Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζήλεια ανάμεσα στα αδέλφια

Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζήλεια ανάμεσα στα αδέλφια

Όταν έρχεται το πρώτο μωρό στην οικογένεια, η καθημερινότητα του ζευγαριού αλλάζει ριζικά. Το παιδί πλέον μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους και γίνεται το επίκεντρο της ζωής τους. Με το δεύτερο μωρό, οι ισορροπίες αλλάζουν ακόμα περισσότερο, γεγονός που μπορεί να δυσαρεστήσει το μεγάλο παιδί. Ωστόσο, οι γονείς μπορούν ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από μικρή ακόμα ηλικία, έτσι ώστε η κλασική ζήλεια που υπάρχει στα παιδιά, να μην εξελιχθεί σε σοβαρή ενήλικη ζήλεια όταν αυτά μεγαλώσουν.

1. Συμφιλιώστε το μεγάλο παιδί με την ιδέα του ερχομού του μωρού

Είναι πολύ σημαντικό το μεγάλο παιδί ν' αποδεχθεί τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας πριν ακόμα γεννηθεί. Έτσι, θα μπορέσει να συμφιλιωθεί πιο εύκολα με την ιδέα του μικρού του αδελφού όταν το δει από κοντά. Για να το βοηθήσετε να συνηθίσει στην σκέψη, μπορείτε, για παράδειγμα, να ζητήσετε τη βοήθειά του στην προετοιμασία του παιδικού δωματίου. Ακόμα, μία καλή ιδέα είναι να το προσαρμόσετε στο καινούριο πρόγραμμα που θ' ακολουθείτε πριν ακόμα γεννηθεί το μωρό. Αν, για παράδειγμα, χρειαστεί ν' αλλάξει δωμάτιο, κάντε το τρεις μήνες και μην αναφέρετε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στον ερχομό του μωρού. Επιπλέον, για να μην αντιμετωπίσει το μωρό ανταγωνιστικά, μπορείτε να του αγοράσετε ένα παιχνίδι και να του πείτε ότι είναι δώρο από το αδελφάκι του!

2. Αφιερώνετε χρόνο και στα δύο παιδιά

Αν τα παιδιά έχουν πλέον μεγαλώσει και η ζήλεια ανάμεσά τους αυξάνεται με τον καιρό, καλό θα είναι να φροντίσετε να κρατάτε κάποιες ισορροπίες. Το κάθε παιδί δύσκολα μπορεί να καταλάβει ότι δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γονιών του. Γι' αυτό, προσπαθείτε να μοιράζετε τον χρόνο σας και στα δύο παιδιά.

Φροντίστε να κάνετε διαφορετικά πράγματα με το καθένα, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Μπορεί το ένα παιδί να προτιμάει να ζωγραφίζετε μαζί και το άλλο να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια. Έτσι, θα μείνουν και τα δύο ευχαριστημένα!

3. Μην τα υποχρεώνετε να περνούν χρόνο μαζί

Αρκετοί γονείς πιστεύουν πως αν τα παιδιά κάνουν κάποιες δραστηριότητες μαζί, η σχέση τους θα ενισχυθεί και η ζήλεια θα μειωθεί. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι ο ανταγωνισμός και οι καβγάδες ν' αυξηθούν. Επιπλέον, καλό θα ήταν να έχουν ξεχωριστά δωμάτια, εφόσον βέβαια υπάρχει αυτή η δυνατότητα.Φυσικά, αν σας ζητήσουν τα ίδια ν' αρχίσουν μαζί κάποια δραστηριότητα ή να μείνουν στο ίδιο δωμάτιο, μην το αρνηθείτε. Σε κάθε περίπτωση, σεβαστείτε την επιλογή τους!

4. Μην συγκρίνετε τις επιδόσεις τους

Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, με μοναδικές ικανότητες και δεξιότητες. Μπορεί το ένα να είναι άριστος μαθητής, και το άλλο καλός αθλητής. Καλό θα είναι να σέβεστε την προσωπικότητα και τα ταλέντα τους και να μην προβαίνετε σε άσκοπες συγκρίσεις, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι ν' αυξήσουν τη ζήλεια και τον ανταγωνισμό ανάμεσά τους.

