Στοματική υγιεινή σε βρέφη και παιδιά: Βούρτσισμα από το πρώτο δόντι!

Στοματική υγιεινή σε βρέφη και παιδιά: Βούρτσισμα από το πρώτο δόντι!

Μπορεί τα πρώτα δόντια του μωρού σας να αποτελούν μόνο ένα προσωρινό εργαλείο μάσησης, το οποίο θα αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων σχολικών ετών από τη μόνιμη οδοντοστοιχία του. Ωστόσο, η φροντίδα τους και η εγκαθίδρυση συνηθειών σχετικών με τη στοματική υγιεινή είναι απολύτως σημαντικές.

Πρέπει να γνωρίζουμε πώς η τερηδόνα ή η απώλεια νεογιλών δοντιών στα βρέφη μπορούν να παρεμποδίσουν την καλή διατροφή και την ανάπτυξη του λόγου. Καθώς επίσης και ότι η κακή στοματική υγεία στη βρεφική ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και τη μορφή των μόνιμων δοντιών.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω το βούρτσισμα των δοντιών του μωρού μου; 

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να ξεκινήσει μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βρεφική οδοντόβουρτσα (πρέπει να την αλλάζετε κάθε 3 μήνες), ένα καθαρό, υγρό πανάκι ή γάζα για να καθαρίσετε απαλά τα πρώτα δόντια και το μπροστινό μέρος της γλώσσας, μετά τα γεύματα και πριν τον βραδινό ύπνο.

Μπορώ να χρησιμοποιώ οδοντόκρεμα φθορίου στο μωρό μου;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (AAPD) συστήνει τη χρήση οδοντόκρεμας φθορίου, με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Συστήνω να ξεκινήσετε με μια κρέμα teeth relief που δεν περιέχει φθόριο και έχει πιο ευχάριστη γεύση, αλλά από την ηλικία των 18 μηνών καλό είναι να αντικατασταθεί με μια οδοντόκρεμα με φθόριο κατάλληλη για αυτή την ηλικία.

Χρησιμοποιήστε ελάχιστη ποσότητα, όσο ένας κόκκος ρυζιού, και δεν πειράζει που το μωρό σας μετά θα την καταπιεί. Από το δεύτερο έτος, μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας να ξεπλένει το στοματάκι του μετά το βούρτσισμα και να φτύνει το νερό. Το μέγεθος της οδοντόκρεμας σταδιακά μπορεί να αυξηθεί στο μέγεθος ενός μπιζελιού μέχρι την ηλικία των 3 ετών. 

Διδάσκοντας το μωρό να βουρτσίζει τα δόντια του

Το μωρό σας πιθανότατα να θελήσει να δοκιμάσει να βουρτσίσει τα δόντια του μόνο του. Μπορείτε να το αφήσετε να δοκιμάσει, με την προϋπόθεση ότι έχει την επιδεξιότητα και δεν απογοητεύεται. Ωστόσο, φροντίστε στη συνέχεια να καθαρίσετε διεξοδικά τα δόντια του.

Μην ξεχνάτε να δίνετε το καλό παράδειγμα,  αφήστε τα παιδιά να παρακολουθούν το μπαμπά ή τη μαμά να φροντίζουν τα δόντια τους, έτσι ώστε να εξοικειωθούν με τη συνήθεια αυτή που διαρκεί για μια ολόκληρη ζωή. Τέλος, χρησιμοποιείστε κλεψύδρα, το σωστό βούρτσισμα διαρκεί 2 λεπτά, μια κλεψύδρα θα βοηθήσει στο να τηρήσετε αυτό το χρονικό όριο.

Τι πρέπει να κάνω εάν το μωρό μου αντιδρά στο βούρτσισμα των δοντιών;

Δυστυχώς, δεν αντιδρούν όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο στο βούρτσισμα των δοντιών. Σε κάποια ενδεχομένως να τους αρέσει ενώ σε κάποια όχι. Ειδικά όταν το παιδί είναι στη φάση όπου εκφύονται δόντια και τα ούλα είναι ευαίσθητα οι αντιδράσεις των παιδιών μπορεί να είναι έντονες. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για τις περιπτώσεις που το βούρτσισμα γίνεται «μάχη»:

  • Μην πιέζετε το μωρό σας: Τα ούλα του μωρού είναι ευαίσθητα (ακόμα και όταν δεν είναι σε στάδιο οδοντοφυΐας), οπότε αν πραγματικά δεν φαίνεται να του αρέσει η οδοντόβουρτσα, δοκιμάστε ένα μαλακό πανάκι.
  • Τραγουδήστε ένα τραγούδι: Σε ορισμένα βρέφη η απόσπαση της προσοχής μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να κάνει το βούρτσισμα των δοντιών πιο ευχάριστο. Τραγουδήστε ένα αγαπημένο τραγουδάκι του τη στιγμή που βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας .
  • Δείξτε πώς γίνεται αυτό: Βλέποντας τη μαμά η τον μπαμπά να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να το απολαμβάνουν τα βοηθάτε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία.
  • Αφήστε το μωρό σας να παίξει και να πειραματιστεί: Το μωρό σας πιθανόν να δείξει ενδιαφέρον για την οδοντόβουρτσα. Ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον του, επιτρέποντάς του να την κρατήσει και να την περιεργαστεί με το δικό του ρυθμό. Μπορεί ακόμη και να βάλει την οδοντόβουρτσα στο στόμα του.

Μάριος Δέτσης, Παιδίατρος

detsis-paidiatros.gr

facebook.com/detsispaidiatros

v