Το 22 μηνών μωρό μου δείχνει να φοβάται τον κόσμο. Να ανησυχώ;

Το 22 μηνών μωρό μου δείχνει να φοβάται τον κόσμο. Να ανησυχώ;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Το 22 μηνών μωρό μου κλαίει κάθε φορά που έρχεται κάποιος άγνωστος στο σπίτι ή ακόμα και κάποιος που δεν έρχεται συχνά. Κλαίει, ουρλιάζει και κολλάει πάνω μου. Γενικά είναι πολύ δύσκολο στις κοινωνικές συναναστροφές αν και τις επιδιώκω επίτηδες για να συνηθίζει. Γενικά, δείχνει να φοβάται τους ανθρώπους ακόμα και τα παιδιά. Με την οικογένειά του και τους παππούδες είναι μια χαρά και πανέξυπνο. Να ανησυχώ;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: 4yuuu.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όπως έχουμε συζητήσει και με άλλες αφορμές, κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, με έναρξη περίπου τον 6ο μήνα ζωής, τα μωρά αναπτύσσουν το λεγόμενο «άγχος προς τον ξένο». Το άγχος αυτό αφορά το συναίσθημα που βιώνουν και την αντίδραση που εκφράζουν όταν έρχονται σε επαφή με πρόσωπα γνωστά ή άγνωστα, πέραν της μητέρας. Το άγχος αυτό δεν είναι ανησυχητικό καθώς ουσιαστικά εκφράζει τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού και την ικανότητα του να αντιλαμβάνεται τις σχέσεις.

Κατά την ηλικία αυτήν, η σχέση του βρέφους με τη μητέρα είναι εξαιρετικά σημαντική αφού στη σχέση αυτή βασίζεται η ανάπτυξη της εμπιστοσύνης προς τον εαυτό του και τους άλλους. Το βρέφος μέσα από τη σχέση με τη μητέρα του μαθαίνει, κατανοεί τον κόσμο και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μετά τον 18ο μήνα περίπου, το βρέφος στρέφεται σε περισσότερα πρόσωπα και μπορεί να εξερευνήσει κι άλλες σχέσεις, καθώς το νοητικό επίπεδο αυτής της ηλικίας του επιτρέπει να έχει μια εσωτερική αναπαράσταση της μητέρας του και έτσι να νιώθει ασφαλές. Το άγχος προς τον ξένο λοιπόν υποχωρεί, ωστόσο αυτό γίνεται σταδιακά.

Υπάρχει μια φυσιολογική αντίδραση των παιδιών, που καθώς μεγαλώνουν, η αντίδραση μειώνεται και οι σχέσεις καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Το μωρό σας μοιάζει να βρίσκεται σε αυτήν τη φάση, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Εάν, καθώς περνά ο καιρός, διαπιστώνετε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που εμπιστεύεστε ώστε να σας βοηθήσει, πως μέσα από τη δική σας σχέση θα του προσφέρετε εμπιστοσύνη ώστε να νιώσει ασφάλεια και να ανοιχτεί περισσότερο.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v