Έξοδος με το παιδί: αντί για μια «οθόνη» ψυχαγωγείστε το μ’ αυτούς τους 5 τρόπους

Έξοδος με το παιδί: αντί για μια «οθόνη» ψυχαγωγείστε το μ’ αυτούς τους 5 τρόπους

Όσοι είμαστε γονείς ξέρουμε καλά πως η έξοδος με ένα μικρό παιδί, ειδικά σε φαγάδικο, μπορεί να είναι μια διαρκής προσπάθεια να μην βαρεθεί κι αρχίσει τα δικά του. Κάπως έτσι, μπαίνουμε στον πειρασμό να του δώσουμε ένα tablet και να το αφήσουμε να χαζεύει ή να παίζει τα αγαπημένα του παιχνίδια. Δεν είναι και κατακριτέο, αλλά εμπεριέχει μια «ευκολία» όλο αυτό, ενώ ίσως και να σπρώχνουμε άθελά μας το παιδί σε επιλογές που δεν ευνοούν την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση με τους άλλους.

Αντί, λοιπόν, για μια οθόνη, ίσως θα ήταν καλύτερα να ψυχαγωγήσουμε το παιδί με:

Τα κλασικά, αγαπημένα κόμικς

Όλοι θυμόμαστε να διαβάζουμε με χαρά Μίκυ Μάους, Ποπάυ, Τιραμόλα και όλα εκείνα τα κόμικς που έβρισκες ανά πάσα στιγμή στο περίπτερο δίπλα στην ταβέρνα. Γιατί, λοιπόν, να μην κουβαλήσουμε μαζί μας μερικά αγαπημένα κόμικς (πιάνουν περισσότερο χώρο απ’ το τάμπλετ, αλλά χαλάλι), ώστε το παιδί να έχει κάτι να διαβάσει στο τραπέζι, αλλά να έχουμε κι εμείς κάτι να συζητήσουμε μαζί του – αν π.χ. είναι κόμικς που διαβάζαμε κι εμείς τότε μοιραζόμαστε μαζί τους μια όμορφη παιδική μας ανάμνηση. Μπορούν, φυσικά, να είναι κόμικς που διαβάζουν τα παιδιά σήμερα κι έχουν σχέση με τα παιδικά πο βλέπουν στην τηλεόραση ή βιβλία με εικόνες για τα μικρότερα παιδιά.

Eπιτραπέζια παιχνίδια!

Αν αρέσει κάτι στα παιδιά κι αποτελεί την πρώτη τους επιλογή για ψυχαγωγία αυτό είναι τα παιχνίδια! Αντί, λοιπόν, για τα ψηφιακά παιχνίδια που βρίσκουν στο τάμπλετ ή το κινητό, μπορείτε να πάρετε μαζί επιτραπέζια παιχνίδια που δεν πιάνουν πολύ χώρο. Μπορούν να είναι είτε παιχνίδια με κάρτες, είτε μαγνητικά επιτραπέζια σε έκδοση τσέπης, ακόμη και ατομικά παιχνίδια (θυμάστε το Solo;) σε περίπτωση που έχετε μοναχοπαίδι ή το αδερφάκι του είαι πολύ μικρό για να παίξει Uno. Και σ’ αυτήν τη περίπτωση, βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει το να παίξετε εσείς μαζί του.

Τρισδιάστατους γρίφους

Κι όμως, εκείνοι οι ξύλινοι ή μεταλλικοί γρίφοι που συνήθως καταλήγουν διακοσμητικά στις βιβλιοθήκες μας ή καταχωνιάζονται σε κάποιο συρτάρι από ντροπή που δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να τους λύσουμε, μπορούν να κρατήσουν πολύ καλή παρέα σ’ ένα παιδί που αρέσκεται στις προκλήσεις. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάτι απλό και στην πορεία να δοκιμάσουμε τον πιο διάσημος τέτοιο γρίφο, τον κύβο του Ρούμπικ – αν και δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ρισκάρουμε να να εξοργίσουμε το παιδί μας σε δημόσιο χώρο κι ενώ απολαμβάνουμε το γεύμα μας.

Ένα σετ ζωγραφικής

Σ’ όλα τα παιδιά αρέσει να ζωγραφίζουν και είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να κρατήσει την προσοχή τους και τα διασκεδάσει, ακόμη και εκτός σπιτιού. Γιατί, λοιπόν, να μην οργανώσετε το δικό σας «φορητό» σετ ζωγραφικής, με υλικά που είναι πιο κατάλληλα για χρήση σε χώρο άλλον απ’ το σπίτι σας (π.χ. μαρκαδόρους). Και όταν βρεθείτε στην ταβέρνα και το παιδί βαρεθεί, κάντε του λίγο χώρο στο ταπέζι και δώστε του τη δυνατότητα να περάσει τον χρόνο του ζωγραφίζοντας...

Την παρέα μας...

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δώσουμε στο παιδί ένα τάμπλετ, αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην ψυχαγωγία του είναι η δική μας συμμετοχή, το ενδιαφέρον μας για ‘κείνο και για ότι κάνει ή δημιουργεί. Τι κι αν είμαστε στην ταβέρνα και θέλουμε να απολαύσουμε την έξοδό μας; Απ’ τη στιγμή που πήραμε το παιδί μαζί μας, πρέπει να είμαστε μια παρέα – να μη νιώσει ποτέ ότι το αφήνουμε μόνο του, έστω και αν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Να ασχοληθούμε μαζί του, να παίξουμε, να γελάσουμε και, γιατί όχι, να συζητήσουμε κιόλας. Με λίγα λόγια, να κάνουμε την έξοδο μοναδική και για μας και για το παιδί, να δημιουργήσουμε ωραίες αναμνήσεις και να γυρίσουμε σπίτι χαμογελαστοί και γεμάτοι!

v