Μην εμπλακείτε άμεσα
Όσο επώδυνή και αν μοιάζει η κατάσταση απ’ έξω, μην ξεχνάτε ότι οι ρήξεις με οικείους ανθρώπους είναι μέρος της ζωής και αργά ή γρήγορα το παιδί θα πρέπει να μάθει να τις αντιμετωπίζει και να τις ξεπερνά.
Μην κάνετε, λοιπόν, το πρόβλημά του δικό σας και μην εμπλακείτε για να διορθώσετε ότι έχει συμβεί. Μείνετε δίπλα στο παιδί σας, εξετάστε ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και συμβουλέψτε το με γνώμονα το ότι, τις περισσότερες φορές, αυτοί οι τσακωμοί ξεχνιούνται μια για πάντα. Να θυμάστε ότι ο χρόνος είναι σύμμαχός σας και πως αυτό που χρειάζεται το παιδί πριν δει τα πράγματα πιο καθαρά είναι να βγάλει αυτό που νιώθει από μέσα του.
Ακούστε χωρίς να κρίνετε
Όταν το παιδί είναι έτοιμο να σας περιγράψει το περιστατικό, ακούστε προσεκτικά ώστε να καταλάβετε τι έχει συμβεί, ποιος ήταν ο λόγος του τσακωμού και γιατί τα δυο παιδιά έφτασαν στο σημείο να μην θέλουν να ξαναειδωθούν.
Μόνο προσοχή, όσο μιλάτε με το παιδί σας, μην του λέτε τι θα έπρεπε να έχει πει ή κάνει και μην κρίνετε καμία απ’ τις δύο πλευρές. Είναι φυσιολογικό, η πρώτη εξιστόρηση να είναι λίγο πιο υποκειμενική και να δικαιώνει το παιδί σας. Αν διαπιστώσετε αμφιλεγόμενα σημεία, προσπαθήστε να ρίξετε φως σ’ αυτά. Μην επιμείνετε, όμως, για να μην φέρετε το παιδί σε θέση άμυνας. Δείξτε υπομονή και σιγά σιγά θα έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι έγινε και πώς νιώθει το παιδί σας.
Παρηγορήστε το παιδί και αναφέρετε το ενδεχόμενο να τα ξαναβρούν
Είστε στην πολύ πλεονεκτική θέση να γνωρίζετε ότι, μετά από τσακωμούς, όσο έντονοι και αν είναι αυτοί, τα παιδιά συνηθίζουν να τα ξαναβρίσκουν και να περνούν μαζί το ίδιο καλά με πριν. Το παιδί σας, όμως, δεν το ξέρει και η διαδικασία επούλωσης είναι αναμενόμενα δύσκολη.
Μόλις το παιδί εκτονωθεί και δείχνει να έχει ξαλαφρώσει, δώστε του να καταλάβει ότι ξέρετε πολύ καλά πως νιώθει και ότι δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται ή να μετανιώνει για το συμβάν. Χρησιμοποιήστε λόγια παρηγορητικά και μόλις μαλακώσει, μιλήστε του σιγά σιγά για το ενδεχόμενο να τα ξαναβρούν με το άλλο παιδί και να ξαναπαίξουν μαζί. Αν το παιδί είναι αρνητικό μην το πιέσετε, πάρτε το μια αγκαλιά και δώστε του λίγο χρόνο να το σκεφτεί μόνο του.
Μοιραστείτε μια δική σας παρόμοια εμπειρία
Ως γονιός, κάθε νέα εμπειρία του παιδιού είναι για εσάς μια ευκαιρία να του μάθετε κάποια πράγματα για τη ζωή και να το καθοδηγήσετε μέσω του παραδείγματος. Έτσι και σ’ αυτήν τη περίπτωση, οφείλετε να το βοηθήσετε να βγει σοφότερο.
Είναι πολύ πιθανό να έχετε περάσει κάτι παρόμοιο στα παιδικά σας χρόνια, οπότε γιατί να μην το μοιραστείτε με το παιδί σας. Τα παιδιά αγαπούν τις αφηγήσεις και παίρνουν το μήνυμα πολύ πιο εύκολα απ’ ότι αν τους το υπαγορεύσετε. Μιλήστε του για μια δική σας εμπειρία, εξηγώντας παράλληλα πως λειτουργούν οι φιλίες και το πως οι φίλοι τσακώνονται κιόλας και, καμιά φορά, μπορεί και να μην τα ξαναβρουν. Έχοντας εσάς για ζωντανό παράδειγμα, το παιδί θα πάρει πιο εύκολα τη σωστή απόφαση.
Ενθαρρύνετέ το παιδί να κάνει περισσότερους φίλους
Είναι πολύ πιθανό, το παιδί να νιώθει ακόμη χειρότερα για ότι συνέβη επειδή πιστεύει ότι κινδυνεύει να χάσει τον μοναδικό του φίλο. Ευτυχώς, το πιθανότερο είναι να μην το χάσει. Παρ’ όλ’ αυτά, η αγωνία του ίσως και να είναι βάσιμη σ’ αυτή τη φάση της ζωής του.
Ό,τι και αν γίνει, είναι καλό να δώσετε στο παιδί την ώθηση να γίνει πιο κοινωνικό ώστε να μην βασίζεται μόνο σε ένα ή δύο παιδιά για παρέα. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες και η ένταξή του σε διαφορετικές ομάδες παιδιών, είναι ένας καλός τρόπος. Έτσι θα μάθει να κοινωνικοποιείται όχι με αποκλειστικό κριτήριο την ζώνη άνεσής του, αλλά την ευχαρίστηση από την ίδια τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους και το να συναγωνίζεται μαζί τους ή να μοιράζεται τα ποικίλα ενδιαφέροντά τους.