Με τι να αντικαταστήσεις την ξηρή μαγιά και άλλα 4 υλικά που λείπουν από την κουζίνα σου

Με τι να αντικαταστήσεις την ξηρή μαγιά και άλλα 4 υλικά που λείπουν από την κουζίνα σου

Δεν είναι λίγες οι φορές που θες να μαγειρέψεις ή να φτιάξεις ένα γλυκό και σου λείπουν κάποια βασικά υλικά. Πόσο μάλλον αυτήν την περίοδο που απαγορεύεται η άσκοπη κυκλοφορία και τα ψώνια μας πρέπει να είναι πάντα προγραμματισμένα! Όταν συμβαίνει αυτό, λοιπόν, πρέπει να καταφύγουμε σε εναλλακτικές λύσεις που όμως θα είναι εξίσου αποτελεσματικές!

Ξηρή μαγιά

Από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα, τα φακελάκια ξηρής μαγιάς αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση! Σπάνια βρίσκεις απόθεμα στα ράφια του σούπερ μάρκετ ενώ, λόγω έλλειψης, δεν επιτρέπεται να αγοράσεις πάνω από μια συγκεκριμένη ποσότητα. Ωστόσο, μπορείς να φτιάξεις λαχταριστό σπιτικό ψωμί ή ζύμη για πίτσα και χωρίς αυτήν!

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γραμμάρια) μπορεί να αντικατασταθεί με:

  • 30 γραμμάρια νωπή μαγιά ή
  • 4 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά σε σκόνη ή
  • μπέικιν πάουντερ

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Συνήθως στο ντουλάπι μας υπάρχει άφθονο αλεύρι για όλες τις χρήσεις το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες παρασκευές μας. Μπορούμε όμως ν ατο χρησιμοποιήσουμε ακόμα κι αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα αφράτο κέικ και μας έχει τελειώσει το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (140 γρ.) μπορεί να αντικατασταθεί με την μίξη των εξής υλικών:

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσει (140 γραμμάρια) 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Λευκή ζάχαρη

Με την φόρα που έχουμε πάρει στην κουζίνα τελευταία, είναι πολύ πιθανό να ξεμείνουμε ακόμα κι από ζάχαρη! Ωστόσο, ακόμα κι αν υπάρχει ζάχαρη στο ντουλάπι μας, καλό είναι να την αποφεύγουμε. Εξάλλου, υπάρχουν αρκετά προϊόντα, πιο υγιεινά, που μπορούν να την αντικαταστήσουν.

1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη (200 γραμμάρια) μπορεί να αντικατασταθεί με:

  • 1 φλιτζάνι (125 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη ή
  • 1 φλιτζάνι (125 γραμμάρια) μαύρη ζάχαρη ή
  • ⅞ του φλιτζανιού μέλι με την προϋπόθεση πως θα μειώσετε τα υγρά της συνταγής κατά 3 κουταλιές της σούπας

Επίσης, αντί για μέλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νέκταρ αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, μελάσα ή στέβια η οποία, όμως, δεν είναι υδατοδιαλυτή.

 

Γάλα

Τις περισσότερες φορές, σε ένα σπίτι με παιδιά, υπάρχει μόνο φρέσκο γάλα.Ωστόσο, κάποιες συνταγές απαιτούν γάλα εβαπορέ και τώρα, με την απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας, είναι δύσκολο να «πεταχτείς» να αγοράσεις. Δεν είναι απίθανο όμως να ξεμείνεις κι από φρέσκο γάλα το οποίο χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις την αγαπημένη λιχουδιά του παιδιού. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει λύση!

1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ (240ml) μπορεί να αντικατασταθεί με:

  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (240 ml) 

1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα πλήρες (200 ml) μπορεί να αντικατασταθεί με την μίξη των εξής υλικών:

  • 100 ml γάλα εβαπορέ
  • 100 ml νερό ή 200 ml γάλα ελαφρύ
  • 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο

Μπέικιν πάουντερ

Ενώ φροντίζουμε πάντα να προμηθευτούμε ξηρή μαγιά για να φουσκώσει καλά η ζύμη μας, συχνά ξεχνάμε να ανανεώσουμε τις προμήθειές μας σε μπέικιν πάουντερ που είναι ένα εξίσου απαραίτητο συστατικό για κάθε κουζίνα. 

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ μπορεί να αντικατασταθεί με την μίξη των εξής υλικών:

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ

Extra tip: εάν δεν έχουμε μαγειρική σόδα, μπορούμε νά χρησιμοποιοήσουμε μπέικιν πάουντερ: ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα αντικαθιστάται με 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

v