Πώς να φτιάξετε νόστιμη σπιτική λαγάνα

Πώς να φτιάξετε νόστιμη σπιτική λαγάνα

Η Καθαρά Δευτέρα βρίσκεται προ των πυλών και οι ετοιμασίες για το οικογενειακό τραπέζι, εφόσον αποφασίσετε να φάτε έξω… σας περιμένουν! Εκτός από τα παραδοσιακά και νηστίσιμα σαρακοστιανά, όπως το χταπόδι και η ταραμοσαλάτα, μεγάλη σημασία έχει και η λαγάνα. Φέτος, πρωτοτυπήστε και φτιάξτε την δική σας σπιτική λαγάνα, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα.

Tι θα χρειαστείτε

1 φακελάκι μαγιά ξερή

2 ½ φλιτζάνι αλεύρι, σκληρό για ψωμί

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο

¼ κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σουσάμι

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Σ’ ένα μπολ διαλύετε την μαγιά, με λίγη ζάχαρη στο μισό χλιαρό νερό. Περιμένετε περίπου 5 λεπτά για να φουσκώσει το μείγμα και να αφρίσει.

Βήμα 2ο

Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύετε πολύ καλά στο μίξερ για 10 περίπου λεπτά. Εάν το μείγμα ζύμης είναι πολύ υγρό ή στεγνό, προσθέστε αντίστοιχα περισσότερο αλεύρι ή νερό.

Βήμα 3ο

Αφαιρείτε την ζύμη από το μίξερ και τη ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5-7 λεπτά. Πασπαλίστε τα χέρια σας με αλεύρι και τοποθετείστε την ζύμη σ’ ένα μπολ το οποίο έχετε αλείψει με λάδι.

Φωτογραφία: mamatsita.com

Βήμα 4ο

Αφαιρείτε την ζύμη από το μπολ και την «ανοίγετε» με την βοήθεια του πλάστη σε σχήμα ορθογώνιου. Την βάζετε σε ένα ταψί, το οποίο έχετε καλύψει με λαδόκολλα και πιέζετε την ζύμη με τα δάχτυλά σας προς τα κάτω για να δημιουργήσετε μικρά βαθουλώματα. Καλύπτετε με μία πετσέτα και περιμένετε περίπου μισή ώρα.

Βήμα 5ο

Σ’ ένα μπολ προσθέτετε ζάχαρη και νερό, έτσι ώστε να φτιάξετε ζαχαρόνερο. Αλείφετε με αυτό την λαγάνα χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Στη συνέχεια, πασπαλίζετε με το σουσάμι και ελάχιστο λάδι.

Βήμα 6ο

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνετε για 20 με 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: lemonandolives.com

v