Μην μπαίνετε σε διαδικασία σύγκρισης
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τα δικά του προτερήματα και αδυναμίες. Και αυτή την γνώση την έχει κάθε γονιός. Υπάρχουν φορές, όμως, που χωρίς να το καταλαβαίνουμε ή να το κάνουμε εσκεμμένα, συγκρίνουμε τα αδέρφια μεταξύ τους. Σκέψεις όπως, «η Μαρία περπάτησε την τάδε ηλικία» ή «ο Κώστας δεν με ταλαιπώρησε ποτέ στο φαγητό» κάνουν την εμφάνισή τους στην καθημερινότητα. Ακόμη κι όταν το ένα παιδί είναι πιο εύκολο ή πιο υπάκουο στο μεγάλωμά του, άθελά μας το συγκρίνουμε με το άλλο. Τέτοιες σκέψεις, καλό είναι να μην εκφράζονται μπροστά στα παιδιά, διότι δεν έχουν την ωριμότητα να κατανοήσουν την έγνοια του γονέα και μπορεί να παρερμηνεύσουν τη στάση αυτή, ως έκφρασης αδυναμίας προς το ένα από τα δύο και να νιώσουν απειλή. Επιπλέον, η σύγκριση αμβλύνει τις μεταξύ τους σχέσεις, προωθεί έναν κακό ανταγωνισμό και εμποδίζει να αναπτυχθεί ένας δυνατός δεσμός.
Σεβασμός των προσωπικών ορίων
Το να σέβεται ο ένας τον προσωπικό χώρο του άλλου και τα προσωπικά του αντικείμενα είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για να αναπτυχθεί μια υγιής σχέση. Από μικρή ηλικία, πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι είναι απαραίτητο να σεβόμαστε τα προσωπικά όρια ενός ανθρώπου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αντικείμενα. Το γεγονός ότι δύο άνθρωποι είναι αδέρφια δεν σημαίνει ότι είναι αναγκασμένοι από κάποιο άγραφο κανόνα, να μοιράζονται απαραιτήτως όλο το εικοσιτετράωρο τα ρούχα και τα παιχνίδια τους.
Όταν κάνουν λάθος να ζητούν ειλικρινά «συγγνώμη»
Όσοι έχουν παιδιά έχουν δει πολλούς καυγάδες να (κατά)λήγουν σε μουρμουριστές συγγνώμες και μούτρα. Ειδικά, όταν τους προτρέπουμε να παραδεχθούν το λάθος τους και να κάνουν μια αγκαλιά το ένα το άλλο, υπάρχουν σθεναρές αντιστάσεις. Το σημαντικό είναι να τα μάθουμε, την ουσία της «συγγνώμης»: ότι δηλαδή, δεν ζητάμε συγχώρεση για να ξεφορτωθούμε τον άλλον, αλλά προσπαθούμε να διορθώσουμε την συμπεριφορά μας, αν τον έχουμε προσβάλλει.
Mην παίρνετε μέρος στους καυγάδες
Καλό είναι να μην εμπλεκόμαστε στις διαφωνίες των παιδιών, γιατί η συμμετοχή μας μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης, παρά στην λύση της. Τα παιδιά μεγαλώνοντας αποκτούν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και γνωρίζουν το ένα το άλλο μέσω της τριβής και ναι, και μέσω των διαφωνιών. Βλέποντας τον γονέα να επεμβαίνει, νιώθουν ότι πρέπει να δικαιολογηθούν για να τον κερδίσουν με το μέρος τους και αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη της μεταξύ τους σχέσης.
Mοιράστε κοινές ευθύνες
Είναι πολύ σημαντικό για τα αδέρφια να μάθουν από μικρή ηλικία, να στηρίζονται το ένα στο άλλο. Με το να τους δίνετε ευθύνες και με το να μοιράζονται μικρές «δουλειές» του σπιτιού, κατανοούν τη σημασία της συνεργασίας και δημιουργούν ένα ομαδικό πνεύμα για να φέρουν εις πέρας αυτό που τους ζητήθηκε. Επίσης, με αυτό τον τρόπο τα παιδιά ανακαλύπτουν πτυχές του εαυτού τους και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα προτερήματα τους. Συνήθως, το μικρότερο σε ηλικία παιδί προσπαθεί να μιμηθεί το μεγάλο του αδερφάκι και αυτό λειτουργεί ως πλεονέκτημα για σας, καθώς είναι ένας τρόπος για να τα ενθαρρύνετε να μαθαίνουν το ένα από το άλλο.
Να περνούν χρόνο μαζί
Τα παιδιά, στην αρχή μέσω του παιχνιδιού και στη συνέχεια μέσω του χρόνου που περνούν μαζί και των προσωπικών τους συζητήσεων, εκτός από αδερφικούς δεσμούς, δημιουργούν και δεσμούς φιλίας. Ενθαρρύνετε αυτή τη σχέση, με το να προωθείτε να κάνουν κοινές δραστηριότητες, να αποκτούν δικά τους μυστικά και κώδικες.
Τονίζετε ότι πάντα θα έχουν ο ένας τον άλλον
Όσο άσχημο και να ακούγεται, είναι η αλήθεια της ζωής ότι όταν φεύγουν οι γονείς, τα αδέρφια μένουν πίσω. Να υπενθυμίζετε στα παιδιά, ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι αγαπημένα και ότι θα έχουν πάντα ο ένας τον άλλον για να στηρίζονται στις δυσκολίες και για να μοιράζονται τις χαρές τους.