4 σαλάτες για την Καθαρά Δευτέρα

4 σαλάτες για την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία από τις αγαπημένες παραδόσεις των Ελλήνων! Η παράδοση θέλει την οικογένεια να πετάει τον χαρταετό και έπειτα να μαζεύεται γύρω από το τραπέζι με τα νηστίσιμα. Τα θαλασσινά, η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα αποτελούν το βασικό μας μενού που σηματοδοτεί την αρχή της νηστίσιμης περιόδου. Φέτος, εκτός από το ξιδάτο χταποδάκι και τα τηγανιτά καλαμαράκια, εντυπωσιάστε και με τις παρακάτω εύκολες και γρήγορες σαλάτες που θα κάνουν το τραπέζι σας αξέχαστο.

Καλαμποκοσαλάτα

Τι θα χρειαστείτε

 800 γραμμάρια καλαμπόκι

2 ντομάτες

½ κρεμμύδι κόκκινο

1 κόκκινη πιπεριά

1 πράσινη πιπεριά

1 αβοκάντο

Χυμό από 3 lime

1 πρέζα κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

Τι πρέπει να κάνετε

  • Bράστε το καλαμπόκι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Στην συνέχεια, τοποθετείστε το σ’ ένα μπολ και ρίξτε κρύο νερό μέχρι να κρυώσει.
  • Βγάλτε τα καλαμπόκια και τοποθετείστε τα σε ένα διαφορετικό μπολ.
  • Κόψτε τις ντομάτες, το κρεμμύδια και τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια. Ξεφλουδίστε το αβοκάντο, αφαιρέστε το κουκούτσι και κόψτε το σε μικρά κομμάτια.
  • Προσθέστε τα λαχανικά στο μπολ με το καλαμπόκι και περιχύστε τα με τον χυμό λεμονιού, τον κόλιανδρο και ελάχιστο αλατοπίπερο.

Πηγή: bbcgoodfood.com

Σαλάτα με καλαμάρι

Τι θα χρειαστείτε

500 γραμμάρια ροδέλες από καλαμάρι βρασμένο

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/3 φλιτζάνι ελιές, καθαρισμένες από κουκούτσια και κομμένες στα δύο

2 φλιτζάνια ντομάτες, κομμένες σε κύβους

2 σέλερι, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι μαιντανό, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

  • Σ' ένα μπολ βάζετε τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι και το αλατοπίπερο. Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε πολύ καλά.
  • Σε μια σαλατίερα βάζετε το καλαμάρι, το σέλερι, τον μαιντανό και τις ελιές και ρίχνετε το μείγμα με το χυμό λεμονιού. Αφήνετε να περάσουν 15 λεπτά και σερβίρετε.

Πηγή: epicurious.com

Ζεστή σαλάτα με φασολάκια και γαρίδες

Φωτογραφία: akispetretzikis.com

Τι θα χρειαστείτε

1200 γραμμάρια φασολάκια πλατιά κατεψυγμένα

1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες

3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

20 γραμμάρια τζίντζερ

1 σκελίδα σκόρδο

50 γραμμάρια σόγια σος

Χυμό από 1 lime

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 τσίλι αποξηραμένη πιπεριά

2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο

1 κουταλιά της σούπας σουσάμι

 Τι πρέπει να κάνετε

  •  Τοποθετείτε τα φασολάκια σε μια κατσαρόλα και βράζετε για 15 περίπου λεπτά.
  •  Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζετε τις γαρίδες, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Τις σοτάρετε για 3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και τις μεταφέρετε σ’ ένα μπολ.
  •  Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, προσθέτετε τα φασολάκια και τα σοτάρετε για μερικά λεπτά.
  •  Προσθέτετε τριμμένο τζίντζερ και σκόρδο και σβήνετε με την σόγια, τον χυμό lime, το μέλι, τις γαρίδες, λίγο αλατοπίπερο και την τσίλι πιπεριά. Ανακατεύετε πολύ καλά.
  •  Όταν αφαιρέσετε την σαλάτα από την φωτιά, προσθέτετε το σησαμέλαιο και το σουσάμι. Ανακατεύετε μία τελευταία φορά.
  •  Σερβίρετε με έξτρα σουσάμι.

 Πηγή: akispetretzikis.com

Παντζαροσαλάτα με μήλο

Τι θα χρειαστείτε

1 πατζάρι

1 μήλο

2 καρότα

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό από lime

1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

2 πρέζες αλάτι

Τι πρέπει να κάνετε

  • Κόψτε το μήλο σε κύβους. Ξεφλουδίστε το πατζάρι και τα καρότα, κόψτε τα σε κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
  • Προσθέτετε το κύμινο, το αλατοπίπερο και τον χυμό από lime. Ανακατέψτε όλα τα υλικά και σερβίρετε.

Πηγή: timesofindia.com

v