Η… επικίνδυνη δωδεκάδα είναι η εξής:
1. Φράουλες
2. Μήλα
3. Νεκταρίνια
4. Ροδάκινα
5. Σέλερι
6. Σταφύλια
7. Κεράσια
8. Σπανάκι
9. Τομάτες
10. Στρογγυλές πιπεριές
11. Τοματάκια τσέρι
12. Αγγούρια
Και για να καταλάβουμε το μέγεθος του κινδύνου, στη συντριπτική πλειοψηφία (98%) των δειγμάτων των παραπάνω βρέθηκαν κατάλοιπα τουλάχιστον από έναν τύπο φυτοφαρμάκου.
Αν αναρωτιέστε τι απέμεινε να καταναλώσουμε άφοβα, ακολουθούν τα 15 πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά:
1. Αβοκάντο
2. Γλυκό καλαμπόκι
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Γλυκά φασόλια
6. Κρεμμύδια
7. Σπαράγκια
8. Μάνγκο
9. Παπάγια
10. Ακτινίδια
11. Μελιτζάνες
12. Πεπόνι
13. Γκρέιπφρουτ
14. Πεπόνι Cantaloupe (Κιτρινωπό πεπόνι)
15. Κουνουπίδι
Ενδεικτικά, τα αβοκάντο κρίθηκαν επικίνδυνα μόνο σε ποσοστό 1% και ο ανανάς «αθώος» σε ποσοστό 90%. Τα εξωτικά φρούτα, λοιπόν, μάλλον αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας…
Ωστόσο, αν συνεχίζετε να επιμένετε μεσογειακά, μπορείτε να εφαρμόσετε το εξής κόλπο για να καθαρίσετε τα «μολυσμένα» φρούτα και λαχανικά: σε μια λεκάνη προσθέστε 5 ποτήρια νερό, 4 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα και ανακατέψτε καλά μέχρι η τελευταία να διαλυθεί. Στη συνέχεια, βυθίστε μέσα τα οπωροκηπευτικά και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Έπειτα, αφαιρέστε τα από τη λεκάνη και σκουπίστε τα.
Πηγές: Ewg.org και Globalnews.ca