Ο 7χρονος γιος μου βρέχει το κρεβάτι του. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;

Ο 7χρονος γιος μου βρέχει το κρεβάτι του. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 7 χρονών και έχει ξεκινήσει από πέρσι να βρέχει πάλι το κρεβάτι του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τί μπορώ να κάνω; Είναι ψυχολογικό ή σωματικό;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η ενούρηση αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδική ηλικίας. Για να λάβει ένα παιδί μια τέτοια διάγνωση, χρειάζεται να υπάρχουν επεισόδια απώλειας ούρων με συχνότητα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και διάρκεια μεγαλύτερη των 3 μηνών. Το παιδί θα πρέπει να είναι ηλικίας 5 ετών και άνω.

Υπάρχει ένας πολύ σαφής διαχωρισμός που βοηθά ιδιαίτερα στην κατανόηση του φαινομένου και επομένως στην κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση του. Η πρωτοπαθής ενούρηση, η οποία αναφέρεται σε μια σταθερή εμφάνιση του φαινομένου. Δηλαδή το παιδί μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τους σφιγκτήρες του σε καμία περίοδο της μέχρι τώρα ανάπτυξής του από τα 5 έτη κι έπειτα όπως αναμένεται. Η δευτεροπαθής ενούρηση, αναφέρεται στο φαινόμενο που ενώ για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα το παιδί είχε καταφέρει να ελέγξει τους σφιγκτήρες του, στην πορεία η κατάκτηση αυτή χάθηκε και επανήλθε η πρότερη εικόνα. Είναι σημαντικός αυτός ο διαχωρισμός καθώς σε συνδυασμό με μια ενδελεχή ιατρική διερεύνηση του φαινομένου, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε εάν οφείλεται σε κάποιο οργανικό ή ψυχολογικό λόγο ή συνδυασμό και των δύο.

Πρώτο βήμα σας λοιπόν είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας για το θέμα αυτό. Θα σας συστήσει κάποιες εξετάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ή αποκλεισμό του οργανικού αιτίου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα γνωρίζετε και τον τρόπο που μπορείτε να φροντίσετε τον γιο σας.

Είτε πρόκειται για οργανικό είτε για ψυχολογικό θέμα, η συναισθηματική επιβάρυνση του γιου σας είναι σίγουρα έντονη, επομένως η τρυφερότητα σας και η έγνοια σας είναι βοηθητική σας κάθε περίπτωση. Φροντίστε λοιπόν στη σχέση σας με όποιον τρόπο μπορείτε και απευθυνθείτε στους κατάλληλους ανθρώπους για να συμβάλλει ο καθένας στο δικό του κομμάτι ώστε το θέμα αυτό να δουλευτεί και να προχωρήσει.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v