Ο γιος μου θέλει να κάνει τους φίλους του να κλαίνε. Τι δείχνει αυτή η περίεργη συμπεριφορά;

Ο γιος μου θέλει να κάνει τους φίλους του να κλαίνε. Τι δείχνει αυτή η περίεργη συμπεριφορά;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ο 5.5 ετών γιος μου μου είπε ότι στο σχολείο κυνηγάει τους φίλους του και τους κάνει να κλαίνε για να δει πως κλαίνε τα παιδάκια. Με ανησύχησε πολύ αυτό γιατί δεν μπορώ να βρω κάτι λογικό. Είμαι παράλογη;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: verywellfamily.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά στις ηλικίες αυτές που αφορούν τα πρώτα τους σχολικά χρονιά, διαπραγματεύονται καθημερινά πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν το μεγάλωμα τους και τις σχέσεις τους.

Φεύγοντας από την αποκλειστικότητα του σπιτιού και της οικογένειας, ανοίγονται σε έναν άλλο, μεγάλο και άγνωστο μέχρι τότε κόσμο, και προσπαθούν να καταλάβουν τη λειτουργία του ώστε να καταφέρουν να ενταχθούν. Η αποκωδικοποίηση αυτή δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, καθώς τα νέα πρόσωπα είναι πολλά και διαφορετικά, κι έτσι κάτι που ισχύει μεταξύ κάποιων δεν ισχύει μεταξύ κάποιων άλλων.

Η διαδικασία αυτή της διαπραγμάτευσης μπορεί να έχει ξεκινήσει νωρίτερα από το σπίτι μεταξύ αδερφών, εφόσον υπάρχουν, και να αποτελέσει χρήσιμη εμπειρία για τα παιδιά.

Ο γιός σας προσπαθεί να καταλάβει, πότε δυσκολεύεται κάποιος, πώς αντιδρά, πώς το εκφράζει. Προσπαθεί να καταλάβει εάν είναι δυνατός και σημαντικός ώστε να μπορεί να δημιουργεί συναισθήματα στους άλλους, ακόμη κι αν είναι δυσάρεστα. Τα ερωτήματά του αυτά είναι υπέροχα, ωστόσο έχετε να του δώσετε απαντήσεις και να τον φροντίσετε για να μην τις αναζητά με λάθος τρόπο.

Δώστε του απλόχερα πολύ τρυφερότητα. Πείτε του πόσο σημαντικός είναι, πόσο τον χαίρεστε που έχει φίλους, και μιλήστε του για το πότε κλαίνε οι άνθρωποι σε όλες τις ηλικίες. Επιτρέψτε στον ίδιο να κλάψει, χωρία αυτό να καταγράφεται ως αδυναμία, αλλά ως δύναμη και επιθυμία επικοινωνίας! Δώστε του προσοχή, δώστε του φροντίδα, δώστε του χαμόγελο.

Δημιουργήστε του το νέο ερώτημα: πώς χαμογελούν οι άνθρωποι;

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v