Βρήκαμε και σας προτείνουμε μερικές σούπερ χορταστικές ιδέες για αληθινούς μερακλήδες, που δεν κάνουν εκπτώσεις στη γεύση.
Croque Madame
Τι θα χρειαστείτε
2 φέτες ζαμπόν
4 φέτες ψωμί για τοστ
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
2 αβγά
Λίγο βούτυρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι πρέπει να κάνετε
Βουτυρώνετε ελαφρώς τις φέτες ψωμιού. Πάνω από κάθε φέτα ψωμί, βάλτε μια φέτα ζαμπόν και ρίξτε την τριμμένη γραβιέρα. Σκεπάζετε με τις άλλες δύο φέτες ψωμιού και ψήνετε τα τοστ για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Όσο το ψωμί με το ζαμπόν και τη γραβιέρα ψήνεται, τηγανίστε δύο αυγά με λίγο βούτυρο και αλατοπιπερώστε τα.
Βγάλτε τα τοστ από τον φούρνο, όταν «χρυσίσουν», ρίξτε από πάνω τους τα αυγά και απολαύστε.
Pancakes από τα χεράκια σας
Τι θα χρειαστείτε (για 8 μερίδες)
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 αυγό, «χτυπημένο»
¾ φλιτζανιού γάλα
50 γραμμάρια βούτυρο (λιωμένο)
Λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού
Τι πρέπει να κάνετε
Ανακατέψτε το αλεύρι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Έπειτα, χτυπήστε το αυγό και προσθέστε το στο μίγμα. Στη συνέχεια, ρίξτε σταδιακά το γάλα. Το μυστικό για αφράτα pancakes είναι να συνεχίζετε να ανακατεύετε με το άλλο χέρι το μίγμα, όσο ρίχνετε το γάλα για να μην «σβολιάσει».
Μπορείτε από τώρα να προσθέσετε μέσα στο μίγμα κάποια υλικά που θα απογειώσουν τη γεύση τους. Ελάχιστη κανέλα ή βανίλια θα κάνουν τη διαφορά ενώ αν θέλετε ακόμα πιο «γεμάτη» γεύση, ιδανικά είναι τα βατόμουρα, τα κομματάκια μπανάνας ή μήλου ή οι σταγόνες σοκολάτας.
«Βουτυρώστε» ένα τηγάνι και ανάψτε το μάτι σε μέτρια ένταση. Προτιμήστε ένα μικρό, αντικολλητικό τηγάνι, ιδανικό για την περίπτωση. Αφού ζεστάνει η φωτιά, ρίξτε το ¼ του φλιτζανιού του μίγματος για κάθε pancake. Εναλλακτικά, αν θέλετε να είστε απόλυτα ακριβείς, μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικούς δοσομετρητές ή απλώς να ρίξετε την ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια κουταλιά της σούπας.
Όταν το μίγμα αρχίζει να βγάζει μικρές φυσαλίδες, γυρίστε τo pancake από την αντίθετη μεριά και αφήστε το να τηγανιστεί μέχρι να ροδίσει. Μόλις πάρει χρώμα και από τις δύο μεριές, σημαίνει ότι είναι έτοιμο για κατανάλωση!
Για να παραμείνει ζεστή η κάθε προηγούμενη δόση και, για να μην «πανιάσει», καλύψτε την με αλουμινόχαρτο , αφού πρώτα την έχετε «ραντίσει» με ελάχιστο χυμό λεμονιού που θα κάνει τα pancakes ακόμα πιο αφράτα.
Τέλος, προσθέστε ό,τι τραβάει η όρεξή σας.
Δύο ιδέες για θρεπτικά smoothies
-Smoothie με φράουλες και μπισκότα
Τι θα χρειαστείτε
1 (ώριμη) μπανάνα
1 φλιτζάνι κατεψυγμένες φράουλες
1 άπαχο γιαούρτι με γεύση φράουλα
½ ποτήρι γάλα 1.5% λιπαρά
2 μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης
Τι πρέπει να κάνετε
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα blender, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.
-Σοκολατένιο smoothie με φυστικοβούτυρο
Τι θα χρειαστείτε
1 ώριμη μπανάνα
½ ποτήρι γάλα αμυγδάλου
1 κουταλιά της σούπας κακάο
1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Τι πρέπει να κάνετε
Ό,τι ακριβώς και παραπάνω: να ανακατέψετε καλά σε ένα blender και να σερβίρετε σε ένα πελώριο ποτήρι μ' ένα ακόμη πιο πελώριο καλαμάκι!
Ζουμερό σαντουιτσάκι με το κρέας που περίσσεψε
Τι θα χρειαστείτε
*κατά βάση θα χρειαστείτε φαντασία και πολλή όρεξη, τα παρακάτω είναι ενδεικτικά
Κρέας που περίσσεψε
1 (ή μισό) φρέσκο καρβελάκι ψωμί
Γραβιέρα, κομμένη σε λεπτές φέτες
Ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
Μαρούλι, ψιλοκομμένο
Μια σως της προτίμησής σας
Τι πρέπει να κάνετε
Ζεστάνετε και ψιλοκόψτε το κρέας που περίσσεψε από χτες, αλλά κανείς δεν έφαγε. Κεφτεδάκια, κοτόπουλο, χοιρινό, σνίτσελ, κιμάς -όλα είναι κατάλληλα για ένα χορταστικό σάντουιτς.
Ψήστε και λαδώστε ελαφρά το ψωμί. Ανοίξτε το στη μέση και αλείψτε τη σως της επιλογής σας: κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα ή οτιδήποτε σας αρέσει.
Τέλος, βάλτε γραβιέρα, ντομάτα και μαρούλι, παραγεμίστε το με το κρέας και απολαύστε υπεύθυνα.
Έχετε γάλα, αυγά και ψωμί;
Τι θα χρειαστείτε (για 4 μερίδες)
3 αυγά
80 ml γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού «κοφτό» βούτυρο
Παχιές φέτες λευκού ψωμιού
Τι πρέπει να κάνετε:
Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ αρκετά μεγάλο, ώστε να χωράει μια φέτα ψωμί. Προσθέστε το γάλα και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά.
Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι με δυνατή φωτιά. Όταν «κάψει» το βούτυρο, βουτήξτε το ψωμί στο μίγμα κι απ’ τις δυο πλευρές. Ψήστε το μέχρι να ροδίσει και βγάλτε το απ’ το τηγάνι.
Μπορείτε να σερβίρετε όπως θέλετε –αλμυρό ή γλυκό. Με μέλι, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού ή ζάχαρη άχνη, αλλά και με τραγανό μπέικον και τυριά.