«Σοφάκι μου,
Ξεκίνησα να σου γράφω γιατί ξέρω ότι περνάς δύσκολα. Η αυπνία, η κόπωση, ο σωματικός πόνος σε έχουν κυριεύσει. Διακατέχεσαι από ένα μόνιμο εκνευρισμό και υπερένταση ενώ φαίνεται να έχεις ξεχάσεις την ομορφιά της ζωής. Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέσεις την απώλεια του εαυτού σου αλλά και την απομάκρυνση από τον άντρα σου, η καθημερινότητα μοιάζει μαρτύριο.
Κάπου εδώ πρέπει να κάνεις μια παύση, να επανεκτιμήσεις την κατάσταση και να βγεις από αυτή. Γι’ αυτό σου γράφω μερικές συμβουλές:
1. Αρχικά, προσπάθησε να δράσεις θετικά απέναντι σε όσα αντιμετωπίζεις, με στόχο να διακρίνεις τι να κρατήσεις και τι να πετάξεις από τον κυκεώνα των σκέψεων που κάνεις καθημερινά.
Πριν λίγες μέρες ήρθε στη ζωή σου ένα καινούργιο πλάσμα. Θυμήσου μόνο την αγωνία που είχες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου και την έντονη επιθυμία σου να είναι όλα καλά. Σήμερα, είσαι πολύ τυχερή που έχεις ένα υγιές μωρό στην αγκαλιά σου. Ένα πλασματάκι το οποίο σιγά σιγά θα ανακαλύψει τον κόσμο, τους ανθρώπους, τις ανθρώπινες σχέσεις. Στην πρώτη φάση της ζωής του, η ανακάλυψη αυτή γίνεται αποκλειστικά μέσα από εσένα. Η έννοια «αποκλειστικά» κάνει πολύ βαρύ το φορτίο σου, παράλληλα όμως αναδεικνύει και την ομορφιά του να γίνεσαι μαμά. Για το μωρό σου είσαι και θα είσαι το κέντρο του κόσμου για το επόμενο έτος, μέχρι να αρχίσει να γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω του. Σήμερα όμως, δεν αντιλαμβάνεται τίποτα άλλο πέραν της ζεστασιάς του σώματός σου και των συναισθημάτων σου.
Μέσα από τις πράξεις σου και την καθημερινή σου αφοσίωση, θα του μάθεις τι σημαίνει αγάπη, καλοσύνη, οικογένεια. Αυτή είναι η περίοδος στην οποία θα θέσεις τα θεμέλια για την υπόλοιπη ζωή του. Η συναισθηματική ασφάλεια που θα του παρέχεις, θα το βοηθήσει να θωρακίσει αλλά και να αναπτύξει καλύτερα τον εαυτό του. Αν ανατρέξεις σε συμπεριφορές και κίνητρα ανθρώπων που έχουν βιώσει έντονα την εγκατάλειψη στην παιδική τους ηλικία, είμαι σίγουρη ότι η πρώτη σου σκέψη θα είναι να μην συμβεί αυτό στο παιδί σου.
Βγες λοιπόν από την καθημερινότητά και δες τη μεγάλη εικόνα της κατάστασης που βιώνεις. Αυτό που ζεις, επαναλαμβάνεται πολύ λίγες φορές στη ζωή κάθε ανθρώπου και είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που έχουμε να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα. Μην το χάσεις…
2. Μην έχεις ενοχές επειδή έχεις και η ίδια ανάγκες. Ο εαυτός σου είναι εξίσου σημαντικός με το μωρό. Όσο εσύ είσαι καλά, τόσο είναι και εκείνο. Δες το ως προέκταση του εαυτού σου, καθρέφτη σου. Θα παρατηρήσεις λοιπόν, ότι τις μέρες που είσαι χαρούμενη και τρυφερή μαζί του, είναι και εκείνο πιο ήρεμο. Γι΄ αυτό όσο μπορείς, μέσα σε αυτόν τον πανικό της καθημερινότητας, προσπάθησε να κάνεις πράγματα για ‘σένα. Ζήτα από τις φίλες σου να έρχονται να σε βλέπουν. Πες στη μαμά σου ή σε όποιον είναι διατεθειμένος, να σου ετοιμάσει ένα πιάτο φαΐ για να είσαι πιο ξεκούραστη. Ζήτα από τον Γ. να περνάει περισσότερο χρόνο με τη Ν. ώστε να μη νιώσει εκείνη παραμελημένη. Δώσε το μωρό σε κάποιον έστω για 1-2 ώρες ώστε να βρεις εσύ χρόνο για τη Ν.. Κάνε μια βόλτα εκτός σπιτιού ή ό,τι άλλο νιώθεις ότι θα σου εξασφαλίσει μερικές στιγμές απόλαυσης, χαλάρωσης ή ηρεμίας.
