Θηλασμός
Ένας από τους στόχους που θέτει η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με το ψήφισμα 65.6, είναι η αύξηση του αποκλειστικού θηλασμού σε βρέφη μέχρι έξι μηνών. Το ζητούμενο είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τουλάχιστον στο 50% μέχρι το 2025.
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από το στόχο, μια και το ποσοστό των βρεφών που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα μέχρι τον έκτο μήνα της ζωής τους, είναι σχεδόν μηδενικό. Η εισαγωγή στερεών και ημιστερεών τροφών στη διατροφή τους αρχίζει ήδη από τον 3ο μήνα, ενώ μέχρι το τέλος του 5ου μήνα, το 41% των βρεφών έχουν ήδη λάβει χυμό φρούτων ή στερεές και ημιστερεές τροφές. Ωστόσο, τα ποσοστά μητρικού θηλασμού κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο, αγγίζουν το 66%, γεγονός εξαιρετικά ευοίωνο.
Γενικές συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών
Οι παρακάτω συστάσεις ισχύουν τόσο για τα θηλάζοντα, όσο και για τα μη θηλάζοντα βρέφη.
- Συστήνεται αρχικά η εισαγωγή μικρής ποσότητας συνδυασμού τροφών με σταδιακή αύξηση της ποικιλίας, ποσότητας και συχνότητας κατανάλωσης των τροφών, ακολουθώντας τα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους.
- Η εισαγωγή ποικιλίας τροφίμων με διαφορετικές γεύσεις και αρώματα εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και την ευκολότερη αποδοχή τροφίμων στη συνέχεια.
- H κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι συνιστάται να αποφεύγεται κατά τον 1ο χρόνο της ζωής.
- Tα φρούτα θα πρέπει να χορηγούνται σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι ως χυμοί (φρέσκοι ή τυποποιημένοι), οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται κατά το 1ο έτος της ζωής.
- Συστήνεται η κατανάλωση σπιτικών βρεφικών τροφών, που προετοιμάζονται σωστά, με φρέσκα και υγιεινά υλικά.
- Τα λαχανικά και τα φρούτα συστήνεται να είναι εποχιακά και τοπικά παραγόμενα.
- Η χρήση των βρεφικών τροφών εμπορίου γίνεται αποκλειστικά μετά τον 6ο μήνα, συνιστάται δε να είναι περιστασιακή.
- Παράλληλα με την εισαγωγή των στερεών τροφών, θα πρέπει να ξεκινήσει η προσφορά νερού.
- Οι αλεσμένες τροφές σταδιακά αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του και να καταναλώσει μόνο του.
- Μέχρι τον 10ο μήνα ζωής, συνιστάται να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών.
Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται τον 1ο χρόνο της ζωής
Πηγές: iatronet.gr, moh.gov.gr