Η κορούλα μου ξεσυνήθισε να μένει με τη γιαγιά της και τώρα δεν τη θέλει καθόλου. Τι να κάνω;

Η κορούλα μου ξεσυνήθισε να μένει με τη γιαγιά της και τώρα δεν τη θέλει καθόλου. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Έχω ένα μωράκι 6 μηνών κοριτσάκι. Πριν από την καραντίνα καθόταν μια χαρά με τη γιαγιά της και μια φορά που χρειάστηκε διανυκτέρευσαν και μαζί χωρίς κανένα πρόβλημα. Μετά την καραντίνα και αφού είχε να δει τη γιαγιά αρκετό καιρό δεν κάθεται καθόλου μαζί της και κλαίει. Επειδή πλησιάζει ο καιρός να επιστρέψω στη δουλειά μου πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδάκι μου να συνηθίσει ξανά τη γιαγιά του; Σας ευχαριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να σας ζήσει το μωρό σας! Να είναι υγιές και ευτυχισμένο! Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς γίνατε γονείς σε μια περίσταση πολύ δύσκολη με πολλά νέα δεδομένα στη ζωή όλων μας. Η αγωνία σας οπωσδήποτε θα είναι μεγάλη, αφού έχετε να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα, να φροντίσετε το μωρό σας και να επιστρέψετε και στην εργασία σας. 

Κατανοώ την ανάγκη και τον προβληματισμό σας, καθώς θέλετε να φεύγετε για την εργασία σας και να είστε ήσυχη ότι η κόρη σας περνάει όμορφα. Με κάποιο τρόπο συνέβαλε στην αντίδραση της και η απόσταση από την γιαγιά την περίοδο της καραντίνας. Ωστόσο, ακόμη και εάν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό το διάστημα, η σχέση και πάλι θα άλλαζε. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο μιας υγιούς ανάπτυξης και δε θα πρέπει να σας ανησυχεί. Κάθε άλλο! Είναι απόδειξη νοητικής εξέλιξης. Καθώς η κόρη σας μεγαλώνει κατακτά καθημερινά ικανότητες αντίληψης που προηγουμένως δεν είχε. Έτσι τη δυσκολεύουν αλλά και την ευχαριστούν πρόσωπα και πράγματα που πριν λίγο διάστημα δε μπορούσε να κατανοήσει.

Η γιαγιά και η κόρη σας θα ξαναχτίσουν τη σχέση τους! Η παρουσία σας είναι σημαντική ώστε η κόρη σας να νιώθει ασφάλεια για να ανοιχτεί σε ένα οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο. Αφού καλέσετε τη γιαγιά κάποιες φορές στο σπίτι, θα τους δίνετε σταδιακά κάποιο κοινό χρόνο μαζί ενώ εσείς θα είστε για παράδειγμα στο διπλανό δωμάτιο. Σαφώς έχει μεγάλη σημασία να μιλάτε στο μωρό σας και να της εξηγείτε τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο πρόγραμμα μας προετοιμάζοντας την έτσι για μια περισσότερο ομαλή μετάβαση. 

Μην περιμένετε ωστόσο ότι δε θα συναντήσετε δυσκολίες. Θα συναντήσετε. Θα βρείτε όμως και τρυφερούς τρόπους να τις φροντίσετε και να πάτε παρακάτω!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v