Σαλάτα με αγγινάρες, χλωροκούκια και βλαστάρια λεμονιάς
Υλικά
10-15 φύλλα μαρούλι
3-4 κλωνάρια άνιθο ή μαϊντανό
2 αγκινάρες
2 πράσινα κρεμμυδάκια
Καρποί από 2-3 χλωροκούκια
2-3 σφιχτά αυγά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού
Λεμόνι
Αλάτι
Ένα ματσάκι τρυφερά βλαστάρια λεμονιάς ή κιτριάς (πριν πρασινίσουν)
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις τρίβετε με λίγο λεμόνι, κόβετε σε φέτες, αλατίζετε και στύβετε πάνω τους το υπόλοιπο λεμόνι. Έπειτα, κόβετε λεπτά τα σαλατικά και τα μυρωδικά, τα αλατίζετε και τ’ ανακατεύετε. Στη συνέχεια, προσθέτετε τις αγκινάρες, τα κουκιά και τ’ αυγά κομμένα σε όγδοα και ελαφρώς αλατισμένα. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ξύδι ή το λεμόνι, ανακατεύετε και διακοσμείτε με τα βλαστάρια.
* Πηγή: www.cretangastronomy.gr
Σαλάτα με αχλάδι, σουτζούκι και νούμπουλο Κέρκυρας
Υλικά
4 αχλάδια
200 γρ. ζάχαρη
1 φέτα λεμονιού
1 κ.σ. μαραθόσπορο
200 γρ. σπανάκι
½ ματσάκι άνιθο
½ ματσάκι μυρώνια
2 κοτσανάκια σέλερυ
4 ξερά σύκα σε λεπτές φέτες
16 λεπτές φέτες νούμπουλο
1 σουτζούκι σε λεπτές ροδέλες
1 κ.σ. λευκό ξύδι
3 κ.σ. σιρόπι απ’ τ’ αχλάδια
100 γρ ελαιόλαδο
Αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τα καθαρισμένα αχλάδια στη μέση και τα χαράσσετε σε λεπτές φέτες χωρίς όμως να τα κόψετε τελείως. Σε μια κατσαρόλα με 500 ml νερό, βράζετε τη ζάχαρη και το μαραθόσπορο για πέντε λεπτά, προσθέτετε τ’ αχλάδια, βράζετε για δέκα λεπτά ακόμα και ύστερα τ’ αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, χτυπάτε καλά το σιρόπι τους, μαζί με το ξύδι, το λάδι και το αλατοπίπερο. Σ’ ένα τηγάνι, σοτάρετε το σουτζούκι μέχρι να βγάλει το λίπος του και το στραγγίζετε με χαρτί. Βάζετε όλα τα υλικά στη σαλατιέρα - εκτός απ’ τ’ αχλάδια- και περιχύνετε με τη σως. Ανακατεύετε καλά και τοποθετείτε τ’ αχλάδια γύρω γύρω.
* Πηγή: www.pirouni.gr
Σαλάτα με ρόκα, σγουρή και μπιζέλια
Υλικά
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
⅓ φλυτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
200 γρ. ρόκα (baby)
1 μάτσο σγουρή ψιλοκομμένη
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο και 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι μπιζέλια
½ φλυτζάνι φυστίκια ψημμένα σε φέτες
1 φλυτζάνι πεκορίνο σε νιφάδες
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολ χτυπήστε το λεμόνι με το λάδι και το αλατοπίπερο. Σε μια σαλατιέρα, ρίξτε τη ρόκα, τη σγουρή, τα μπιζέλια, το δυόσμο, το μαϊντανό, περιχύστε τα με τη σος και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα φυστίκια και το πεκορίνο και, τέλος, ανακατέψτε πάλι.
Σαλάτα με σπανάκι, φράουλες και μπέικον
Υλικά
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
Αλάτι
10 φλυτζάνια σπανάκι σε φύλλα
3 φλυτζάνια φράουλες σε φέτες
¼ φλυτζανιού αμύγδαλα ψημμένα σε φέτες
½ φλυτζάνι τριμμένη φέτα
8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπήστε στο ελαιόλαδο με το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε μια σαλατιέρα, ρίξτε το σπανάκι, τις φράουλες και το μπέικον. Περιχύστε τη σος και ανακατέψτε καλά. Τελος, προσθέστε τα αμύγδαλα και την τριμμένη φέτα.
Σαλάτα με αβοκάντο και φασόλια
Υλικά
2 ξεφλουδισμένα αγγούρια χωρίς σπόρους σε φέτες
2 καρδιές μαρουλιών χοντροκομμένες
3 ντομάτες χωρίς σπόρια σε κύβους
2 αβοκάντο ώριμα λεπτοκομμένα
½ κ.γ. ζάχαρη
¼ φλυτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα φασόλια σουρωμένα και ξεπλυμένα
Χυμό από 1 λεμόνι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια σαλατιέρα χτυπήστε το λάδι, το λεμόνι, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη μέχρι αυτή να διαλυθεί. Προσθέστε το αβοκάντο, το αγγούρι, τη ντομάτα, τα φασόλια και το μαρούλι και ανακατέψτε καλά χωρίς να πατήσετε τα λαχανικά. Αν χρειαστεί, συμπληρώστε με αλατοπίπερο, λάδι ή λεμόνι.
*Πηγή: www.akispetretzikis.com