Μανιτάρια
Τα μανιτάρια, ειδικά αν είναι αποξηραμένα, θεωρούνται μία από τις καλύτερες (και πιο νόστιμες θα συμπληρώσουμε εμείς), πηγές βιταμίνης D. Ο λόγος είναι απλός: εκτίθενται στο υπεριώδες φως του ήλιου το οποίο στη συνέχεια μετατρέπουν σε βιταμίνη D, λειτουργώντας ακριβώς όπως ο οργανισμός μας. Από τις διάφορες ποικιλίες μανιταριών, τα πορτομπέλο και τα μανιτάρια σιτέικ είναι αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
Αυγά
Μπορεί να μην είναι το ίδιο πλούσια με τις υπόλοιπες τροφές της λίστας μας, όμως είναι μια καλή πηγή επιλογή που μπορεί να συμπεριληφθεί στο μενού μας. Επιπλέον, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο θρεπτικά. Ωστόσο, αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη, θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο.
Λιπαρά ψάρια
Αν είστε λάτρης των θαλασσινών, αυτή η πληροφορία θα σας χαροποιήσει. Τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3, έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Το σκουμπρί, ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και η σαρδέλα, είτε μαγειρεμένα είτε σε κονσέρβα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην πρόσληψη της βιταμίνης από τον οργανισμό σας.
Γάλα
Το γάλα είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη D (ειδικά αν είναι εμπλουτισμένο), εκτός από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό, μην πιέζετε μόνο το παιδί να πιει το γάλα του αλλά φροντίστε να του δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Το ίδιο, μάλιστα, ισχύει και για το γάλα σόγιας αν το προτιμάτε ή το καταναλώνετε για λόγους υγείας.
Τυρί
Η ρικότα, το ελβετικό τυρί αλλά και η δική μας φέτα είναι πλούσια σε βιταμίνη D και σας δίνουν έναν λόγο παραπάνω να τα εντάξετε στη διατροφή σας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί ως προς την ποσότητα που καταναλώνετε καθημερινά, γιατί τα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά.
Συκώτι
Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου να εντάξουν το συκώτι στη διατροφή τους. Όμως, εκτός αυτού, το συκώτι και ειδικά το βοδινό είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και η κατανάλωσή του συνιστάται σε όσους παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια. Μπορείτε να καταναλώσετε και αρνίσιο ή χοιρινό συκώτι, τα οποία όμως έχουν μικρότερη περιεκτικότητα.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι, και ειδικά αν είναι εμπλουτισμένο, είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη D. Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή, προτιμήστε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία που παράγει εμπλουτισμένο γιαούρτι που το αναγράφει στη συσκευασία του.
Δημητριακά
Τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης D. Αν τα συνδυάσετε μάλιστα με γάλα για πρωινό, θα καταφέρετε να καλύψετε ένα ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σας. Ωστόσο, φροντίστε να αποφύγετε τα δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη, σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα ή άλλα επιβαρυντικά για τον οργανισμό σας στοιχεία και προτιμήστε όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες.
Είναι αυτονόητο ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώμη ενός γιατρού, τον οποίο θα πρέπει να συμβουλευτείτε σχετικά. Εκείνος θα κρίνει αν χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D και πιθανώς να σας υποδείξει ποια είναι η σωστή διατροφή για τη δική σας εξατομικευμένη περίπτωση.
Τι να τρώτε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D
Η «βιταμίνη του ήλιου», όπως διαφορετικά λέγεται η βιταμίνη D, συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και «χτίζει» γερά οστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται 400-600 IU βιταμίνης D καθημερινά, όμως στην χώρα μας, παρά τον ήλιο, 1 στους 2 Έλληνες παρουσιάζει ανεπάρκεια ή έλλειψη. Εκτός από την έκθεση στο υπεριώδες φως, η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά έτσι ώστε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας μ’ αυτή την πολύτιμη βιταμίνη. Φροντίστε, λοιπόν, να συμπεριλάβετε στο μενού σας τροφές όπως...