*Φωτογραφία: telegraph.co.uk
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;
Μέχρι το παιδί να πάει σχολείο πρακτικά δεν χρειάζεται το δικό του χαρτζιλίκι. Ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο αλλά και εσείς έχετε φροντίσει για το φαγητό, το ταπεράκι και το κολατσιό του. Εξάλλου, τα τόσο μικρά παιδιά δεν είναι ακόμα σε θέση να κατανοήσουν τι σημαίνει να έχουν χαρτζιλίκι και πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.
Γι’ αυτό, συνήθως οι περισσότεροι γονείς αρχίζουν να δίνουν στο παιδί τα πρώτα του χρήματα στην ηλικία των 6 ή 7 ετών, οπότε οι ανάγκες του σταδιακά αυξάνονται και εκείνο είναι σε θέση να καταλάβει τι σημαίνει να έχεις χαρτζιλίκι. Από τη στιγμή που μαθαίνει να κάνει τις πρώτες μαθηματικές πράξεις, μπορεί να υπολογίζει, για παράδειγμα, αν φτάνουν τα χρήματά του για το κολατσιό που θέλει να πάρει απ’ το κυλικείο, πόσα χρήματα θα δώσει και τι ρέστα θα πάρει.
«Πόσο χαρτζιλίκι να του δίνω;»
Φτάσαμε στο θέμα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς: πόσα χρήματα πρέπει να δίνουμε στα παιδιά. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι 5 ή 10 ευρώ. Για την απόφασή σας, θα πρέπει να συνυπολογίσετε αρκετούς παράγοντες, όπως:
Τον προϋπολογισμό της οικογένειας
Τα οικονομικά μεγέθη κάθε οικογένειας είναι διαφορετικά. Αν και φαινομενικά το χαρτζιλίκι που δίνετε στο παιδί μπορεί να είναι αμελητέο ποσό αν συγκριθεί με τα υπόλοιπα έξοδά σας, δεν παύει να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και μάλιστα εις διπλούν αν έχετε δύο παιδιά σε κοντινή ηλικία. Υπολογίστε πόσα είναι τα έξοδα και οι υποχρεώσεις σας και μετά αποφασίστε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέτετε για το χαρτζιλίκι.
*Φωτογραφία: mopo.de
Την ηλικία του παιδιού
Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο λιγότερες ανάγκες έχει. Έτσι, μόλις αρχίσει το σχολείο, μπορείτε αρχικά να του δίνετε ακριβώς το ποσό που χρειάζεται για να πάρει το κολατσιό του από το κυλικείο, όπως για παράδειγμα έναν χυμό και ένα κουλούρι. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα εξοικειωθεί σιγά σιγά με τα χρήματα και δεν θα μπερδεύεται με τα ρέστα. Σταδιακά, μπορείτε να το αυξήσετε λίγο έτσι ώστε να του περισσεύει ένα μικρό ποσό που θα αποταμιεύει στον κουμπαρά του!
Τις ανάγκες του
Όσο μεγαλώνει το παιδί, είναι λογικό να μεγαλώνει και το ποσό που θα του δίνετε έτσι ώστε να μπορεί να κάνει κάποιες μικρές αγορές από μόνο του, όπως τα αγαπημένα του εβδομαδιαία κόμικς από το περίπτερο. Ίσως σκεφτείτε «και γιατί να μην του παίρνω εγώ κατευθείαν ό,τι θέλει;». Γιατί το παιδί θα νιώθει λίγο πιο αυτόνομο και θα κατανοήσει καλύτερα την αξία των χρημάτων. Επιπλέον, θα μάθει ότι έχει επιλογές: μπορεί, για παράδειγμα, μια εβδομάδα να μην πάρει τα κόμικς και να προτιμήσει να κρατήσει αυτά τα χρήματα για να αγοράσει ένα παιχνίδι που θέλει καιρό.
Τη διασκέδασή του (για τα μεγαλύτερα παιδιά)
Αφορά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που αρχίζουν να κάνουν τις πρώτες τους εξόδους. Έτσι, θα χρειαστεί να συνυπολογίσετε, εκτός από τα καθημερινά του έξοδα, πόσα περίπου χρήματα θα χρειαστεί για να δει μια ταινία ή να φάει μια φορά την εβδομάδα έξω με τους φίλους του μετά το σχολείο.
Κάποιοι κανόνες για το χαρτζιλίκι
*Φωτογραφία: abendblatt.de
- Ορίστε μία συγκεκριμένη μέρα που θα δίνετε στο παιδί το χαρτζιλίκι, όπως για παράδειγμα κάθε Δευτέρα, καθιστώντας του σαφές ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα δεν θα του δώσετε άλλα χρήματα, έτσι ώστε να υπολογίσει τα έξοδά του.
- Ορίστε ένα σταθερό ποσό και μην το αυξομειώνετε. Το παιδί θα μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα τα χρήματα που έχει, αν ξέρει ότι θα παίρνει ένα συγκεκριμένο ποσό μία φορά την εβδομάδα.
- Εξηγήστε του γιατί του δίνετε τόσα χρήματα. Πείτε του για παράδειγμα, ότι τα μισά είναι για να πάρει το κολατσιό του απ’ το κυλικείο και τα υπόλοιπα για το φαγητό με τους φίλους του.
- Διευκρινίστε του πού μπορεί να το ξοδέψει. Εξηγήστε του τι επιτρέπεται να αγοράσει με το χαρτζιλίκι του και τι όχι. Αν διαφωνείτε για παράδειγμα με ένα βίαιο παιχνίδι για το οποίο το παιδί θέλει να συγκεντρώσει χρήματα, εξηγήστε του ότι το ποσό που έχει δεν προορίζεται γι’ αυτόν τον σκοπό.
- Μην χρησιμοποιείτε το χαρτζιλίκι για να τιμωρήσετε ή να επιβραβεύσετε το παιδί, συνδέοντάς το με την καλή ή κακή συμπεριφορά του.
Τι κερδίζει το παιδί
Το χαρτζιλίκι δίνει δύο σημαντικά μαθήματα στο παιδί. Πρώτον, μαθαίνει την αξία των χρημάτων, καταλαβαίνει ότι δεν είναι... άπειρα και ότι δεν μπορεί να έχει πάντα όλα όσα ζητάει. Δεύτερον, μαθαίνει τι σημαίνει αποταμίευση. Μαζεύοντας τα χρήματα που του περισσεύουν για να γεμίσει τον κουμπαρά του ή για να αγοράσει κάτι που θέλει καιρό, βλέπει πρακτικά πώς είναι η αποταμίευση ενώ ταυτόχρονα έχει κερδίσει μια μικρή αυτονομία στο πώς θα τα διαχειριστεί.