5. Έχετε την ίδια αντιμετώπιση

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αισθάνονται ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τα δύο αδέλφια. Γι' αυτό, προσπαθήστε να κρατάτε μία σταθερή στάση απέναντί τους, είτε όταν θέλετε να τα επιβραβεύσετε είτε να τα «τιμωρήσετε». Για παράδειγμα, αν δεν διαβάζουν τα μαθήματά τους και δεν ενδιαφέρονται γενικά για το σχολείο, θα πρέπει να επιπλήξετε και τα δύο το ίδιο.

6. Ακούτε πάντα και τις δύο μεριές

Όταν τ' αδέλφια καβγαδίζουν, φροντίστε ν' ακούτε πάντα και τις δύο εκδοχές της αλήθειας. Μην μεροληπτείτε έναντι του ενός παιδιού και προσπαθήστε να είστε σωστοί στην κρίση σας. Αν δεν χρειάζεται να πάρετε το μέρος κάποιου, εφόσον δεν μιλάμε για σωματική ή ψυχολογική βία, αποφύγετέ το. Κάντε τους να καταλάβουν ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και, εάν χρειαστεί, θα υποστεί τις συνέπειες.

7. Διαχωρίστε τη θέση τους

Τα παιδιά, λόγω διαφοράς ηλικίας, δεν μπορούν να έχουν τα ίδια καθήκοντα και δικαιώματα μέσα στην οικογένεια. Αν, για παράδειγμα, το παιδί παραπονιέται γιατί δεν μπορεί να κοιμάται ό,τι ώρα θέλει ενώ η μεγαλύτερη αδελφή του κάθεται ξύπνια μέχρι πιο αργά, υπενθυμίστε του ότι ως μεγαλύτερη έχει και περισσότερες υποχρεώσεις (εκτός από δικαιώματα), γιατί όταν γυρνάει σπίτι πρέπει για παράδειγμα να διαβάζει για το σχολείο και μετά να πηγαίνει στο φροντιστήριο. 

8. Σεβαστείτε τον χώρο του κάθε παιδιού

Πολλές φορές τα πιτσιρίκια θέλουν να οικειοποιούνται τα πράγματα των μεγαλύτερων αδελφών τους. Όταν, λοιπόν, ο μικρός αρχίζει την γκρίνια και ζητά επίμονα το λαπτοπ της αδελφής του, καλό θα είναι να μην ενδώσετε και να του εξηγήσετε ότι κάποια αντικείμενα δεν τα χρησιμοποιούν ακόμα παιδιά της ηλικίας του. Αντίθετα, μπορείτε να του πάρετε ένα πλαστικό παιχνίδι-υπολογιστή και να του πείτε πως, όταν μεγαλώσει και εκείνο , θα μπορέσει να έχει τον δικό του αληθινό υπολογιστή!

Είναι σημαντικό να θέσετε κάποια όρια, έτσι ώστε το κάθε παιδί να γνωρίζει ξεκάθαρα ποια είναι τα πράγματά του. 

9. Σταματήστε την συζήτηση

Αν έχετε διευκρινίσει στο παιδί τι πρέπει να κάνει και του έχετε υποδείξει τα όριά του, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται, καλό θα είναι να μην επιμείνετε άλλο. Μπορείτε να κλείσετε την συζήτηση, λέγοντάς του ότι όλοι κάποιες φορές απογοητευόμαστε και στενοχωριόμαστε. Όπως και να έχει, θα πρέπει ν' αντισταθείτε! Αν κάνετε το λάθος και ενδώσετε στις απαιτήσεις του, το παιδί θα πάρει το μήνυμα ότι κάθε φορά που παραπονιέται, περνάει το δικό του. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θέλετε!

10. Μην περιμένετε ότι θα ικανοποιήσετε και τα δύο παιδιά

Σε μία κατάσταση "διαξιφισμού" μεταξύ των δύο παιδιών, ο ένας από τους δύο θα βγει χαμένος- αν όχι και οι δύο. Μην έχετε την αυταπάτη ότι όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι! Απλώς προσπαθήστε να τους εξηγείτε κάθε φορά την λογική σας και να δικαιολογείτε την επιλογή σας. Κάποια στιγμή θα μπορέσουν να σας καταλάβουν. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να έχετε τύψεις ή να στενοχωριέστε για την συμπεριφορά σας, αν είστε ήρεμοι και λογικοί.

 

v