Επιστροφή στο σχολείο χωρίς άγχος

Επιστροφή στο σχολείο χωρίς άγχος

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν βρίσκει όλα τα παιδιά εξίσου ενθουσιασμένα. Βοηθήστε τα να ξεπεράσουν το άγχος με μερικές απλές συμβουλές.

Η πρώτη μέρα αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία για κάθε παιδί που την βιώνει: κάποια διαβαίνουν χωρίς πολλά λόγια την πύλη του σχολείου και με ζωηρό βήμα κατευθύνονται προς τους παλιούς (και νέους) συμμαθητές τους. Κάποια άλλα γαντζώνονται από το πόδι της μαμάς τους τόσο δυνατά, κλαίγοντας με μαύρο δάκρυ για την επικείμενη «εγκατάλειψη». Το αποτελέσματα για όλα τα παιδιά είναι, βέβαια, το ίδιο: Η πύλη του σχολείου κάποια στιγμή θα κλείσει πίσω τους και όταν θα έρθει η ώρα που θα ανοίξει οριστικά, μόνο συγκινητικές αναμνήσεις θα έχουν να θυμούνται από τα χρόνια τους εκεί.

Μέχρι, τότε, όμως πρέπει να δούμε πώς θα ξεκολλήσουμε αυτό το τρομαγμένο πιτσιρίκι από το πόδι της μαμάς...

Εξοικειώστε το με το περιβάλλον

Βοηθά πάντα αν το παιδί είναι εξοικειωμένο με το σχολείο του. Έτσι, αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το σχολείο πριν από την έναρξη της χρονιάς, πάρτε το παιδί μαζί για να γνωρίσει τη δασκάλα και πιθανώς να δει την αίθουσα στην οποία θα φοιτήσει. Μ' αυτόν τον τρόπο, την πρώτη μέρα θα αισθάνεται πιο άνετα αναγνωρίζοντας εικόνες και πρόσωπα.

Στην ώρα σας

Φροντίστε την πρώτη μέρα να είστε στο σχολείο στην ώρα σας: Ούτε πολύ νωρίτερα (με αποτέλεσμα να εντείνετε την αγωνία του παιδιού και να ψάχνετε τα σωστά λόγια για να το πείσετε να μην γυρίσει στο σπίτι), ούτε πολύ αργότερα (ώστε να αγχωθεί ότι άργησε). Επίσης, φτάνοντας στο σχολείο, δεν χρειάζεται να το αποχαιρετάτε με τις ώρες. Χαιρετήστε το με χαμόγελα και χαρές. Κι αν δεν λέει να ξεκολλήσει από πάνω σας, το πιθανότερο είναι ότι η δασκάλα θα σπεύσει να βοηθήσει την κατάσταση με κάποιον έξυπνο τρόπο.

Βοηθήστε το να κάνει φίλους

Αν το παιδί σας δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, βοηθήστε το ερχόμενη σε επαφή με άλλες μαμάδες συμμαθητών του και καλώντας τους όλους στο σπίτι σας μετά το σχολείο για καφέ και γλυκό. Επίσης, ενημερώστε την δασκάλα ότι το παιδί είναι ντροπαλό για να το αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο.

Κάντε υπομονή

Επιστρέφοντας από το σχολείο, όπου η συμπεριφορά του θα πρέπει να είναι πιο σοβαρή και συγκρατημένη, το παιδί θα νιώσει στο σπίτι πολύ πιο ελεύθερο και ασφαλές. Έτσι μπορεί να γίνει υπερκινητικό, να έχει ανάγκη από τα χάδια και τις αγκαλιές σας ή μπορεί ακόμα, αν είναι πολύ μικρό, να επιστρέψει σε παλιές του συνήθειες, π.χ. να αρχίσει πάλι να βρέχει το κρεβάτι του ή να πιπιλάει το δάχτυλο. Αφήστε το να περάσει αυτό το στάδιο δείχνοντας κατανόηση και υπομονή.

Ώρα για ανεξαρτησία;

Είναι πιθανό να έχει έρθει η ώρα για να πηγαίνει το παιδί μόνο στο σχολείο – θα το καταλάβετε γιατί θα σας το ζητήσει. Αν το παιδί είναι στην κατάλληλη ηλικία, μην είστε αρνητικοί αν πρώτα δεν το δοκιμάσετε. Αποφασίστε πώς θα πηγαίνει (με τα πόδια ή με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς) και κάντε μαζί τη διαδρομή μερικές φορές, πριν αρχίσει το σχολείο, για να εντοπίσετε πιθανούς κινδύνους και να υπολογίστε σωστά τους χρόνους. Επίσης, ψάξτε να βρείτε κάποιο άλλο παιδί που πιθανόν ακολουθεί την ίδια διαδρομή, ώστε να πηγαίνουν στο σχολείο μαζί.

