Η κόρη μου δεν θέλει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό σε αντίθεση με πέρυσι. Τι να κάνω;

Η κόρη μου δεν θέλει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό σε αντίθεση με πέρυσι. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Γεια σας. Έχω μια κόρη 3 χρόνων και 4 μηνών. Ξεκινήσαμε για 2η χρονιά παιδικό σταθμό. Πέρυσι πήγε για 4 μήνες, δυσκολεύτηκε λίγο αλλά ακόμη και μετά την καραντίνα ήταν μια χαρά- συμμετείχε σε όλα! Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε και κλαίει συνέχεια απ’ την ώρα που θα φτάσαμε στον παιδικό. Η μια η δασκάλα έφυγε και ήρθε καινούρια, όπως και καινούρια παιδάκια. Τι να κάνω να τη βοηθήσω; Η παλιά δασκάλα μου λέει ότι επειδή έχει αλλάξει το πρόγραμμα λόγω νέας χρονιάς έχει βγει και η μικρή εκτός... Δεν περίμενα από ένα παιδάκι που τα πήγαινε μια χαρά, τώρα να μη σταματάει να κλαίει. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε την υπέροχη κόρη σας! Είναι τόσο όμορφο που σας επικοινωνεί το ότι κάτι τη δυσκολεύει! Σας δίνει ακόμη μια ωραία ευκαιρία να τη φροντίσετε! 

Πέρυσι υπήρχε μια πρώτη επαφή με έναν χώρο και τους ανθρώπους του. Φέτος είναι διαφορετικά τα δεδομένα, και μάλιστα έχει προηγηθεί μια πολύ απαιτητική μακρά περίοδος λόγω κορωναϊου. Επομένως, εφόσον είναι ακόμη η αρχή, δε χρειάζεται να ανησυχείτε αλλά ούτε και να αδιαφορήσετε

Μιλήστε με την κόρη σας. Ρωτήστε την εάν υπάρχει κάτι που δεν της αρέσει ή φοβάται. Ακούστε την με προσοχή, όσο μικρό και εάν σας ακούγεται αυτό που θα σας πει, θα νιώσει πολύ καλά εάν εισπράξει την προσοχή και το ενδιαφέρον σας. Εξηγήστε της πως αυτήν τη νέα χρονιά έχει δυνατότητα να ζήσει άλλες νέες υπέροχες εμπειρίες και να κάνει νέους φίλους! Μπορεί οι αλλαγές στην αρχή να μας δυσκολεύουν αλλά τελικά τις χαιρόμαστε! Δώστε χρόνο προσαρμογής. Εάν δείτε ότι συνεχίζει να διαμαρτύρεται για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να δώσετε περισσότερη προσοχή στο θέμα ώστε να κατανοήσετε πιο σαφώς τι συμβαίνει.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v