Εξοικειωθείτε με τον χώρο
Πολλοί παιδικοί σταθμοί, παρέχουν τη δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να επισκεφτούν τον χώρο και να τον εξερευνήσουν με την ησυχία τους. Μπορείτε, λοιπόν, να οργανώσετε μια βόλτα μέχρι τον παιδικό σταθμό, να του δείξετε με ενθουσιασμό τον χώρο και να κάνετε την όλη διαδικασία διασκεδαστική, συνδυάζοντάς τη με κάτι ευχάριστο όπως μια βόλτα στις κούνιες. Έτσι, και εσείς θα νιώσετε ανακούφιση γνωρίζοντας το περιβάλλον στο οποίο θα αφήσετε το παιδί και για εκείνο θα μειωθεί το στρες της πρώτης μέρας.
(Απ)εξάρτηση
Το πιο δύσκολο είναι να απεξαρτηθείτε ο ένας απ’ τον άλλον. Για εσάς, το δύσκολο έργο της αυτονομίας του παιδιού, σημαίνει να δίνετε περισσότερο χώρο στις πρωτοβουλίες του και να μη φοβάστε να το αφήσετε να κάνει λάθη. Για εκείνο, αντίστοιχα, σημαίνει να προσπαθήσει να… πλοηγηθεί στον κόσμο χωρίς την άμεση παρέμβασή σας. Από το ντύσιμο έως την απλή λήψη αποφάσεων, με μικρές πράξεις αυτονομίας θα θέσετε τις βάσεις της ανεξαρτητοποίησής του και, συνεπακόλουθα, της ομαλότερης μετάβασής του απ’ τον «κόσμο της μαμάς» στον «κόσμο του σχολείου».
Κοινωνικοποιήστε το
Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν πριν ξεκινήσουν να… φοιτούν στον παιδικό σταθμό. Αν το παιδί δεν έχει περάσει πολύ χρόνο με μια ομάδα άλλων παιδιών, τότε συνήθειες όπως το να μοιράζεται, να περιμένει τη σειρά του για το παιχνίδι και να συνεργάζεται θα του είναι ξένες. Προσπαθήστε, στον χρόνο που διαθέτετε, να εξοικειώσετε το παιδί με την παρέα άλλων, κανονίζοντας βόλτες και παιχνίδι με άλλες μαμάδες ή δοκιμάζοντας να συμμετέχετε σε summer camps ή δραστηριότητες και εργαστήρια που λαμβάνουν χώρα σ’ όλη την πόλη το καλοκαίρι.
Δώστε του μια γεύση
Το παιδί ίσως εκφράσει άμεσα ή έμμεσα τους φόβους του για το νέο αυτό ξεκίνημα. Μην υποτιμήσετε τις ανησυχίες του ξεμπερδεύοντας με ένα «Α, θα είναι πολύ ωραία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς». Δώστε χρόνο και πείτε (και ξαναπείτε) του τι ακριβώς πρέπει να περιμένει –για το φαγητό, τα παιχνίδια, τις δασκάλες, τους χώρους του παιδικού σταθμού κ.λπ..
Εξασκήστε την υπομονή του
Από το κέντρο της προσοχής σας, θα γίνει ένα απ’ τα πολλά παιδιά που θα πρέπει να φροντίζει, να διαπαιδαγωγεί και να αγαπάει η δασκάλα. Θα χρειαστεί, επομένως, να κάνετε λίγη εξάσκηση πάνω στο ζήτημα της υπομονής, δίνοντας στο παιδί να καταλάβει ότι καμιά φορά η προσοχή σας χρειάζεται να επικεντρώνεται και αλλού (και, φυσικά, ότι αμέσως μόλις τελειώσετε ό,τι κάνετε, θα είστε και πάλι δική του).
Εδώ έχουμε μιλήσει αναλυτικά για το πώς θα βοηθήσετε το παιδί να γίνει πιο υπομονετικό.
Ρουτίνα και συνέπεια
Το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού είναι ενδεχομένως αυστηρότερο απ’ το δικό σας. Ίσως χρειαστεί, λοιπόν, ν’ αρχίσετε να το «εκπαιδεύετε» σε μια ρουτίνα ύπνου και φαγητού, συνεπή και καθημερινή. Απ’ το «μην σηκώνεσαι απ’ το τραπέζι όταν τρώμε» ως το πλύσιμο των χεριών και τον μεσημεριανό ύπνο, κάθε καινούρια, καθημερινή συνήθεια θα είναι χρήσιμη.
Το παιδικό βιβλίο στις υπηρεσίες σας
Υπάρχει (τουλάχιστον) ένα παιδικό βιβλίο για κάθε σας πρόβλημα. Στην εν λόγω περίπτωση, κάποια απ’ τα βιβλία που μπορείτε να προμηθευτείτε για να προετοιμάσετε το παιδί για τον παιδικό σταθμό είναι: