Τρώμε τα πάντα και σε συγκεκριμένες ώρες
«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας» έλεγε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, τονίζοντας τη σημαντικότητα της σωστής διατροφής τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.
Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσεις σε ένα μικρό παιδί για την αξία και τις βιταμίνες των διάφορων τροφών, όμως, είναι εύκολο να διατηρήσεις ένα σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα από το οποίο δεν θα παρεκκλίνεις άσκοπα. Επίσης σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε το μικρό μας να δοκιμάζει νέες γεύσεις και συνδυασμούς. Η προσαρμοστικότητα, ακόμα και στο φαγητό, είναι ένα μεγάλο εφόδιο για την ευτυχία μας.
Βοηθήστε, λοιπόν, το μωρό σας να κάνει συνήθεια την σωστή διατροφή ώστε να την διατηρήσει για όλη του τη ζωή!
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά
Με την καθαριότητα, όπως και με το φαγητό, δεν αρκεί να εξηγήσουμε μία φορά σε ένα μικρό παιδί γιατί πρέπει να πλένει τα χέρια του. Το μπάνιο, το πλύσιμο των δοντιών ή το καλό σαπούνισμα των χεριών πριν το φαγητό πρέπει να του γίνουν βίωμα μέσα από διασκεδαστικές διαδικασίες, συχνές επαναλήψεις και την δική μας επιμονή.
Κι αν έχετε κουραστεί να λέτε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, βάλτε τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών να τους μιλήσουν για την καθαριότητα. Η Μπου, το γνωστό μικρό ελεφαντάκι της Pharmasept, μέσα από μικρές εκπαιδευτικές αφηγήσεις που στόχο να μάθουν στα παιδιά για την καθημερινή φροντίδα, μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας σύμμαχος.
Επιπλέον, φροντίστε να πλένουν τα δόντια τους κάθε βράδυ και τα χέρια τους πριν κάτσουν στο τραπέζι, να κάνουν μπάνιο πριν πέσουν στο κρεβάτι, να φοράνε καθαρά ρούχα και να ζουν σε ένα υγιεινό και τακτοποιημένο περιβάλλον. Φροντίστε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε να είναι είναι φιλικά και κατάλληλα για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού σας.
Να μαζεύει τα παιχνίδια του
Μία ευθύνη που καλό θα είναι να έχει αναλάβει το παιδί μέχρι τα 3 του είναι τα παιχνίδια του. Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθεί, τα πράγματά του πρέπει να είναι τακτοποιημένα και τη θέση τους. Μοιάζει βουνό να πείσεις ένα παιδί να μαζέψει, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι! Αρκεί να μην περιμένετε να πάει 5 ετών για να του το μάθετε, να επιμείνετε και να είστε σταθεροί.
Για να το βοηθήσετε, πάρτε μεγάλα χρωματιστά καλάθια ή κουτιά ώστε κάθε ένα να αποθηκεύει συγκεκριμένα παιχνίδια. Για παράδειγμα, στο μπλε κουτί μπαίνουν τα παζλ, στο κίτρινο οι κύβοι, κοκ. Έτσι, το παιδί θα μάθει πολύ νωρίς την τάξη και την οργάνωση – εφόδια που θα το βοηθούν για πάντα και σε όλες τις περιστάσεις της ζωής του.
Να μοιράζεται τα πράγματά του
Δεν είναι πάντα εύκολο να ζητήσεις από ένα μικρό παιδί να μοιραστεί τα παιχνίδια του ή να αφήσει από τα χέρια του το αεροπλανάκι που τόσο αγαπάει. Ωστόσο, η χρονική περίοδος μέχρι την ηλικία των τριών είναι πολύ σημαντική για να αρχίσει το παιδί να αντιλαμβάνεται πως δεν είναι όλα δικά του και πως ο κόσμος δεν του ανήκει!
Η μετέπειτα ομαλή κοινωνικοποίησή του θα εξαρτηθεί από το πόσο προσαρμοστικό και δοτικό θα έχει καταφέρει να γίνει τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Φυσικά, δεν χρειάζεται αυστηρότητα ή σκληρότητα από τη μεριά σας, αλλά κατανόηση, σταθερότητα και διάλογος.