Τι χρειαζόμαστε
300 γραμμάρια φασόλια μέτρια (μουλιασμένα στο νερό αποβραδίς)
200 γραμμάρια χοιρινή πανσέτα κομμένη σε κυβάκια
600 γραμμάρια χοιρινό μπούτι ή κιλότο, καθαρισμένο από λίπος και κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 κρεμμύδι ξερό ολόκληρο (αποφλοιωμένο)
6 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες
2 κούπες ζωμό λαχανικών
1/2 κούπα λευκό κρασί
3 κουταλιές της σούπας ντοματόπαστα
1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε
Βήμα 1ο
Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε τον ζωμό με το κρασί και την ντοματόπαστα, ώσπου να έχουμε ένα ομογενές μείγμα.
Βήμα 2ο
Στο μείγμα, προσθέτουμε τα φασόλια (αφού τα ξεπλύνουμε καλά), το χοιρινό μπούτι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι, συμπληρώνουμε με νερό ώσπου να σκεπάσει τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες ή και παραπάνω – ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να γίνουν τα φασόλια.
Βήμα 3ο
Στο μεταξύ, σ’ ένα τηγάνι, σωτάρουμε τις πανσέτες με 1 σκελίδα σκόρδο και λίγη ντοματόπαστα, ώσπου να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Βήμα 4ο
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις πανσέτες και το αλάτι και βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε την αλλιώτικη φασολάδα μας ζεστή με φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί.
Καλή επιτυχία!