και υλικά για χειροτεχνίες και δημιουργικό παιχνίδι. Για όλη την οικογένεια, πάλι, μερικά ευφάνταστα επιτραπέζια θα γεμίσουν με γέλια και ωραίες αναμνήσεις τις βραδιές μας.

Να προετοιμαστούμε για την τηλεκπαίδευση

Προφανώς, αν ξαναγίνει lockdown, θα κλείσουν και τα σχολεία κι έτσι θα ξαναζήσουμε μέρες τηλεκπαίδευσης με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Σίγουρα, το υπουργείο διατείνεται ότι είμαστε πλέον πιο έτοιμοι να βγάλουμε τη σχολική σεζόν ακόμη και απ’ το σπίτι αν χρειαστεί, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούμε κι εμείς. Ένας ήσυχος χώρος μέσα στο σπίτι, καλοσυντηρημένο λάπτοπ (ή pc), καλή σύνδεση ίντερνετ που διατηρεί την ισχύ της στον χώρο της τηλεκπαίδευσης είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει για λιγότερους πονοκεφάλους,

Να μην έχουμε εκκρεμότητες με δημόσιο, τράπεζες, γιατρούς κλπ.

Επειδή σε ένα πιθανό lockdown, οι επισκέψεις σε διάφορες υπηρεσίες του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα δεν θα είναι το ίδιο εύκολες, δεν πρέπει να  τις αναβάλλουμε τώρα που μπορούμε ακόμη να τις διακπεραιώσουμε. Για παράδειγμα, αν έχει έρθει ο καιρός να κάνουμε καθαρισμό και ετήσιο έλεγχο στα δόντια μας, δεν πρέπει να μας προλάβει η καραντίνα γιατί ποιος ξέρει πότε θα πάμε μετά. Το ίδιο αν έχουμε κκρεμότητες με εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κλπ. Καλύτερα να τις βγάλουμε απ’ τη μέση για να μην ψαχνόμαστε αργότερα.

Να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι δεν θα ξαναπαχύνουμε

Πέρα από τα ψώνια που πρέπει να γίνονται με γνώμονα την καλή διατροφή μας, αλλά και τον κίνδυνο να τσιμπολογάμε όλη μέρα μέσα στο σπίτι, δεν βλάπτει αν, αυτή τη φορά, φροντίσουμε να έχουμε ένα πλάνο για να γυμναστούμε στο σπίτι (μιας και το τρεξιματάκι δεν θα είναι εύκολο μέσα στη βαρυχειμωνιά). Η πανδημία, άλλωστε, οδήγησε πολλούς γυμναστές να παρέχουν μαθήματα γιόγκα ή πιλάτες μέσω skype, μια λύση που αποδεικνύεται πιο βολική, αλλά και πιο οικονομική συνάμα. Και το μόνο που χρειάζεστε, εκτός από λάπτοπ, είναι ένα στρωματάκι, άντε κι ένα ζευγάρι λάστιχα το πολύ.

v