Κληρονομούμε τα περισσότερα γονίδιά μας από τη μαμά της μαμάς μας!

Κληρονομούμε τα περισσότερα γονίδιά μας από τη μαμά της μαμάς μας!

Τίποτα και κανείς δε συγκρίνεται με την αγάπη της γιαγιάς! Τα εγγόνια τείνουν να έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις γιαγιάδες τους, ειδικά εάν εκείνες αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους τις ώρες που απουσιάζει η μαμά. Απ΄ ότι φαίνεται, όμως, αυτός ο ιδιαίτερος δεσμός ανάμεσα σε μια γιαγιά και το εγγονάκι της δεν οφείλεται μόνο στην σχέση που χτίζουν μεταξύ τους αλλά και στην κληρονομικότητα!

Τα παιδιά μοιάζουν στις γιαγιάδες τους – και, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι ορατό με την πρώτη ματιά, σίγουρα μοιράζονται  συμπεριφορές, συνήθειες, το περπάτημα ή μια κοινή χαρακτηριστική ελιά.

Γιατί τα παιδιά κληρονομούν γονίδια της γιαγιάς;

«Τα γονίδια που λαμβάνουν τα παιδιά όταν ακόμα βρίσκονται στη μήτρα από την μητέρα τους, προέρχονται απευθείας από τις γιαγιάδες τους. Μεταξύ όλων των παππούδων και συγγενών, η μαμά της μητέρας είναι αυτή που είναι υπαίτια για την κληρονομικότητα των γονιδίων».

Αυτά μας λέει ο Χιλιανός συγγραφέας Alejandro Jodorowsky στο βιβλίο του «Μετά-γενεαλογία: Αυτοανακάλυψη μέσα από την Ψυχό-μαγεία και το Οικογενειακό Δέντρο». Εκεί, εξηγεί πως τα γονίδια μπορούν να παρακάμψουν γενιές και να περάσουν κατευθείαν από έναν παππού / γιαγιά στο εγγόνι.  Γι’ αυτό το λόγο, κάποια παιδιά μπορεί να μοιάζουν περισσότερο στη γιαγιά ή σε κάποια θεία, παρά στους γονείς τους.

Ωστόσο, ακόμα κι αν ένα παιδί δεν θυμίζει εμφανισιακά τη γιαγιά του, υπάρχει κάποιο σημάδι από εκείνη πάνω του: μια ελιά, το χαμόγελο, το χρώμα των ματιών ή το περπάτημα. Κάποιες φορές μπορεί να κληρονομήσει ακόμη και τους μυς ή και γενετικές ασθένειες από τους παππούδες τους.

Σε τι ποσοστό τα παιδιά παίρνουν το DNA των γιαγιάδων τους

Μία έρευνα του Cambridge, σχετικά με τον δεσμό μεταξύ της γιαγιάς από την μεριά της μητέρας και των εγγονών τους, αποδεικνύει πως τα εγγόνια κληρονομούν το 25% του DNA τους από τη γιαγιά τους.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του Χ-χρωμοσώματος, το οποίο περνούν οι γιαγιάδες από τη μεριά της μητέρας στα εγγόνια τους (ανεξαρτήτου φύλλου) κατά 25%.  Τα παιδιά, λοιπόν, αγόρια και κορίτσια, παίρνουμε τα περισσότερα γονίδιά μας από τη μαμά της μαμάς μας!

Αντίθετα, οι γιαγιάδες από τη μεριά του πατέρα μεταφέρουν λιγότερα χρωμοσώματα X και μόνο στις εγγονές τους και όχι στους εγγονούς τους. 

Πηγή: news-actual.com

v