Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των νέων γονιών σύμφωνα με τους ψυχολόγους!

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των νέων γονιών σύμφωνα με τους ψυχολόγους!

Όταν γίνεσαι γονιός, η ζωή σου αλλάζει ριζικά. Ακόμη κι αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο και ότι έχεις προετοιμαστεί για όλες τις αλλαγές, η προσαρμογή στον γονικό ρόλο μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με προκλήσεις που δεν είχαμε φανταστεί.

Η αμερικάνικη έκδοση της Huffingtonpost, ζήτησε από επαγγελματίες ψυχολόγους να μοιραστούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες και φόβους των νέων γονιών. Και, πραγματικά, αν είστε νέος γονιός και ανησυχείτε θα δείτε ότι δεν είστε μόνος!

«Μου λείπει η παλιά μου ζωή»

«Είναι πολύ συνηθισμένο, οι νέοι γονείς να μην έχουν  ρεαλιστικές προσδοκίες ή σωστή κρίση όσον αφορά πριν τον ερχομό του μωρού (“Η κοινωνική μας ζωή δεν θα αλλάξει, θα παίρνουμε παντού μαζί μας το μωρό!” ή “Το δικό μου το παιδί δεν θα φερόταν πότε έτσι μπροστά σε κόσμο!”). Αυτό είναι εύκολο να ειπωθεί καθώς δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι γονιός μέχρι να γίνεις. Όσο υπέροχο είναι, τόσο απρόβλεπτο και δύσκολο μπορεί να γίνει! Γι’ αυτό και πολλοί γονείς έρχονται για να εκφράσουν την ενοχή που νιώθουν γιατί δεν τους αρέσει ο καινούριος τους ρόλος ως μαμάw ή μπαμπά. Μοιάζει με σκοτεινό μυστικό,  ιδίως όταν υπάρχει ο κανόνας ότι η γέννηση ενός μωρού μας γεμίζει με συναισθήματα ανιδιοτελούς αγάπης και χαράς. Παρόλα αυτά, οι νέοι γονείς μπορεί να λαχταρούν την παλιά τους ελευθερία και έτσι να προκύψουν συναισθήματα μνησικακίας όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι πολύ σημαντικό να εξομαλύνουμε αυτά τα συναισθήματα και να υπενθυμίζουμε  στους νέους γονείς ότι οποιαδήποτε σημαντική μετάβαση συχνά μπορεί να βιωθεί ως δυσάρεστη και ανησυχητική. Ζητήστε βοήθεια, μην φοβάστε να μιλήσετε ανοιχτά για αυτά που νιώθετε σε άλλους που το έχουν ζήσει και, με τον καιρό, τα πράγματα θα τακτοποιηθούν.»

Τara Griffith

«Οι άλλοι γονείς είναι καλύτεροι από μένα»

«Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι γονείς είναι η πίεση που νιώθουν για να αποδείξουν τις ικανότητές τους ως γονείς συγκριτικά με άλλους. Το 8%  από χιλιάδες γονείς λένε ότι τα post των άλλων γονιών στα social media τους κάνουν να νιώθουν πολύ συχνά ανεπαρκείς. Πρόκειται για διπλάσιο νούμερο γονέων σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Υπάρχουν τόσοι “σωστοί” τρόποι να μεγαλώνεις ένα παιδί, από το είδος του μπουκαλιού και τις τροφές και που χρησιμοποιεί κανείς για ταΐζει το μωρό, μέχρι κινήματα στα social media που ενθαρρύνουν τον δημόσιο θηλασμό. Και παρόλο που όλα αυτά είναι θεμιτά, οδηγούν πολλούς στο να αμφισβητούν τις προσωπικές τους απόψεις και αποφάσεις σε ότι αφορά τι είναι καλό για την οικογένειά τους. Οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με απόψεις που κυκλοφορούν στον κύκλο τους μέσω των social media, με τους ίδιους τους τους γονείς και με την ευρύτερη επίδραση που έχουν απόψεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.» 

