Kαλεσμένοι στο σπίτι για φαγητό: 3 κανόνες για να μαζέψετε το σπίτι στο άψε-σβήσε

Kαλεσμένοι στο σπίτι για φαγητό: 3 κανόνες για να μαζέψετε το σπίτι στο άψε-σβήσε

Πείτε την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος: πώς σας ακούγεται το «Αγάπη μου, να πω στα παιδιά να περάσουν το βράδυ για φαγητό;» ; Μήπως σας αγχώνει λίγο το «μετά»; Μήπως δυσανασχετείτε στην ιδέα και μόνο, ότι αφού όλοι θα έχουν φύγει, εσείς θα πρέπει με το στομάχι γεμάτο και το σπίτι άδειο να αρχίσετε ν’ ανεβαίνετε τη μακριά ανηφόρα της μετά-το-τραπέζι-καθαριότητας;

Θέτουμε αυτό το -ομολογουμένως προβοκατόρικο- ερώτημα, όχι για να γκρινιάξουμε για τις -ομολογουμένως πολλές- δουλειές που θα προστεθούν στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα μιας μαμάς, όταν καλέσει κόσμο στο σπίτι. Αντιθέτως, θέλουμε να σας πείσουμε για το ακριβώς αντίθετο. Αν έχεις σύστημα και τους σωστούς συμμάχους, μπορείς να τακτοποιήσεις σπίτι και τραπέζι και να πλύνεις πιάτα και κατσαρόλες στο άψε-σβήσε.

Πετάξτε ό,τι πρέπει να πεταχτεί

Πριν ξεκινήσετε να μεταφέρετε γεμάτα πιάτα, ξέχειλα ποτήρια και τσαλακωμένες χαρτοπετσέτες κάντε μια… επιχείρηση σκούπα και πετάξτε όλα τα σκουπίδια.

Βήμα 1ο

Ξεδιαλέξτε τα υπολείμματα του φαγητού που θα φυλαχτούν, τοποθετώντας τα σε τάπερ ή/και ταψιά και βάλτε αμέσως στο ψυγείο, ώστε να ξεμπερδέψετε μ’ αυτή τη διαδικασία, όταν το καθάρισμα θα μεταφερθεί στο στρατηγικό σημείο «Κουζίνα».

Βήμα 2ο

Είναι ανόητο να μεταφέρεις τα (πολλά) σκουπίδια στον κάδο, ενώ μπορείς να πας τον κάδο στα σκουπίδια. Φέρτε μια σακούλα σκουπιδιών κοντά στο πεδίο μάχης, κρατήστε την ανοιχτή κρεμώντας την κάπου και ρίξτε μέσα ό,τι πρέπει να πεταχτεί.

Συγκεντρώστε πιάτα και ποτήρια

Το δεύτερο στάδιο του σχεδίου-εξπρές είναι να μεταφερθούν όλα τα σερβίτσια στην κουζίνα, σε κατάσταση… ετοιμότητας –χωρίς δηλαδή υπολείμματα φαγητού, σκουπίδια και λοιπά εμπόδια στο γρήγορο πλύσιμο πιάτων.

Βήμα 3ο

Με μια χαρτοπετσέτα, καθαρίστε κάθε πιάτο πετώντας την επί τόπου στην προαναφερθείσα σακούλα. Βάλτε τα όλα σε στοίβες ανάλογα με το μέγεθός τους και μεταφέρετέ τα στην κουζίνα πανέτοιμα για πλύσιμο.

Βήμα 4ο

Κλέψτε το -κάπως άκομψο, αλλά βολικό- κόλπο των σερβιτόρων στις ταβέρνες, ρίξτε σε μια μεγάλη κανάτα ό,τι περιέχεται στα μισογεμάτα ποτήρια, χύστε στον νεροχύτη το περιεχόμενό της και ξεμπερδέψτε μια και καλή. Στη συνέχεια, μεταφέρετε με δίσκο τα ποτήρια, για να γλιτώσετε δρομολόγια.

Άπλυτα πιάτα: αυτό το (αιώνιο) βάσανο

Κι ερχόμαστε στο νούμερο ένα βάσανο, τη δουλειά-τύραννο κάθε νοικοκυράς: το πλύσιμο πιάτων, κατσαρολικών, ταψιών και λοιπών σκευών. Δεν είναι κρίμα να αφήνουμε το σαλόνι μας άδειο από φίλους, επειδή το πλύσιμο πιάτων μας φαίνεται βουνό; Είναι ωραίο να μαγειρεύεις για κόσμο που αγαπάς και να τους μαζεύεις όλους γύρω απ’ το τραπέζι σου κι είναι κρίμα εμπόδιο να μπαίνουν τα άπλυτα! Με σύστημα και τους κατάλληλους συμμάχους, όμως, η διαδικασία διευκολύνεται πολύ. Και εξηγούμαστε:

Βήμα 5ο



Λίγες δουλειές του σπιτιού είναι τόσο ενοχλητικές, όσο το τρίψιμο ενός ταψιού με καμμένα υπολείμματα ή μιας κατσαρόλα με ίχνη από λίπη και σάλτα.

Το κλειδί για να ξεμπερδέψετε εύκολα και γρήγορα είναι ένα: βράστε πολύ νερό στον βραστήρα σας, ρίξτε το μαζί με AVA στα σκεύη που χρησιμοποιήσατε για το μαγείρεμα και αφήστε το απορρυπαντικό και το βραστό νερό να δράσουν. Μετά από λίγα λεπτά, το σφουγγάρι θα παρασύρει με ευκολία καμμένα λίπη και λοιπά... ρυπαρά ίχνη που θα έχουν πια μαλακώσει.

Βήμα 6ο



Αντί να βιαστείτε να πλύνετε τα πιάτα αμέσως μόλις μεταφερθούν στην κουζίνα, προτιμήστε να κάνετε το εξής: γεμίστε με καυτό νερό τον νεροχύτη σας, προσθέστε ένα οικονομικό απορρυπαντικό που δεν αφήνει μυρωδιές και λεκέδες, βάλτε μέσα πιάτα και μαχαιροπίρουνα κι αφήστε να μουλιάσουν, ούτως ώστε τα λίπη να διαλυθούν κι οι λεκέδες να εξαφανιστούν.

Γεμίζοντας το σαλόνι και το τραπέζι μας με φίλους, γεμίζουμε τη ζωή μας με όμορφες στιγμές. Δεν είναι κρίμα να αφήνουμε πράγματα όπως το συμμάζεμα του σπιτιού και το πλύσιμο των πιάτων να μπαίνουν εμπόδιο στην κοινωνική μας ζωή; 

 

v