1. Ακόμα και οι καλύτεροι γονείς, μερικές φορές δεν έχουν ιδέα τι κάνουν
Όσο νωρίτερα το πάρει απόφαση κανείς, τόσο καλύτερα. Ακόμη και οι πιο ετοιμοπόλεμοι, οι πιο διαβασμένοι, οι πιο «σχετικοί» με μωρά, βρέφη και παιδιά νέοι γονείς, υπάρχουν στιγμές που δεν έχουν ιδέα τι πρέπει να κάνουν. Κάθε μέρα είναι μια καινούρια περιπέτεια και η ανατροφή του παιδιού πρόκειται να σας χαρίσει άφθονες εκπλήξεις. Θυμηθείτε ότι όλα αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και ότι κανείς δεν γεννήθηκε με ενσωματωμένο εγχειρίδιο κανόνων για το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά.
2. Όταν τα πράγματα σκουρύνουν, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό
Στο ίδιο πλαίσιο με προηγουμένως: κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μπορεί να λύσει τα πάντα μόνος του. Η επιλόχειος κατάθλιψη χτυπάει την πόρτα πολλών γυναικών και τα άγχη της μητρότητας (και της πατρότητας) είναι πιθανό να σας «ζορίσουν» περισσότερο από άλλους γονείς. Αν νιώθετε ότι χάνετε την ισορροπία σας, ότι στο μυαλό σας γυρίζουν μόνο σκοτεινές σκέψεις ή ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα νεύρα ή το άγχος σας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Οι τιμές είναι πιο προσιτές και, αν μη τι άλλο, αν ένα έξοδο αξίζει είναι αυτό που θα διασφαλίσει την καλή λειτουργία της νέας σας οικογένειας.
3. Ο χρόνος για τον εαυτό σας είναι απαραίτητος και πρέπει να βρεθεί
Εντάξει, τους πρώτους μήνες θα είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας. Θυμηθείτε όμως ότι παρά την φυσιολογική αυτοθυσία σας, την απαραίτητη φροντίδα και τον χρόνο που θα ξοδέψετε για την οικογένειά σας, εσείς είστε ο ρυθμιστής, ο μαέστρος και το αφεντικό. Όσο χρέος σας είναι να φροντίζετε για την υγιή ανάπτυξη και την ορθή διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας, τόσο είναι και να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας, προσέχοντας να μην το χάσετε στη δύσκολη διαδρομή της μητρότητας. Ένας ωριαίος καφές με τις φίλες σας, λίγο περπάτημα, δυο καινούρια ρούχα και ένα καυτό μπάνιο την ημέρα είναι το ελάχιστο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας ή, μάλλον, σε όλα τα μέλη της οικογένειας.
4. Πείτε «ναι» στη βοήθεια χωρίς αναστολές
Ίσως νιώθετε άσχημα να υποχρεώσετε την ξαδέρφη σας να σας κάνει babby sitting για λίγο ή, ίσως, δεν μπορείτε να διανοηθείτε ότι κάποιος άλλος θα το φροντίσει. Υπάρχουν έμπειροι, ικανοί και καλοί άνθρωποι που μπορούν να αναλάβουν κάποια πράγματα για εσάς. Όταν κάποιος σας ρωτήσει «χρειάζεσαι κάτι;», απαντήστε «ναι» και ζητήστε του ένα φαγητό, μια ώρα βοήθεια στο σπίτι ή να σας κάνει τα ψώνια απ' τη λαϊκή. Δεν είναι ντροπή.
5. Μην ντρέπεστε να τηλεφωνήσετε στον παιδίατρο ανά πάσα στιγμή
Θα ανησυχήσετε πολλές φορές και θα βρεθείτε ακόμη περισσότερες στη δυσάρεστη θέση να μην έχετε ιδέα γιατί το μωρό σας κλαίει σπαρακτικά επί ένα τρίωρο. Αναζητήστε τις απαντήσεις που απεγνωσμένα ψάχνετε στον γιατρό σας ό,τι ώρα κι αν είναι -ναι, ακόμη κι αν του τηλεφωνήσατε πριν από δυο ώρες μετά από έναν λάθος συναγερμό. Ο ρόλος του παιδιάτρου σας είναι -εκτός όλων των άλλων- και να λύνει τις απορίες σας. Επομένως μη διστάζετε καθόλου: αφήστε τα τηλέφωνα να πιάσουν φωτιά, βάλτε τον στις αγαπημένες σας επαφές, σημειώστε το τηλέφωνό του με τεράστια γράμματα στο ψυγείο σας. Δεν θα τον πειράξει.