Βοηθήστε το με τα μαθήματα

Με τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν και τα μαθήματα και αν είναι η πρώτη φορά που το παιδί καλείται να κάνει εργασίες στο σπίτι, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί την βοήθειά σας, όχι τόσο για τις ίδιες τις ασκήσεις, αλλά για τον τρόπο που θα πρέπει να διαβάζει. Ξεκινήστε παρέχοντάς του μία καθαρή και τακτοποιημένη επιφάνεια εργασίας. Έπειτα φτιάξτε μαζί ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, σε ένα μεγάλο χαρτόνι, και κολλήστε το στον τοίχο απέναντι από το γραφείο του. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να οργανωθεί και να βάλει τα μαθήματά του σε μία σειρά. Τέλος, βοηθήστε το παιδί να βρει ρυθμό στα μαθήματα, π.χ. πείτε του να ξεκινά με τα πιο δύσκολα και να αφήνει τα πιο εύκολα και διασκεδαστικά για το τέλος, π.χ. τις χειροτεχνίες.

Πώς θα «διαβάσετε» το παιδί για το σχολείο

Θετική στάση

Αν το παιδί σας τύχει να μην βρεθεί στο ίδιο τμήμα με τους φίλους του, κάντε το να το δει θετικά: Πείτε του ότι είναι μία ευκαιρία να κάνει νέους φίλους, ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να προσέχει περισσότερο στο μάθημα και ότι θα μπορεί να βλέπει τους φίλους του κάθε μέρα μετά το σχολείο, π.χ. στην παιδική χαρά ή στο σπίτι για παιχνίδι.

Συμπαράσταση

Είναι πιθανό μετά την πρώτη μέρα στο σχολείο, το παιδί να επιστρέψει στο σπίτι με δάκρυα στα μάτια, επειδή του λείψατε, επειδή δεν συμπαθεί τη νέα δασκάλα ή απλώς επειδή δεν νιώθει ακόμα έτοιμο να μπει στην καθημερινή ρουτίνα της νέας σχολικής χρονιάς. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και αποδεκτά. Εξηγήστε του ότι όλα τα παιδάκια έχουν να αντιμετωπίσουν ακριβώς την ίδια κατάσταση, ότι εσείς θα είστε πάντα εκεί για να μοιράζετε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του και ότι μπορεί οι καθημερινές να είναι μέρες ρουτίνας, όμως τα σαββατοκύριακα μπορείτε να οργανώνετε πάντα όμορφες δραστηριότητες για να κάνετε μαζί.

Συμβουλές για μαμάδες

Αποδεχθείτε το γεγονός ότι το παιδί σας για τουλάχιστον 2 εβδομάδες (και μέχρι να μπείτε όλοι «σε πρόγραμμα») θα είναι ιδιόρρυθμο.

Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να σας ακούν να μιλάτε αρνητικά για τη δασκάλα τους και μην επηρεάζεστε από αυτά που λένε άλλοι γονείς για εκείνη, μέχρι να την γνωρίσετε και να σχηματίσετε άποψη.

Διώξτε το άγχος σας σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο, γιατί ακόμα και αν δεν το εκφράζετε, τα παιδιά θα το καταλάβουν. Προσπαθήστε να είστε χαλαρή για να είναι κι εκείνα χαλαρά.

Προετοιμαστείτε αρκετές ημέρες πριν, π.χ. ανανεώστε την ντουλάπα τους, δανείστε ρούχα που δεν τους κάνουν πια, ετοιμάστε τα σχολικά είδη.

Αποφασίστε ποιος θα είναι ο χώρος μελέτης του παιδιού – συνήθως το γραφείο του, στο δωμάτιό του. Τακτοποιήστε τον χώρο και ανανεώστε τον για να γίνει πιο ελκυστικός για διάβασμα.

Φέρτε το παιδί σε επαφή με τους συμμαθητές του, πριν ακόμα αρχίσει η χρονιά, π.χ. καλέστε τους στο σπίτι για να παίξουν μαζί ή συναντηθείτε και με τους γονείς τους στην παιδική χαρά.

Μπείτε όλοι σε πρόγραμμα βραδινού ύπνου, το οποίο έχει σίγουρα χαλαρώσει κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας νιώθει ψυχολογικά έτοιμο για το σχολείο, ότι έχει αυτοπεποίθηση για τη νέα χρονιά και πιστεύει πως όλα θα πάνε καλά.

Πηγή: iVillage, Modernmom

v