Πώς το φαγητό γίνεται εθισμός

Πώς το φαγητό γίνεται εθισμός

Ύστερα από εβδομάδες σωστής διατροφής και άσκησης, είστε σε καλό δρόμο για να χάσετε βάρος. Σας αξίζει μια αποζημίωση: ένα γλυκάκι, ένα αναψυκτικό ή λίγες πατάτες τηγανιτές. Και κάπως έτσι, ξεκινούν όλα...

Αυτή η συνηθισμένη αρχή οδηγεί σε μια σειρά από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Γιατί όμως;

Με τον ίδιο τρόπο που τα ναρκωτικά ανοίγουν το δρόμο σε πιο σκληρά ναρκωτικά, έτσι και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ανοίξουν την πόρτα σε μια σειρά από κακές διατροφικές επιλογές. Από την πλευρά του εγκεφάλου, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους. Αυτά τα τρόφιμα σε κάνουν να νιώθεις εκτός ελέγχου ή ακόμα και σωματικά ανίκανος να σταματήσεις να ζητάς κι άλλο φαγητό, λόγω του εθισμού που προκαλούν στο μυαλό και το σώμα, σύμφωνα με την έρευνα Your Brain on Food. Το ευχάριστο είναι ότι η αποτοξίνωση είναι εύκολη υπόθεση.

Τα πάντα είναι στο μυαλό μας

Ίσως ακούγεται ανόητο να είναι κάποιος εθισμένος στο φαγητό, αφού χωρίς αυτό θα πεθαίναμε. Ωστόσο, οι άνθρωποι στη σύγχρονη δυτική κοινωνία τρώνε πολύ περισσότερο από όσο χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Ο άνθρωπος, απλώς με το να κοιτάζει ή να σκέφτεται ένα φαγητό που του αρέσει, ενεργοποιεί τον επικλινή πυρήνα, την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που διεγείρεται και με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Στη συνέχεια απελευθερώνεται ντοπαμίνη, μια ουσία που ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και η οποία ενισχύει την «αδυναμία» στο εν λόγω τρόφιμο.

Τα πράγματα γίνονται περισσότερο επικίνδυνα μόλις φάτε την πρώτη μπουκιά καθώς η γεύση ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις (και μάλιστα πιο έντονα στις γυναίκες από τους άνδρες). Το νευρικό σύστημα απαντά εκκρίνοντας ινσουλίνη (η οποία ρίχνει τη γλυκόζη στο αίμα) και χαλαρώνοντας τους μύες του στομαχιού, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερο για να ικανοποιηθείτε.

Λιπαρά και γλυκά: Οι 2 ένοχοι

Υπάρχει λόγος για τον οποίο αυτό συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά με λιπαρά και γλυκά τρόφιμα και όχι, π.χ., με το μαρούλι.

Τα κορεσμένα λίπη στα τρόφιμα, όπως το μπέικον και το τυρί, επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την όρεξη και τις λιγούρες, έτσι ώστε να μην συνειδητοποιείτε ότι έχετε χορτάσει, παρά μόνο αφού έχετε «σκάσει». Ακόμα χειρότερα, η όρεξή σας μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μέρες, χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να «ξεπλυθούν» τα λίπη από το σύστημά σας. Έτσι, μία «αθώα» ανθυγιεινή λιγούρα μπορεί να καταλήξει σε υποτροπίαση.

Η παραπανίσια ζάχαρη σε λιπαρά τρόφιμα (όπως το παγωτό, τα κέικ, τα ντόνατς) μεγαλώνει το πρόβλημα. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα γκρελίνης, μια ορμόνης που αυξάνει την όρεξη. Έτσι, το "μια μπουκιά δεν πειράζει" μπορεί να σας οδηγήσει να τρώτε όλο και περισσότερο.

Διαβάστε ακόμα 10 λόγους που δεν χάνετε βάρος, βρείτε τις 15 καλύτερες τροφές για αδυνάτισμα, αλλά και 3 συμβουλές για να αδυνατίσετε χωρίς να πεινάσετε.

Πηγή: womenshealthmag.com

v