Μόλις φτιάξει το ένα δωμάτιο έχει χαλάσει το άλλο
Η φασίνα με τα παιδιά στο σπίτι, και μάλιστα σε διαδικασία τηλεκπάιδευσης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας, είναι ένας φαύλος κύκλος! Μαζεύεις το σαλόνι και μέχρι να τελειώσεις το νεροχύτη τα παιχνίδια είναι ξανά στον καναπέ. Τρέχεις να τα μαζέψεις και στο μεταξύ ξαναγεμίζει ο νεροχύτης με χρησιμοποιημένα ποτήρια.
Μια ιστορία η οποία δεν έχει τέλος. Φτάνει το βράδυ και, κατάκοπη πια, κάνεις μια τελευταία προσπαθεί να μαζέψεις μόλις κοιμηθούν τα παιδιά, αλλά δεν έχει και πολύ νόημα: μόλις ξυπνήσουν τα παιδιά, το σπίτι θα είναι και πάλι άνω κάτω!
Τα παιδιά δύσκολα αντιλαμβάνονται την αταξία
«Είδες πώς έγινε πάλι το δωμάτιό σου» ρωτάμε με απόγνωση τα παιδιά, κι εκείνα μας κοιτούν με απορία. Δυσκολεύονται να δουν τα πράγματα μέσα από τα μάτια σας, όπως κι εσείς δεν μπορείτε να τα δείτε μέσα από τα δικά τους. Όταν εσείς βλέπετε χάος και αταξία, εκείνα βλέπουν ισορροπία και τάξη.
Πώς γίνεται λοιπόν να κάνουν τις δουλειές που θα θέλατε ή να προσέχουν πού αφήνουν τα παπούτσια και τα ρούχα τους; Είναι θέμα διαφορετικής οπτικής που κάποια στιγμή στο μέλλον θα συγκλίνει με τη δική σας.
Το παιχνίδι πάνω απ' όλα!
Γίνεται να πείσεις ένα παιδί πως προτεραιότητα έχουν οι δουλειές και όχι το παιχνίδι; Όσες το πιστέψαμε και το δοκιμάσαμε, μπορούμε να σας επιβεβαιώσουμε ότι δεν γίνεται! Είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις τον σκύλο σου ότι πρώτα πρέπει να καθαρίσει τς τρίχες από τον καναπέ και μετά να βγει να παίξει με την μπάλα του.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα είστε έτοιμες να εκραγείτε για τα σκόρπια Lego στο πάτωμα, θυμηθείτε πως το παιδί σας αγαπά πρώτα και κύρια το παιχνίδι! Για να το πείσετε να κάνει καμιά δουλειά, βάλτε του σαν «τυράκι» το επόμενο παιχνίδι σας.
Για να μάθεις σε ένα παιδί να μαζεύει, χρειάζεται κόπος και χρόνος
Ένα παιδί, όπως είπαμε και παραπάνω, έχει διαφορετική αντίληψη, διαφορετική ανοχή στην αταξία και διαφορετικές προτεραιότητες από εσάς. Το να γίνει ένας τακτικός και ισορροπημένος άνθρωπος είναι το στοίχημα που βάζουμε όλοι οι γονείς και μέχρι να το πετύχουμε περνάνε χρόνια!
Μην προσπαθήσετε λοιπόν να το διεκδικήσετε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή, όρια, επιμονή και ψυχραιμία. Να είστε σίγουρες πως θα έρθει η μέρα που το να συγυρίζετε το σπίτι σας δεν θα είναι σαν να πλένετε ρούχα με βρώμικο νερό, αλλά με φρέσκο, καθαρό νεράκι!