3. Απομάκρυνε την όποια σκέψη σε ορίζει “θύμα” της όλης κατάστασης. Θύμα δεν είναι αυτός που έχει όλη τη δύναμη στα χέρια του για να ορίσει πώς λειτουργούν τα πράγματα. Είναι δική σου επιλογή να αφοσιωθείς στο παιδί ή όχι. Είναι δική σου επιλογή να είσαι εσύ ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μπορεί να στραφεί. Εκείνο είναι τόσο ανήμπορο, που απλά δέχεται τις αποφάσεις σου. Μην το κατηγορείς λοιπόν όταν δεν κοιμάται ή δεν τρώει. Μην πιστέψεις ούτε στιγμή ότι θέλει να σε εκμεταλλευτεί προς δικό του συμφέρον. Το ξέρω ότι έχεις διαβάσει σε πολλά βιβλία ότι τα μωρά έχουν χειριστική συμπεριφορά. Δεν διαφωνώ απαραιτήτως, αλλά αν δεν δώσεις μια παραπάνω αγκαλιά στο μωρό σου σήμερα ή αν δεν το αφήσεις να κοιμηθεί πάνω σου ή αν δεν ξαγρυπνήσεις στο πλάι του, πότε πιστεύεις ότι θα το κάνεις; Το μόνο συμφέρον που έχει, είναι να περνά περισσότερο χρόνο μαζί σου. Γιατί, όπως είπαμε και πριν, το μόνο πράγμα που έχει ανάγκη στη ζωή του, είσαι εσύ. Θα σε συμβούλευα λοιπόν να το ακούς και όταν σε χρειάζεται, απλά να είσαι εκεί. Θα έρθει η στιγμή να το διδάξεις καλούς τρόπους και να του θέσεις όρια. Δεν είναι τώρα.
Επίσης, θύμα δεν είσαι ούτε απέναντι στον άντρα σου. Δεν φταίει εκείνος που το παιδί αυτή τη στιγμή χρειάζεται πολύ περισσότερο τη μητέρα του από τον πατέρα του. Έχεις έναν σύντροφο που θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να σε βοηθήσει, αρκεί να του το ζητήσεις. Δεν χρειάζεται να εκνευρίζεσαι μαζί του, επειδή ξέχασε να βγάλει τα σκουπίδια, απλά πες το. Θα σου δώσει τα πάντα και θα είναι ευτυχισμένος με αυτό καθώς το κύριο μέλημά του είναι το πώς μπορεί να προσφέρει στην οικογένειά του. Να είσαι ευγενική και σίγουρα θα δεις αποτελέσματα.
4. Να εκφράζεις την αγάπη σου στον άντρα σου και στη Ν., με κάθε τρόπο. Το μωρό μπορεί να είναι η βασική σου προτεραιότητα, αλλά υπάρχουν ακόμα 2 μέλη στην οικογένειά σου που σε χρειάζονται. Ο Γ. είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνει. Έχει βάλει τελείως πίσω τον εαυτό του, όπως έκανε και την προηγούμενη φορά και σε υποστηρίζει με όλο του το είναι. Σε χρειάζεται όμως, όπως τον χρειάζεσαι κι εσύ. Να συνεχίσετε να κοιμάστε αγκαλιασμένοι, να φιλιέστε όταν βρίσκεστε, να τρώτε μαζί το βράδυ, να μιλάτε.
Η Ν. από την άλλη, θέλει τελείως διαφορετικό χειρισμό καθώς γι’ αυτήν η άφιξη του νέου μέλους, μέχρι τώρα δεν συνδυάζεται με τίποτα καλό. Η μαμά της έχει σταματήσει να ασχολείται μαζί της ενώ το μωρό είναι η βασική προτεραιότητα για όλους γύρω της. Γιατί να είναι ευτυχισμένη; Θέλει, ιδιαίτερη προσπάθεια από πλευράς σου ώστε να καταλάβει ότι τα συναισθήματά σου απέναντί της δεν έχουν επηρεαστεί στο ελάχιστο. Προσπάθησε να την εντάξεις στην καινούργια σου ρουτίνα. Δωσ' της να καταλάβει πόσο σημαντική είναι και για ‘σένα και για το μωρό μέσα από πράξεις. Κάντε πράγματα οι δυο σας. Ζήτα από τους άλλους να της συμπεριφέρονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Παρατήρησε τις αντιδράσεις της για να αποκωδικοποιήσεις τι νιώθει. Ζήτα της να εκφράζει τα συναισθήματά της και εξέφρασε κι εσύ τα δικά σου. Περιέγραψέ της την κατάσταση όπως πραγματικά είναι.
Κλείνοντας, μην έχεις καμία αμφιβολία ότι είσαι υπέροχη μαμά. Ότι κάνεις, το κάνεις για το καλό του παιδιού σου και της οικογένειάς σου.
Σ’ αγαπώ πολύ,
Η “νεότερη” Σοφία»
Ούτε κι εγώ η ίδια δεν περίμενα το πόσο θα με βοηθήσει. Κάθε φορά που νιώθω ότι πιέζομαι, ανατρέχω εκεί. Κάθε φορά που κοιτάω τα παιδιά μου, σκέφτομαι πόσο σημαντική είναι η περίοδος που διανύουμε για τη μετέπειτα ζωή τους. Κι έτσι συνεχίζω. Άυπνη, κουρασμένη, ατημέλητη αλλά πραγματικά ευτυχισμένη…