Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε συνέχεια σνακ στα παιδιά

Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε συνέχεια σνακ στα παιδιά

Πολλά παιδιά έχουν περίεργα γούστα ή είναι αρκετά «δύσκολα» στο φαγητό. Για να ξεπεράσουν οι γονείς το εμπόδιο και να τα πείσουν «επιτέλους να φάνε κάτι», καταφεύγουν στη λύση των συχνών σνακ. Η αλήθεια είναι πως είτε υγιεινά είτε όχι, είναι ευπρόσδεκτα από τα μικρά, δεν είναι όμως πάντα και το ίδιο θρεπτικά.

1. «Κόκκινο» για την παιδική παχυσαρκία

«Η συχνή κατανάλωση σνακ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης και μακροπρόθεσμα σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους», αναφέρει χαρακτηριστικά η διαιτολόγος- διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη. Ακόμα και αν η ποσότητά τους είναι μικρή, αν τη συμψηφίσουμε με την ποσότητα των κυρίως γευμάτων, τότε τα νέα δεν είναι καλά! Αναμφισβήτητα, τα παιδιά μέχρι την εφηβεία είναι στην ανάπτυξη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα συχνά σνακ θα «μεγαλώσουν γερά παιδιά». Κι επειδή τα νούμερα πάντα λένε την αλήθεια, σχετική έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσο όρο 600 θερμίδες την ημέρα που προέρχονται μόνο από σνακ.

Και στην περίπτωση που τα πιτσιρίκια δεν αγαπούν τα κυρίως γεύματα, το συνεχές τσιμπολόγημα αμφίβολης ποιότητας λιχουδιών, δεν συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξή τους. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία, είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους γονείς.

2. Το παιδί δεν αντιλαμβάνεται το αίσθημα της πείνας

Τσιμπολογώντας συνεχώς, το παιδί αρχίζει να χάνει το αίσθημα της πείνας αλλά και του κορεσμού, όπως επισημαίνει η διατροφολόγος. Τρώγοντας χωρίς όριο και χωρίς πρόγραμμα, τα σνακ γίνονται μια μηχανική συνήθεια, που δεν μπορεί να «κόψει» ακόμα και αν στην πραγματικότητα έχει χορτάσει -σε τόσο μικρή ηλικία, τα όρια δεν γίνονται αντιληπτά. Ας μην γελιόμαστε εξάλλου, πολλές φορές αυτό είναι δύσκολο ακόμα και για εμάς.

3. Αρνείται να δοκιμάσει καινούριες γεύσεις

Συνηθίζοντας σε λαχταριστές γεύσεις που του αρέσουν, το παιδί δύσκολα θα δεχτεί να δοκιμάσει καινούριες τροφές που ενδεχομένως είναι απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξή του. Τα «παρεξηγημένα» λαχανικά, για παράδειγμα, που έτσι κι αλλιώς τα παιδιά δύσκολα δέχονται να δοκιμάσουν, έρχονται σε ακόμα χειρότερη μοίρα.

4. «Κακομαθαίνουν» στις συνήθειες του φαγητού αλλά και της συμπεριφοράς!

Όταν ένα παιδί ξέρει ότι οι αγαπημένες του λιχουδιές είναι μέσα στο πρόγραμμα, γιατί να δεχθεί να φάει το ίδιο φαγητό που έχετε μαγειρέψει για όλη την οικογένεια; Με τον τρόπο αυτό, κακομαθαίνει από μικρό είτε στη συνήθεια του σνακ είτε γενικότερα στις ιδιαίτερες  διατροφικές του απαιτήσεις. Τότε, η μαμά -μαγείρισσα έχει δύο επιλογές: είτε να δώσει στο παιδί τα πολυπόθητα σνακ για να μην γκρινιάζει πια είτε να μαγειρέψει ένα ακόμα γεύμα ειδικά για εκείνο με την ελπίδα ότι θα το φάει.



Για να μην βρεθείτε, λοιπόν, μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο, η κ. Δαμβουνέλη συμβουλεύει ότι η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος γευμάτων αλλά και σνακ είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν και οι ανάγκες κάθε παιδιού διαφέρουν, τα τρία κυρίως γεύματα την ημέρα πρέπει να τηρούνται ενώ τα σνακ δεν είναι απαγορευτικά αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο δύο με τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προτάσεις για υγιεινά σνακ

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο όταν το παιδί είναι στο σχολείο, δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας.

Στο σπίτι, που σας «παίρνει» να γίνετε λίγο πιο δημιουργικές και με την εμφάνισή τους, μπορείτε να πάρετε κάποιες ιδέες από εδώ

Αν πάλι το παιδί χρειάζεται ενέργεια, οι καλύτερες «δυναμωτικές» προτάσεις για κολατσιό που μεγαλώνει γερά παιδιά βρίσκεται εδώ

Και για να μην καταφεύγετε στη λύση των έτοιμων χυμών που ενδεχομένως περιέχουν και «κακά» συντηρητικά, μπορείτε να πάρετε κάποιες ιδέες για 8 φρέσκους χυμούς που δίνουν ενέργεια στα παιδιά από εδώ.

 Σε περίπτωση που τα βρίσκετε… σκούρα γενικά γιατί το παιδί αρνείται πεισματικά να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, η κ. Δαμβουνέλη μας συμβουλεύει σχετικά σε παλαιότερο άρθρο του mama365. 

 

v