Είμαι μητέρα ενός αγοριού 6 ετών και η συμπεριφορά του γιού μου με ανησυχεί. Είναι ένα αγοράκι ζωηρό που σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο. Τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνω ότι μου λέει ψέματα για διάφορους λόγους είτε για να καλύψει κάποια σκανδαλιά του, είτε όπως λέει: "έτσι για πλάκα". Επίσης διαπιστώνουμε ότι παίρνει διάφορα αντικείμενα, είτε δικά μας είτε των συμμαθητών του χωρίς την άδεια μας ή την δική τους, και τα κρύβει. Του έχουμε εξηγήσει με ήπιο τρόπο και χωρίς να τον μαλώσουμε με φωνές ή ξύλο ότι και οι δύο αυτές πράξεις δεν είναι καλές και δεν θα μπορούμε ούτε εμείς ούτε οι άλλοι να τον εμπιστευόμαστε με αυτή τη στάση αλλά δεν συμμορφώνετα. Μπορείτε να μου προτείνεται εσείς κάποια τακτική;
Από την περιγραφή του προβλήματος φαίνεται ότι το αγοράκι σας, σας λέει πολλές φορές ψέματα, αλλά διαπράττει επίσης και την πράξη της κλοπής. Σίγουρα στην ηλικία των έξι ετών τα παιδιά ξέρουν ήδη ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί το παιδί εξακολουθεί να φέρετε έτσι, παρά τις προσπάθειες σας να του εξηγήσετε ότι αυτό δεν είναι επιτρεπτό.
1. Μπορεί ένα ζωηρό παιδί να θεωρεί ότι λέγοντας ψέματα ή παίρνοντας τα πράγματα των άλλων είναι κάτι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Ίσως να έχει δει ότι το κάνουν και οι φίλοι του ή κάποιοι τον θαυμάζουν για την πράξη αυτή.
2. Ίσως έχει παρατηρήσει ότι κι οι μεγάλοι του λένε μερικές φορές «αθώα ψεματάκια» κι αυτό του προκαλεί σύγχυση για το τί είναι σωστό και λάθος.
3. Εξηγήστε στο παιδί, ότι αυτές οι πράξεις δεν επιτρέπονται για κανέναν λόγο, γιατί αν φέρετε με αυτόν τον τρόπο, τα άλλα παιδιά δεν θα θέλουν να είναι φίλοι του ή γιατί όλοι στενοχωριούνται όταν κάποιος τους παίρνει τα πράγματά τους.
4. Μην τιμωρείτε το παιδί υπερβολικά ή μην αντιδράτε με έντονο θυμό και σίγουρα μην χρησιμοποιήσετε ποτέ το ξύλο σαν τιμωρία. Όλα αυτά θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί θα ξαναπεί ψέματα στο μέλλον, για να αποφύγει την αντίδρασή σας. Αντίθετα στερείστε του κάτι που θα ήθελε να κάνει και εξηγήστε το γιατί.
5. Προσοχή όμως! Αν ένα παιδί συνεχίζει τα ψέματα και τις κλοπές παρά τις προσπάθειές σας, ίσως είναι ένδειξη ενός σοβαρότερου προβλήματος. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι δεν παίρνει αρκετή αγάπη και προσοχή και γι'αυτό θέλει μ'αυτόν τον τρόπο να τραβήξει το ενδιαφέρον και να ασχοληθείτε μαζί του. Σκεφτείτε λοιπόν αν συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση σας με το παιδί γιατί η κλοπή μπορεί να είναι απλώς το σύμπτωμα ενός σημαντικότερου προβλήματος. Σ'αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ψυχολόγου.
Η Λαγκαδιανού Βίκυ είναι Παιδοψυχολόγος M.Sc.,P.M.Sc., Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας Ευρωκλινικής Παίδων
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr