Η αποστροφή των παιδιών στα λαχανικά είναι αρκετά συνηθισμένη περίπτωση. Συνήθως συμβαίνει σε οικογένειες που δεν συνηθίζουν να καταναλώνουν ωμά λαχανικά σε κάθε γεύμα τους. Μπορεί όμως να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την σπουδαιότητα ύπαρξης των λαχανικών στη διατροφή του παιδιού, η προσπάθειά σας να τα τοποθετήσετε με έμμεσο τρόπο στην διατροφή του παιδιού, είναι σωστή. Όταν όμως αποφασίζετε ότι πρέπει να κρύψετε τα λαχανικά σε μία σάλτσα ή στα μπιφτέκια, τότε πρέπει να το κάνετε σωστά και να μην επιτρέψετε στο παιδί να το αντιληφθεί. Από τη στιγμή που το αντιλαμβάνεται και εξοργίζεται, ενισχύετε την αρνητική διάθεση του για τα λαχανικά. Σκοπός σας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι να τα κρύψετε σωστά, έστω και αν χρειαστεί να τα πολτοποιήσετε. Τοποθετήστε τα σε όσα περισσότερα φαγητά μπορείτε. Παράλληλα όμως, συνεχίστε την προσπάθεια να δώσετε στο παιδί σας ολόκληρα τα λαχανικά. Μην εναντιώνεστε στην αρνητική του θέση. Δεχτείτε την και συνεχίστε το γεύμα σας. Πάντα, οι γονείς είναι το παράδειγμα. Καταναλώστε τα καθημερινά, επιδεικνύοντας την ικανοποίηση σας. Επίσης, θυμηθείτε ότι λαχανικά μπορεί να είναι ωμά, βρασμένα αλλά και μαγειρεμένα. Η ποικιλία είναι τεράστια. Προσπαθείτε να βρίσκετε διαφορετικές λύσεις, γίνετε ευρηματική. Δεν μπορεί να συμβεί τίποτα άλλο παρά να πετύχετε τον σκοπό σας.
Πρακτικές οδηγίες για την κατανάλωση λαχανικών
1. Μην πιέζετε ποτέ το παιδί σας να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο με το ζόρι και αποφύγετε να δημιουργείτε διαμάχες την ώρα του φαγητού.
2. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση του πιάτου του παιδιού σας. Συνήθως, στα παιδιά αρέσουν τα φαγητά με έντονα χρώματα, οπότε φροντίστε το πιάτο του να είναι πολύχρωμο και να έχει ποικιλία, π.χ. ρύζι με ανάμεικτα λαχανικά.
3. Είναι χρήσιμο κάποιες φορές τα λαχανικά να υποστούν ειδική προετοιμασία, όπως να τριφτούν πολύ ψιλά στον τρίφτη και να ενταχθούν μέσα στα φαγητά, ώστε να τα παιδιά να τα τρώνε και να συνηθίζουν τη γεύση τους, χωρίς όμως να τα βλέπουν (π.χ. τριμμένη πιπεριά, ντομάτα ή κολοκυθάκι μέσα σε πατάτες γιαχνί ή μέσα στην σάλτσα για τα μακαρόνια, λαχανικά μέσα σε πίτες, στη σπιτική πίτσα ή στον κιμά για τα μακαρόνια).
4. Δοκιμάστε να δώσετε στα παιδιά όχι μόνο μαλακά και μαγειρεμένα, αλλά και φρέσκα, τραγανά λαχανικά (στικς αγγουριού και καρότου) τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ντιπ γιαουρτιού ή τζατζίκι. Mπορείτε, επίσης, να φτιάξετε σάντουιτς με ψωμί του τοστ και τυρί, προσθέτοντας ντομάτα ή μαρούλι.
5. Παροτρύνετε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα φρούτα και τα λαχανικά που θα ήθελαν να καταναλώσουν και να τα αγοράσετε μαζί σε μια επίσκεψη στο μανάβικο. Ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης μιας συμπεριφοράς σε ένα παιδί είναι το παιχνίδι.
6. Χρησιμοποιώντας λαχανικά μπορείτε να φτιάξετε διάφορες φατσούλες ή ένα δέντρο στην άκρη του πιάτου. Ακόμα τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ένα ουράνιο τόξο με τα χρώματα των λαχανικών (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο) που θα ήθελαν να καταναλώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
7. Όποτε το παιδί καταναλώνει τα λαχανικά, μπορείτε να το επιβραβεύσετε με αυτοκόλλητα. Αυτή είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και στα σχολεία.
8. Αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, όσο αυτό είναι ασφαλές, και να διαλέξουν μόνα τους τα λαχανικά που θα βάλουν στο πιάτο τους.
9. Ωφέλιμη μπορεί να είναι και η παρασκευή φρέσκων χυμών μέσα στους οποίους εκτός από φρούτα, μπορείτε να προσθέσετε και μικρή ποσότητα λαχανικών όπως για παράδειγμα φρέσκος χυμός με πορτοκάλι και λίγο καρότο.
10. Μπορείτε να δοκιμάσετε καινούργιες συνταγές, όπως πατάτες στον φούρνο με ψιλοκομμένα λαχανικά, κρέας με λαχανικά αντί για πατάτες, μπρόκολο ή σπανάκι στον φούρνο με τριμμένο τυρί.
*O Ιωάννης Χρύσου είναι Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων