Ισχυρές γυναίκες που έμειναν στην ιστορία

Ισχυρές γυναίκες που έμειναν στην ιστορία

Άρθρα, κείμενα και λίστες φτιάχνονται διαρκώς για τους πιο σημαντικούς άνδρες της ανθρωπότητας. Το mama365 συνέτεαξε μια λίστα με τις γυναίκες που θαυμάζουμε για το έργο που προσέφεραν στην ανθρωπότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Επιστήμη

Μαρία Κιουρί (1867 –1934)

Μαρία ΚιουρίΗ Μαρία Σκουοντόφσκα-Κιουρί ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία(1911). Ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.

Αξίζει επίσης να αναφερθούν: Αμαλία Φλέμινγκ, Βαλεντίνα Τερέσκοβα

Φιλανθρωπικό έργο

Μητέρα Τερέζα (1910-1997)

Μητέρα ΤερέζαΗ Μητέρα Τερέζα ήταν μία Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από την Αλβανία. Για πάνω από 45 χρόνια βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το 1997. Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για "τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια".

Ναζιστική κατοχή

Άννα Φρανκ (1929 – 1945)

Άννα ΦρανκΗ Άννα Φρανκ ήταν Γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας. Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ διηγείται με στωικότητα και απρόσμενη ωριμότητα την καθημερινότητα οκτώ εβραίων μέσα στο καταφύγιό τους, από τον Ιούνιο του 1942 ως τον Αύγουστο του 1944. Έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου και η  Άννα Φρανκ ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

Πολιτικά δικαιώματα

Ρόζα Παρκς (1913- 2005)

Ρόζα ΠαρκςΗ Ρόζα Παρκς ήταν μια έγχρωμη μοδίστρα, που έμελλε να μείνει στην ιστορία όταν, στις 1 Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ. Η πράξη αυτή πολιτικής ανυπακοής γέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στην πόλη, που άμεσα εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες και βοήθησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, να ξεκινήσει μια διαδρομή που θα οδηγούσε στην ανάδειξή του σε κεντρική πολιτική φιγούρα στην Αμερική. Για τους λόγους αυτούς, η Ρόζα Παρκς σήμερα αναφέρεται σαν "Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων".

Αξίζει επίσης να αναφερθεί: Aung San Suu Kyi

Ανθρώπινα δικαιώματα

Εβίτα Περόν (1919 - 1952)

ΕβίταΗ Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν ήταν Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952. Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες, όπου επεδίωξε να κάνει καριέρα ηθοποιού. Παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Χουάν Περόν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι χρόνων απέκτησε δύναμη στα φιλο-Περονικά εργατικά σωματεία, μιλώντας για τα εργατικά δικαιώματα. Διηύθυνε τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ίδρυσε και διηύθυνε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εύα Περόν, πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή και ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας. Το 1952, λίγο πριν το θάνατό της από καρκίνο έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους.

Αξίζει επίσης να αναφερθούν: Άντζελα Ντέιβις, Άννα Λιντ

Δικαιώματα των γυναικών

Αμέλια Έρχαρτ (1897 - 1937)

Αμέλια ΕρχαρτΑμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937.

Αξίζει επίσης να αναφερθούν: Σούζαν Άντερσον, Σούζαν Άντονι, Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον, Σάρα Μάργκαρετ Φούλερ

Φυλετικές διακρίσεις

Χάριετ Τάμπμαν (1820-1913)

Χάριετ ΤάμπμανΗ Χάριετ Τάμπμαν ήταν Αφροαμερικανή ακτιβίστρια. Γεννήθηκε σκλαβωμένη αλλά κατάφερε να ξεφύγει και να απελευθερώσει 70 ακόμη σκλάβους, μεταξύ των οποίων και την οικογένειά της. Έως το ξέσπασμα του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου ταξίδεψε 19 φορές στον δουλοκτητικό Νότο και βοήθησε στην απελευθέρωση περισσότερων από 300 δούλων, ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ήταν κατάσκοπος και νοσοκόμα στον στρατό των Βορείων. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε τους αγώνες της εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και για την ισότητα των γυναικών.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί: Τζόαν Μπάεζ

Πολιτική

Έλινορ Ρούζβελτ (1884 – 1962)

Ελινορ ΡουσβελτΓεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη του Έλιοτ Ρούζβελτ. Καθοριστικό σημείο για τη ζωή της στάθηκε ο γάμος της με τον πέμπτο ξάδερφο του πατέρα της και μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ, Φραγκλίνο Ρούζβελτ. Το 1921 ο Φραγκλίνος, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα και έτσι η Έλινορ άρχισε να εργάζεται και να τον εκπροσωπεί εξ ονόματός του. Από τη θέση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, ανέπτυξε σημαντική κοινωνική δράση διεκδικώντας τα δικαιώματα των γυναικών και προωθώντας τα πολιτικά συμφέροντα του Λευκού Οίκου. Μετά το θάνατο του συζύγου της δήλωσε «Το παραμύθι τελείωσε», πιστεύοντας ότι η γνώμη της δεν θα ενδιαφέρει πια κανέναν. Δεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερο λάθος. Ενώ τα χρόνια περνούσαν η επιρροή και το κύρος της συνέχισαν να αυξάνονται. Σήμερα παραμένει μια ισχυρή πηγή έμπνευσης για τους ηγέτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φεμινιστικών κινημάτων. Ο πρόεδρος Τρούμαν την αποκάλεσε ως πρώτη κυρία του κόσμου για τους αγώνες τις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αξίζει επίσης να αναφερθούν: Ίντιρα Γκάντι, Μάργκαρετ Θάτσερ, Κλεοπάτρα, Βασίλισσα Ελισάβετ Α’

Πολιτισμός

Μελίνα Μερκούρη (1920-1994)

Μελίνα ΜερκούρηΗ Μελίνα Μερκούρη ήταν Ελληνίδα ταλαντούχα ηθοποιός, αγωνίστρια της αντίστασης κατά της δικτατορίας, πολιτικός με μεγάλη ακτινοβολία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού επί 8,5 χρόνια. Χρησιμοποιώντας τη δική της ακτινοβολία και λάμψη κατόρθωσε να διοχετεύσει τον Πολιτισμό στην καθημερινή ζωή του Ελληνα. Ήταν εκείνη που είπε ότι «Ο Πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» και κατάφερε να το κάνει πράξη.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί: Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ

Ηρωΐδες

Ιωάννα της Λωραίνης (1412 – 1431)

Ιωάννα της ΛωραίνηςΗ Ιωάννα της Λωραίνης ήταν Γαλλίδα ηρωίδα επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στην Γαλλία. Σε ηλικία 13 ετών είδε στον κήπο του πατρικού σπιτιού της το πρώτο από τα οράματά της, όπου παρουσιαζόταν ο αρχάγγελος Μιχαήλ, η αγία Μαργαρίτα και η αγία Αικατερίνη και την καλούσαν να δράσει προκειμένου να απαλλάξει τη Γαλλία από την ταπείνωση που της είχαν επιβάλει οι Άγγλοι με τη συνθήκη του Τρουά. Καταδικάστηκε να καεί ζωντανή ως αιρετική αλλά το 1920 ανακηρύχθηκε αγία από την Καθολική Εκκλησία.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί: Ποκαχόντας

v