Πώς να αναγνωρίσετε τον ιό Κοξάκι μέσα από 10 φωτογραφίες

Πώς να αναγνωρίσετε τον ιό Κοξάκι μέσα από 10 φωτογραφίες

Έξαρση εμφάνισε ο ιός Κοξάκι στα παιδιά τους τελευταίους μήνες του 2016, ευτυχώς στην ελαφριά του μορφή. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό αφού ο ιός συνήθως κάνει τον κύκλο του μέσα σε 7 με 10 μέρες, οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι για να συμβουλευτούν σχετικά τον παιδίατρό τους. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς με παιδιά έως 5 ετών, αφού αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα που προσβάλλει περισσότερο ο ιός.

Τα συμπτώματά του χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

1. Στην παραλλαγή του, ο ιός Κοξάκι (και συγκεκριμένα ο τύπος Κοξάκι Α16) μπορεί να προκαλέσει το Σύνδρομο Χεριών, Ποδιών και Στόματος.

Το Σύνδρομο εκδηλώνεται με εξανθήματα στα μέρη του σώματος από τα οποία πήρε και το όνομά του και κυρίως στα πέλματα και τις παλάμες, όπως επίσης στους γλουτούς και τα γεννητικά όργανα.



Εκτός αυτού, το παιδί μπορεί να εμφανίσει και στοματίτιδα-φουσκάλες στον λαιμό, τη γλώσσα, τα ούλα, τον ουρανίσκο και το εσωτερικό των παρειών. Οι «βλάβες» αυτές μπορεί να είναι επίπονες και να δυσκολέψουν το παιδί στην κατάποση.



2.  Μία μορφή έρπητα, η λεγόμενη ερπητική κυνάγχη, είναι ακόμα ένα σύμπτωμα του ιού που εκδηλώνεται με κόκκινους δακτύλιους και ανοιχτές πληγές στις αμυγδαλές και τον ουρανίσκο.



3.  Η αιμορραγική επιπεφυκίτιδα είναι η τρίτη κατηγορία συμπτωμάτων, η οποία επηρεάζει το λευκό τμήμα των ματιών.

Μπορεί να είναι επίπονη και να εμφανίσει κοκκινίλες στα μάτια. Συνοδεύεται επίσης από πρήξιμο, ευαισθησία στο φως και θολή όραση. Ωστόσο, πρόκειται για ένα από τα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα στα παιδιά, γι’ αυτό μην ανησυχείτε.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, επιβάλλεται το τακτικό και σωστό πλύσιμο των χεριών καθώς και η απολύμανση των επιφανειών, με τις οποίες έρχεται σ' επαφή το παιδί. Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται πανεύκολα μέσω της επαφής, το παιδί καλό θα είναι να μην έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά όσο είναι άρρωστο. Δείτε περισσότερα για τον ιό Κοξάκι σε παλαιότερο άρθρο μας. 

*Μέρος των πληροφοριών προέρχεται από το Akronchildrens.org. 
 

v