Τα παντελόνια και ο φούστες πρέπει να έχουν αρκετά φαρδύ στρίφωμα, από 4 εκατοστά και πάνω ενώ οι μπλούζες και τα t-shirts από 2 εκατοστά. Ακόμα χειρότερα, αν το κομμάτι που σκοπεύετε να αγοράσετε δεν έχει καθόλου στρίφωμα, θα χρειαστεί να το ξαναβάλετε πίσω στη θέση του και όχι στη ντουλάπα σας.
Ελέγξτε την ποιότητα των βαμβακερών ρούχων τσαλακώνοντάς τα
Πιάστε μια γωνία της μπλούζας και σφίξτε την καλά με τη γροθιά σας για λίγα δευτερόλεπτα. Αν το ρούχο μοιάζει με τσαλακωμένο χαρτί, τότε είναι πολύ πιθανό ότι έπειτα από το πρώτο πλύσιμο θα μοιάζει περισσότερο με ένα παλιό, ασιδέρωτο κουρέλι.
Τραβήξτε τις ραφές για να δείτε αν έχουν τρύπες
Ένα καλά ραμμένο ρούχο έχει χοντρές ραφές, χωρίς κενά. Τραβώντας τις ελαφρά, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, θα δείτε αν η μπλούζα που κρατάτε θα σκιστεί σύντομα ή όχι.
Αποφύγετε τα πλαστικά και «ανοιχτά» φερμουάρ
Τα ρούχα και τα αξεσουάρ με μεταλλικά φερμουάρ, που καλύπτονται από το ύφασμα είναι πιο ανθεκτικά και κρατάνε περισσότερο. Τα πλαστικά φερμουάρ, αντίθετα, σπάνε πολύ πιο εύκολα και είναι συνήθως σημάδι κακής ποιότητας.
Τραβήξτε το ύφασμα
Τα ποιοτικά ρούχα δεν πρόκειται να χάσουν τη φόρμα τους αν τα τραβήξετε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά τα αφήσετε. Το αντίθετο σημαίνει κακή ποιότητα υφάσματος.
Τσεκάρετε το τέλειο φερμουάρ
Τα φερμουάρ σε φορέματα, μπλούζες, φούστες και παντελόνια πρέπει να έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα με το ρούχο και να έχουν ίσο μήκος και από τις δύο πλευρές.
Ετικέτα, αυτός ο προδότης
Τα φυσικά υφάσματα, όπως το βαμβάκι, το μετάξι και το μαλλί είναι πολύ πιο ανθεκτικά σε σύγκριση με τα συνθετικά υφάσματα. Ωστόσο, μια μπλούζα από 100% βαμβάκι μπορεί να «μπει» στο πλύσιμο. Γι’ αυτό, τσεκάρετε την ετικέτα και επιλέγετε ρούχα που περιέχουν σε μικρό ποσοστό (5-30%) τεχνητά υφάσματα όπως η βισκόζη, το πολυέστερ και το νάιλον, που δεν θα χάσουν τη φόρμα τους και θα μπορείτε να τα «λιώσετε» για καιρό.
Οι ραφές και οι κλωστές ταιριάζουν;
Παρατηρήστε τo πατρόν του υφάσματος και τα χρώματα των κλωστών. Αν οι ραφές έχουν διαφορετικό χρώμα, το ρούχο που κρατάτε στα χέρια σας μάλλον φτιάχτηκε λίγο βιαστικά.
Βρείτε το… κουμπί τους
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός καλού και κακού ρούχου. Τα κουμπιά πρέπει να είναι καλά στερεωμένα και να μην κρέμονται κλωστές από τις άκρες τους. Οι κουμπότρυπες πρέπει να είναι στενές και όχι ξεχειλωμένες ενώ οι δύο πλευρές τους πρέπει να έχουν ακριβώς το ίδιο μήκος.
Προσέξτε το χρώμα στα μέρη που το ύφασμα «διπλώνει»
Το χρώμα στη λαβή της τσάντας ή στις πτυχές που κάνει ένα ρούχο, δεν πρέπει να είναι ξεθωριασμένο, ξεφτισμένο ή διαφορετικό από το υπόλοιπο ρούχο. Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε σημεία πιο ανοιχτόχρωμα ή σκουρόχρωμα σε ένα ρούχο ή αξεσουάρ, καλό θα ήταν να μην το αγοράσετε, γιατί το χρώμα θα ξεφτίσει ακόμα περισσότερο έπειτα από λίγες πλύσεις.
Πηγή: Brightside.me