Liz Higgins

«Χάνω τον εαυτό μου»

«Πολλοί  δυσκολεύονται όταν γίνονται γονείς με τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι γυναίκες το βιώνουν πιο έντονα από τους άντρες, αλλά όλοι οι γονείς αγωνίζονται με τις αλλαγές στην ταυτότητά τους και με την επεξεργασία και την αποδοχή του τι σημαίνει να είσαι γονιός, βάζοντας το παιδί σου πάνω από σένα. »

Shanna Donhauser

«Κι αν δεν τα καταφέρω;»

«Πολλοί άντρες έρχονται σε μένα ανησυχώντας ότι θα περάσουν την συναισθηματική αποστασιοποίηση στα παιδιά και γνωρίζουν πόσο πιο απότομη είναι η δική τους συμπεριφορά από αυτή της συντρόφου της. Μπορεί να μην έχουν ποτέ φροντίσει τα αδέρφια ή τα ξαδέρφια τους ή να μην έχουν κρατήσει ποτέ μωρό στην αγκαλιά τους και θέλουν να είναι παρόντες και να μοιραστούν την ευθύνη, χωρίς να αφήσουν όλο το βάρος να πέσει στη σύντροφό τους. Παρόλα αυτά, φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν. Στην αρχή ίσως κάνουν κάποια πράγματα, που δεν θα βγουν καλά και αυτό θα τους αποθαρρύνει και θα τους κάνει να σταματήσουν την προσπάθεια. Η σύντροφος κατά συνέπεια πιστεύει ότι δεν ενδιαφέρεται αρκετά, τον χαρακτηρίζει  τεμπέλη κι έτσι απομακρύνονται. Συνήθως, αυτοί οι άντρες αναφέρονται στον απόμακρο, στωικό πατέρα τους, τον οποίο εκτιμούν αλλά δεν ανταποκρινόταν στον ρόλο του μπαμπά που εκείνοι ήθελαν.»

Justin Lioi 

«Γιατί το κάνω λάθος;»

«Το κύριο θέμα που απασχολεί τις νέες μαμάδες είναι η φοβία ότι τα κάνουν όλα λάθος. Όταν γίνονται μητέρες νιώθουν ένα συνονθύλευμα από συναισθήματα: αγάπης, χαράς, φόβου, ελπίδας, δύναμης και ευθύνης. Είναι πολλά για να τα ξεκαθαρίσουν, αλλά αυτό που τις ενδιαφέρει είναι ότι θέλουν να είναι καλές μαμάδες και να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τα μωρά τους. Δουλεύω με νέες μητέρες για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και της βοηθάω να καταλάβουν ότι τα λάθη είναι φυσιολογικά και ότι πρέπει να το αποδεχτούν για να καταλάβουν  ότι δεν υπάρχει γονιός που είναι τέλειος.»

Gwendolyn Nelson-Terry

«Ανησυχώ συνεχώς. Δεν ήμουν έτσι παλιότερα.»

«Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα, το μυαλό της αλλάζει. H αμυγδαλή του εγκεφάλου μεγαλώνει, η γκρίζα ύλη γίνεται πυκνότερη και η ωκυτοκίνη αυξάνει τις δραστηριότητες στις περιοχές που ελέγχουν την ενσυναίσθηση, το άγχος και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Η θετική συνέπεια της ωκυτοκίνης είναι η αυξημένη μητρική σύνδεση, ενώ η αρνητική πλευρά είναι η έντονη προστατευτικότητα από την οποία και προκύπτει το αίσθημα του άγχους. Αγαπάς το μωρό και αυτό είναι υπέροχο. Να θυμάστε, όμως, ότι τα περισσότερα μωρά μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορες καταστάσεις. Μια φορά, η αδερφή μου ξέχασε να αλλάξει την πάνα του μωρού μία ολόκληρη μέρα. Τώρα το παιδί της είναι στο πανεπιστήμιο. Να έχετε πίστη στα παιδιά σας.»

Mabel Yiu

«Το να είμαι γονιός εμποδίζει την σχέση μου με τον/την σύντροφό μου.»

«Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματά που απασχολούν τους γονείς είναι ότι χάνουν το χρόνο που περνούσαν μεταξύ τους. Ο ερχομός του μωρού απαιτεί τον χρόνο και των δύο, ιδιαίτερα όμως, της μητέρας. Η συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική και πνευματική οικειότητα των γονιών αμφισβητείται και κάποιες φορές απειλείται από την έλλειψη ποιοτικού χρόνου. Πρακτικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι να βγαίνουν μια φορά την εβδομάδα μόνοι τους.[…] Έπειτα μπορούν να αποφασίσουν από κοινού τον καταμερισμό εργασίας στο σπίτι, κυρίως αν είναι και οι δύο εργαζόμενοι.»

Joyce Morley

«Αυτή υποτίθεται ότι είναι η καλύτερη περίοδος στην ζωή μου. Γιατί δεν το νιώθω;»

«Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πανέμορφες εικόνες μαμάς-μωρού στις διαφημίσεις και στα social media. Αυτό, όμως, που δεν δείχνουν αυτές οι εικόνες είναι την κουρασμένη γυναίκα[…]. Κάποιες μητέρες δεν το συζητούν καθώς από  την εξάντληση γεννιέται η επιλεκτική μνήμη. Με τον ερχομό ενός μωρού αλλάζουν τα πάντα, το μυαλό και το σώμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να χαλαρώσετε. Αρχικά, αποστασιοποιηθείτε από την τέλεια εικόνα μαμάς-παιδιού. Βρείτε σάιτ με χιούμορ που θα σας «καταλαβαίνουν» και μετά ψάξτε στο google τη λέξη «λόχεια». Δώστε σημασία στα μικρά πράγματα καθώς υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να απολαύσετε.» 

Mabel Yiu

«Φοβάμαι ότι θα γίνω σαν τη μητέρα μου.»

«Ο ερχομός ενός παιδιού συχνά δίνει το έναυσμα να σκεφτείτε πώς μεγαλώσατε και την σχέση με τους γονείς σας. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να προκύψουν φοβίες και ανησυχίες μήπως επαναλάβετε δυσλειτουργικά οικογενειακά μοτίβα. Όσοι δεν είχαν καλό γονικό μοντέλο ανησυχούν ότι δεν έχουν τις προδιαγραφές και την εμπειρία για μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αγάπη και υγιή τρόπο. Η φοβία είναι ακόμη μεγαλύτερη σε αυτούς που έχουν κάποιο ψυχολογικό τραύμα ή έχουν υποστεί κακοποίηση στο παρελθόν. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι τα παιδικά μας βιώματα μπορούν να μας διαμορφώσουν, δεν σημαίνει πάντα ότι είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα λάθη των γονιών μας.»

Tara Griffith

«Νιώθω πίεση!»

«Με την γέννηση ενός μωρού, οικογένεια και φίλοι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά είναι πολύ σημαντικό οι νέοι γονείς να βάζουν όρια, να αποφασίζουν με ποιον θα περνούν τον χρόνο τους και να επικεντρώνονται στο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Είναι απόλυτα εντάξει λέτε «όχι» σε αυτούς που δεν θέλετε να συμμετέχουν τον πρώτο καιρό στη ζωή σας. Οι νέοι γονείς βομβαρδίζονται με πολλές νουθεσίες αλλά αρκετές απ'αυτές μπορούν να ειπωθούν αδιάκριτα και επικριτικά. Κάποιες φορές συμβουλεύω τους  γονείς να έχουν μια έτοιμη απάντηση έτσι ώστε να μην χάνουν την ψυχραιμία τους.» 

Sarah Weisberg

«Νιώθω μοναξιά»

«Το αίσθημα της μοναξιάς, της λύπης και της ανησυχίας αν γίνονται όλα σωστά είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους νέους γονείς. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει το στίγμα για όσους ζητούν ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, και οι νέοι γονείς πρέπει να ενθαρρύνονται να χτίσουν γερά θεμέλια πριν έρθει το μωρό. Προτείνω στους γονείς να ζητούν βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη.» 

SarahWeisberg

Πηγή: huffingtonpost.com

v