Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία του μωρού από θανατηφόρες ιώσεις

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία του μωρού από θανατηφόρες ιώσεις

Το καλοκαίρι μας έχει αποχαιρετήσει και, παρά τον καλό για την εποχή καιρό, η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει. Οι ιοί γίνονται πιο ανθεκτικοί και οι πρώτες ιώσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε σχολεία και εργασιακά περιβάλλοντα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μία απλή ίωση που ρίχνει μεγάλους ή παιδιά στο κρεβάτι για λίγες μέρες, μπορεί να αποβεί μοιραία για τα μωρά, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Οι συνήθεις ιώσεις της εποχής είναι αυτές του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, αλλά και μεταδοτικά μικρόβια όπως αυτό της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Οι πρώτες, εάν μολύνουν ένα παιδί χωρίς αντισώματα, ενδέχεται να προκαλέσουν μέχρι και βρογχοπνευμονία με αμφίβολα αποτελέσματα. Η μηνιγγίτιδα, πάλι, μετρά ήδη πολλά θύματα και μάλιστα όλων των ηλικιών.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε τα μωρά μας;

Σταθερή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι

Πολλοί γονείς τον χειμώνα, θέλοντας να προστατεύσουν το νέο μέλος της οικογένειας από το κρύο, διατηρούν υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο σπίτι αυξομειώνοντας, μάλιστα, τον θερμοστάτη του καλοριφέρ (ή του air-condition) συχνά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του μωρού, ενώ η πολλή ζέστη και η ξηρή ατμόσφαιρα διευκολύνουν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Η θερμοκρασία στο σπίτι και ειδικά στο παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι σταθερή και να μην ξεπερνά τους 19-20 βαθμούς Κελσίου. Για να αυξήσετε τα επίπεδα της υγρασίας στο σπίτι, τοποθετήστε μικρά δοχεία με νερό πάνω στα καλοριφέρ.

Εμβολιασμός για την αποφυγή επικίνδυνων νόσων

Ακόμα ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας καταγράφηκε στις αρχές Νοεμβρίου σε βρέφος 6 μηνών στην Καρδίτσα. Το παιδί διακομισθεί σε  νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για λίγες ημέρες και ταυτοποιήθηκε με Μηνιγγίτιδα τύπου Β. Ευτυχώς, διέφυγε τον κίνδυνο και σήμερα είναι καλά στην υγεία του.

Η μηνιγγίτιδα Β, είναι ο επικρατέστερος τύπος Μηνιγγίτιδας, που ευθύνεται για τα περισσότερα περιστατικά στην χώρα μας. Η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ιού βρίσκεται στον δύσκολο εντοπισμό του αλλά και στο ότι εξελίσσεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να προκαλεί είτε μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες είτε τον θάνατο μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Επιπλέον, 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα και μπορεί να το μεταδώσει σε ένα παιδί μεσώ ενός απλού φιλιού ή ενός φτερνίσματος.

Ο εμβολιασμός, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος πρόληψης, αφού εξασφαλίζει ότι δεν θα απειληθεί η ζωή των παιδιών μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και η ανάγκη του κρίνεται επιτακτική.

Μην πάτε σε μέρη με πολυκοσμία

Όσο κι αν θέλετε να πάρετε το μωρό σας και να πάτε μία βόλτα σε ένα φιλικό σπίτι ή κάποιο εστιατόριο με τους φίλους σας, είναι προτιμότερο να το αποφύγετε. Οι κλειστοί χώροι με πολύ κόσμο, εκτός από το ότι αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον για τους ιούς της εποχής, ενδέχεται να σας φέρουν σε επαφή με ανθρώπους που είναι φορείς μικροβίων.

Ενήλικες ή παιδιά με συνάχι ή βήχα είναι πραγματικά επικίνδυνοι για τα μωρά μας. Εάν ένας μόνο βήξει κατά λάθος κοντά του, το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στους πνεύμονές του και να κινδυνεύσει σοβαρά.  

Καθαρός αέρας και βόλτες

Αντίθετα, ο καθαρός αέρας είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Δεν χρειάζεται να κλείνετε το μωρό στο σπίτι, ούτε να το προστατεύετε αδικαιολόγητα από τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες, αφού ο καθαρός αέρας εξουδετερώνει τα μικρόβια.

Ανοίξτε τα παράθυρα καθημερινά για τουλάχιστον δέκα λεπτά, ώστε να ανανεώνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Τα μικρόβια κυκλοφορούν στον αέρα και είναι εύκολο να κολλήσει το παιδί εάν κάποιος άλλος π.χ. βήχει στον ίδιο χώρο.

 

v