«"Γιατί δεν έρχεται ο μπαμπάς να μας δει; Δεν μας αγαπάει πια;"
Ίσως το δυσκολότερο κομμάτι του διαζυγίου είναι να εξηγήσεις στο παιδί τα «πως» και τα «γιατί» των ενηλίκων. Η ερώτηση «δεν μας αγαπάει πια ο μπαμπάς» είναι πολύ συνηθισμένη από τα νήπια και, παρά τις διδαχές και τις συμβουλές των ειδικών, η απάντηση παραμένει επίπονη και δύσκολη. Το χειρότερο, δε, είναι όταν ο μπαμπάς δεν εμφανίζεται στα ραντεβού του ή εξαφανίζεται από τη ζωή του παιδιού. Ίσως να μην συμβαίνει συχνά, όμως συμβαίνει και είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζει μόνο μία διαζευγμένη μαμά.
Μειώνονται οι οικονομικοί πόροι
Μόλις μειωθεί ο συναισθηματικός πόνος και έρθεις αντιμέτωπη με τα πρακτικά και καθημερινά ζητήματα, το οικονομικό είναι η δυσκολότερη πτυχή του διαζυγίου. Τα έσοδα μειώνονται πολύ και, μέχρι να σταθείς στα πόδια σου με μία δεύτερη (ή και τρίτη) δουλειά,οι ισορροπίες κλονίζονται. Οφείλεις να προστατεύσεις την εκπαίδευση και την διατροφή του παιδιού, ενώ κάποιες φορές δυσκολεύεσαι να πληρώσεις ακόμα και το ενοίκιο του σπιτιού. Ευτυχώς, αργά ή γρήγορα ξαναβρίσκονται οι ισορροπίες. Μπορεί η ζωή σου να μην είναι ποτέ ξανά ίδια, αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό που μετράει…
Απομακρύνεσαι από την οικογένεια του πρώην συζύγου
Όσο κοντά και να είσαι με τους γονείς και τους συγγενείς του πρώην συζύγου σου, μετά το διαζύγιο οι σχέσεις δεν μπορούν να παραμείνουν τόσο στενές όσο πριν. Ασυνείδητα και, σχεδόν φυσικά, οι γονείς παίρνουν το μέρος των παιδιών τους και ο «πρώην», όσο και να τον αγαπούν, μπαίνει αυτόματα στην απέναντι πλευρά. Επίσης, σε διακοπές, γιορτές, κ.τ.λ., το παιδί θα επισκεφθεί τους παππούδες και τους θείους από την πλευρά του μπαμπά με τον… μπαμπά και όχι μαζί σου. Μερικές φορές αυτό πονάει, αφού η οικογένεια του συντρόφου σου ήταν για σένα σημαντική.
Πρέπει να προσέχεις πώς μιλάς για τον άλλον γονέα
Φυσικά και πρέπει να προσέχεις πώς μιλάς για τον μπαμπά (ή αντίστοιχα τη μαμά) του παιδιού είτε είσαι παντρεμένος είτε όχι. Τα παιδιά δεν πρέπει να ακούν τον έναν γονέα να μειώνει τον άλλον. Η διαφορά με τα αγαπημένα και παντρεμένα ζευγάρια, ωστόσο, είναι πως ακόμα κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορείς να το διορθώσεις ευκολότερα αφού συναναστρέφεσαι καθημερινά μαζί του και το παιδί μπορεί να αντιληφθεί τον σεβασμό και την αγάπη σου για εκείνον από την συμπεριφορά σου και όχι να κρίνει από μία φορά.
Για τα χωρισμένα ζευγάρια, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο γονέας πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός αφού απουσιάζει η καθημερινή τριβή, αλλά και να προστατεύει το παιδί από τυχόν λανθασμένες αποφάσεις του άλλου γονέα χωρίς να μιλήσει άσχημα για εκείνον ή τις επιλογές του. Μερικές φορές αυτό είναι πολύ δύσκολο. Απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς, ενώ μοιάζει κατόρθωμα να διαχειριστείς τον θυμό σου και να κάνεις το σωστό.
Έρχεσαι αντιμέτωπη με τον εαυτό σου όταν το παιδί μένει με τον μπαμπά του
Είμαι σίγουρη πως κάποιες μαμάδες ζηλεύουν και μόνο στην ιδέα πως περνάω μοναχικά και ήσυχα σαββατοκύριακα! Πριν χωρίσω, ζήλευα κι εγώ, ομολογώ. Όταν, όμως, η φαντασία γίνεται πραγματικότητα, τα συναισθήματα είναι πολύ διαφορετικά. Έπειτα από πολλά συναπτά έτη παντρεμένη με παιδί, το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο, με κίνηση και φασαρία. Όταν έμεινα, ξαφνικά, μόνη σε ένα άδειο διαμέρισμα, μακριά από τον ρόλο μου ως μητέρα και σύζυγος, συνειδητοποίησα πως είχα χάσει τον εαυτό μου. Μας πήρε καιρό για να ξαναγνωριστούμε και να νιώθουμε πάλι όμορφα μαζί. Μόνοι, εγώ κι ο εαυτός μου, κι αφού κάναμε την αυτοκριτική μας, εκμεταλλευόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας για να ηρεμούμε και να ξεκουραζόμαστε.
Πηγή: www.popsugar.com