6. Οι γονείς είναι στην ίδια ομάδα
Αρκετά συχνά, τα ζευγάρια απομακρύνονται όταν κάνουν παιδί. Οι γυναίκες όταν γίνονται μαμάδες -ας το παραδεχτούμε- παθαίνουν μια μικρή μετάλλαξη (και έχουν κάθε δίκιο!) και ρίχνουν όλο τους το ενδιαφέρον και την προσοχή στο νέο, μικροσκοπικό και απροστάτευτο μέλος της οικογένειας παραμελώντας τον μπαμπά. Οι μπαμπάδες από την άλλη κουράζονται να ζητούν την προσοχή και την αγάπη της καλής τους και αμήχανα περιμένουν να περάσει η περίοδος της αποξένωσης, κι έτσι η απόσταση μεγαλώνει. Το έχουμε ξαναπεί: οι σχέσεις θέλουν πότισμα. Ακόμη κι όταν το μωρό σας έχει εξαντλήσει, βρείτε όρεξη, αν όχι για σεξ, τουλάχιστον για βραδινές αγκαλιές. Θυμηθείτε ότι σ' αυτό τον αγώνα είστε σύμμαχοι, ότι είστε στην ίδια ομάδα, συμπαίκτες και συνοδοιπόροι και η ομάδα αυτή μεγάλωσε κι απέκτησε νέα, μικρά μέλη.
7. Δεν πειράζει αν δεν ερωτευτείς το μωρό σου «με την πρώτη ματιά»
Οι περισσότερες μανούλες λένε ότι αγάπησαν το μωρό τους από την πρώτη τους συνάντηση, στο μαιευτήριο ή στον υπέρηχο -και δεν έχετε λόγο να μην τις πιστέψετε. Άλλες μανούλες πάλι εξομολογούνται ότι το μητρικό τους ένστικτο είναι ίσως λίγο χαλασμένο ή ελαττωματικό και, όχι, δεν ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Οι ψυχολόγοι και οι έμπειρες μαμάδες συμφωνούν: δεν μπορούν όλοι να νιώσουν ισχυρό δέσιμο από την πρώτη εβδομάδα και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μην πανικοβληθείτε λοιπόν. Δώστε χρόνο στη σχέση σας με τον νεοφερμένο και η απόλυτη, ανιδιοτελής, αγνή αγάπη θα βρει τον τρόπο να έρθει μόνη της σε σας.
8. Όποτε μπορείτε να κοιμηθείτε, κοιμηθείτε
Ίσως η νούμερο ένα συμβουλή που μπορεί να δώσει κάποιος σε νέους γονείς: εκμεταλλευτείτε κάθε μικρή και μεγάλη ευκαιρία και πάρτε έναν υπνάκο όποτε αυτό είναι δυνατόν. Ένας απογευματινός εικοσάλεπτος ύπνος είναι αρκετός για να «ξεγελάσει» τον οργανισμό και να δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσετε το δύσκολο έργο σας. Τα πιάτα μπορούν να περιμένουν, ο καλός σας μπορεί να φάει μακαρόνια από χτες, το σαλόνι μπορεί να μείνει για σήμερα ατακτοποίητο.
9. Η μητρότητα είναι δουλειά και κανείς δεν αγαπάει κάθε μέρα τη δουλειά τουλάχιστον
Θα υπάρξουν ημέρες που η κούραση και ο εκνευρισμός θα σας «γονατίσουν». Όταν το μωρό θα βγάζει δόντια ίσως κλαίει με τις ώρες, αργά ή γρήγορα ίσως νιώσετε εγκλωβισμένοι ή πιεσμένοι από το άγχος και τις ξαφνικές αλλαγές. Θα υπάρξουν μέρες που ίσως η ζωή σας, σας φαίνεται άσχημη -ασχημότερη από την προ των παιδιών εποχή- και είναι απόλυτα λογικό. Η δύσκολη δουλειά της ανατροφής των παιδιών δεν μπορεί να είναι ρόδινη όλη μέρα, κάθε μέρα. Κατά το κοινώς λεγόμενο, «οι μαμάδες που ανησυχούν και αγχώνονται, είναι καλές μαμάδες».
10. Μην ακολουθείτε τυφλά τους «10 κανόνες που κάθε γονιός πρέπει να ακολουθεί»
Ναι, μας κάνουμε αντιπολίτευση. Όχι πως δεν λέμε αλήθειες ή χρήσιμες συμβουλές, αλλά σε κάθε περίπτωση εσείς είστε οι κύριοι του σπιτιού και της οικογένειάς σας. Εσείς ξέρετε τι λειτουργεί και τι όχι, τι σας ευχαριστεί και τι όχι και πώς μπορείτε να ζήσετε ομαλά, ισορροπημένα και ευτυχισμένα όλοι μαζί. Εσείς ξέρετε καλύτερα απ' τον καθένα τις ανάγκες του παιδιού και τις δικές σας και εσείς είστε οι μόνοι που μπορούν να εντοπίσουν τα σφάλματα και να τα διορθώσουν. Καλές και άγιες οι συμβουλές, χρήσιμοι οι κανόνες και απαραίτητο να διαβάζουμε και να ακούμε απόψεις, γνώμες και παρατηρήσεις. Κανείς όμως δεν ξέρει το παιδί σας όσο εσείς, ούτε είναι σε θέση να σας υπαγορεύσει τι «πρέπει» και τι «δεν πρέπει».