Τι είναι η αλλαντίαση
Πρόκειται για μια βαριά παραλυτική νόσο. Προκαλείται από το Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης, βακτήριο το οποίο παράγει την πιο ισχυρή στη φύση εξωτοξίνη και είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Το μικρόβιο αυτό βρίσκεται συνήθως στο χώμα, στα γεωργικά προϊόντα, στο νερό, στα ψάρια και στα θαλασσινά. Μοιάζει πολύ με το μικρόβιο που προκαλεί τέτανο. Οι τοξίνες του αναπτύσσονται σε αλλοιωμένα αλλαντικά υπό αναερόβιες συνθήκες. Η βρεφική αλλαντίαση είναι ένα από τα 6 είδη της νόσου και εμφανίζεται σε βρέφη ηλικίας 6 εβδομάδων έως και 6 μηνών, όταν καταναλώνουν σπόρους του συγκεκριμένου βακτηρίου σε τροφή. Μελέτες αναφέρουν την κατανάλωση μελιού ως προδιαθεσικό παράγοντα της νόσου, γι’ αυτό και οι παιδίατροι απαγορεύουν στους γονείς δια ροπάλου να δίνουν στα βρέφη μέλι.
Τι συμβαίνει αν ένα βρέφος καταναλώσει τους σπόρους του βακτηρίου
Στις βρεφικές ηλικίες δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου που καταπολεμά την εγκατάσταση παθογόνων μικροβίων, με αποτέλεσμα οι σπόροι να «φωλιάζουν» στο έντερο και να αναπτύσσονται.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βρεφικής αλλαντίασης
Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, αδύναμο κλάμα, λήθαργο, υποτονία, πτώση και απώλεια στήριξης της κεφαλής. Τις περισσότερες φορές εξελίσσονται ραγδαία και μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αιφνίδιο θάνατο.
Πώς αντιμετωπίζεται
Δυστυχώς, δεν συνίσταται η χορήγηση αντιβιοτικών καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Η θεραπεία προϋποθέτει χορήγηση ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης ειδικής για την αλλαντίαση, η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης και είναι διαθέσιμη στα βρέφη. Αν χορηγηθεί πριν ολοκληρωθεί η παράλυση, τότε προλαμβάνει την επιδείνωση της νόσου και βραχύνει την αποθεραπεία.
Πληροφορίες από ΚΕΕΛΠΝΟ