*Φωτογραφία: aici.co.id
Το κλειδί είναι να «καθαρίσει» η μύτη του παιδιού
Η γιατρός συμβουλεύει τους γονείς να σιγουρευτούν ότι η μύτη του παιδιού έχει καθαρίσει- είναι το πρώτο βήμα για να αισθανθεί καλύτερα. Γι’ αυτό, δείξτε στο παιδί πώς να φυσάει απαλά τη μύτη του για να μην την ερεθίσει. Εναλλακτικά, οι ειδικές συσκευές αναρρόφησης της βλέννας θα βοηθήσουν το παιδί να αναπνέει πιο καθαρά και άρα να νιώθει καλύτερα.
Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να κάνει τη διαφορά
Ένα από τα γιατροσόφια που εφάρμοζαν οι γιαγιάδες μας έχει λογική αφού ο ατμός και η ζέστη βοηθούν την ρινική κοιλότητα να «ανοίξει» και να καθαρίσει. Η dr. Altmann λέει χαρακτηριστικά: «Όταν τα παιδιά μου έχουν βουλωμένη μύτη, τα αφήνω να ευχαριστηθούν το μπάνιο τους για είκοσι λεπτά έτσι ώστε να αναπνεύσουν τον ατμό». Εκτός αυτού, το μπάνιο λειτουργεί σαν ένα ηρεμιστικό και τα βοηθά να κοιμηθούν καλύτερα.
Τα αποσυμφορητικά μύτης και οι αφυγραντήρες πάντα βοηθούν
*Φωτογραφία: isbh.tmgrup.com.tr
Εφόσον το παιδί δεν έχει κάποια αλλεργία και ο παιδίατρος έχει εγκρίνει την χρήση τους, τα αποσυμφορητικά θα το βοηθήσουν να αναπνεύσει καλύτερα- φροντίστε ωστόσο να τα χρησιμοποιείτε σύμφωνα με την συχνότητα και τη δόση που γράφουν στις οδηγίες και να μην το παρακάνετε. Επιπλέον, η γιατρός, προτείνει και την χρήση αφυγραντήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας που με τη σειρά του θα βοηθήσει τα παιδιά να κοιμηθούν πιο εύκολα και γρήγορα.
Μην αμελείτε την ενυδάτωση του παιδιού
Η αφυδάτωση είναι ένας πιθανός κίνδυνος όταν το παιδί αρρωσταίνει. «Ένα άρρωστο παιδί θα πρέπει να καταναλώνει την μισή τουλάχιστον ποσότητα υγρών σε σχέση με τη συνηθισμένη. Αν δεν θέλει να πιει υγρά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας», λέει η Dr Altmann.
Οι σούπες έχουν υπερ-δυνάμεις
*Φωτογραφία: theblueroom.bupa.com.au
Όπως συνήθιζε να λέει και η γιαγιά μας, οι σούπες είναι βάλσαμο για τις ιώσεις. Η κλασική κοτόσουπα μπορεί ν’ αποδειχθεί θαυματουργή- για να τη νοστιμίσετε μπορείτε να προσθέσετε φιδέ ή κοφτό μακαρονάκι. Εδώ θα δείτε ακόμα 3 πεντανόστιμες και θρεπτικές σούπες που καταπολεμούν τις ιώσεις.
Πώς εξηγούνται οι θεραπευτικές τους ιδιότητες; Τα ζεστά υγρά ανακουφίζουν τη βουλωμένη μύτη ενώ τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες που περιέχουν οι περισσότερες σούπες δυναμώνουν τον οργανισμό. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε με το αλάτι που αφυδατώνει.
Και τι κάνουμε αν το παιδί δεν θέλει να φάει;
Πολλά παιδιά χάνουν την όρεξή τους όταν είναι άρρωστα. Σύμφωνα με τη γιατρό, όμως δεν πρέπει να τα πιέζουμε να φάνε. Το βασικό είναι να φροντίζουμε να καταναλώνουν αρκετά υγρά για να μένουν ενυδατωμένα- σταδιακά, θα ξαναβρούν μόνα τους την όρεξή τους.
Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά
Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας βρίσκει τον τρόπο να θεραπευτεί, πρέπει ν’ αφήνουμε τα μικρά μας να κοιμούνται λίγο παραπάνω όταν είναι άρρωστα. «Αν ξυπνήσουν ανήσυχα μέσα στη νύχτα, φροντίστε να τ’ αγκαλιάσετε και να τα ενθαρρύνετε με τον τρόπο σας για να ξανακοιμηθούν. Ξεχάστε, λοιπόν, για λίγο το πρόγραμμα ύπνου που τηρείτε γενικά και επαναφέρετέ το όταν το παιδί αναρρώσει.»
Για τα παιδιά από 1 έτους και πάνω, το μέλι κάνει θαύματα
Το γιατρικό για τον βήχα για τα παιδιά που έχουν σβήσει το πρώτο τους κεράκι, είναι το μέλι. Είναι θεραπευτικό, μαλακώνει τον λαιμό και τον ανακουφίζει από τους ερεθισμούς. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δώσετε μέλι στο παιδί αν δεν έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής, αφού τα συστατικά του μπορεί να προκαλέσουν αλλαντίαση, μία κατάσταση που επηρεάζει τη νευρική και μυϊκή λειτουργία και μπορεί να προκαλέσει από δυσκολίες στην αναπνοή και την κατάποση μέχρι και παράλυση.
Δεν πειράζει να τα «κακομάθετε»
Όπως και στον ύπνο, μην φοβηθείτε να κακομάθετε το παιδί όσο είναι άρρωστο. Καθίστε δίπλα του, αγκαλιάστε το και διαβάστε μαζί τ’ αγαπημένα του παραμύθια. Η καλή διάθεση θα το βοηθήσει να ξεπεράσει την ασθένεια γρηγορότερα και πιο εύκολα. Σε παλαιότερο άρθρο μας, θα πάρετε ιδέες για το πώς να απασχολήσετε το παιδί όσο είναι άρρωστο.
Πηγή: popsugar.com