Σήμερα τα μεσάνυχτα θα ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» σε όλες τις εκκλησίες

Σήμερα τα μεσάνυχτα θα ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» σε όλες τις εκκλησίες

Το φετινό Πάσχα δεν το γιορτάσαμε όπως κάθε χρόνο αφού η πανδημία και ο κορονοϊός είχαν διαφορετικά σχέδια για μας... Αν θυμάστε, τις Άγιες εκείνες ημέρες ήμασταν σε αυστηρή καραντίνα και με κλειστές για τους πιστούς εκκλησίες. Ωστόσο, μας είχαν υποσχεθεί πως το Πάσχα θα μεταφερθεί και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε (και να βιώσουμε) το Χριστός Ανέστη αργότερα, όταν ο ιός δεν θα μας απειλεί πια. Και η στιγμή αυτή έφτασε!

Όσοι πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε απόψε το βράδυ στις εκκλησίες της γειτονιάς σας!

Πότε θα κάνουμε ανάσταση;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε και έχει αποσταλεί  σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, ανακοινώνεται ότι σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη της Αθήνας Εσπερινή Δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα. Θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η Αρχιεπισκοπή προτρέπει να γίνει το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες και τις μονές εφόσον είναι εφικτό. Έτσι, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, «θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Τι ισχύει για τους πιστούς

  • Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τι είναι η απόδοση της εορτής του Πάσχα

Στη λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (27 Μαΐου 2020).

Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών. Τη συνήθεια αυτή κληρονόμησε η χριστιανική λατρεία από τις μεγάλες ιουδαϊκές εορτές, που διαρκούσαν οκτώ ημέρες.

Από θεολογικής πλευράς, αυτή η παράταση αποτελεί και μια υπέρβαση του ιστορικού – λειτουργικού χρόνου και μια πρόγευση της αιωνιότητας.

Στην Ανατολή οι ημέρες της «Διακαινησίμου» εβδομάδος θεωρούνταν ως «μία και η αυτή λαμπροφόρος ημέρα της Αναστάσεως». Μάλιστα Εκκλησιαστικοί κανόνες και πολιτικοί νόμοι (Πενθέκτης κανόνας ΞΣΤ’, Βαλεντινιανού ΙΙ [389]) επέβαλλαν την αργία για να μπορεί ο λαός να πηγαίνει στους ναούς. Διαρκούσε όμως η εορτή αυτή για σαράντα ημέρες, μέχρι της αποδόσεώς της, την Τετάρτη πριν από την Ανάληψη, κατά την οποία ψαλλόταν όλη η αναστάσιμη ακολουθία του Πάσχα.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

v