Κατασκήνωση σημαίνει καλοκαίρι, χαρά, παιχνίδι, φιλίες αλλά και πρόγραμμα και υποχρεώσεις. Πολλά παιδιά ενθουσιάζονται γι’ αυτό το είδος των διακοπών, ενώ σε άλλα δημιουργεί άγχος. Φυσικά και μπορείτε να δοκιμάσετε να στείλετε την κόρη σας στην κατασκήνωση. Στην δική της περίπτωση επειδή είναι αρκετά εσωστρεφής όπως περιγράφετε, χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα ακόλουθα:
1. Συζητήστε από πριν μαζί της και προετοιμάστε την για το πώς λειτουργεί μια κατασκήνωση και αν γίνεται επισκεφθείτε από πριν τις εγκαταστάσεις της.
2. Εξηγήστε ότι θα έχει την ευκαιρία να μάθει καινούρια πράγματα και να γνωρίσει καινούριους φίλους.
3. Ακούστε προσεκτικά τις απορίες και απαντήστε στις ερωτήσεις της. Αν είναι ένα παιδί που δεν έχει μείνει ποτέ στο σπίτι της γιαγιάς ή μιας φίλης της, ίσως αγχωθεί με την προοπτική του αποχωρισμού. Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς αισθάνεται πραγματικά.
4. Διαβεβαιώστε την ότι θα πηγαίνετε να την βλέπετε στα επισκεπτήρια, το οποίο φυσικά πρέπει να τηρήσετε.
5. Αν παρ’ όλα αυτά μετά από μερικές ημέρες στην κατασκήνωση το παιδί δεν μπορεί να προσαρμοστεί, δείχνει αγχωμένο και δεν θέλει να συνεχίσει, συζητήστε μαζί της την προοπτική να την πάρετε χωρίς να δείχνετε απογοητευμένη ή νευριασμένη.
Θυμηθείτε, κάθε παιδί είναι μοναδικό και πρέπει να σεβόμαστε τον χαρακτήρα του αλλά και να το βοηθάμε να πιστέψει στον εαυτό του. Έτσι τέλος, θα πρέπει να αποφασίσετε αν η κατασκήνωση είναι η ενδεδειγμένη λύση για τις διακοπές του παιδιού σας.
Η Βίκυ Λαγκαδιανού είναι Παιδοψυχολόγος M.Sc.,P.M.Sc., Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας Ευρωκλινικής Παίδων