Πώς να χειριστείτε ένα παιδί που ζηλεύει

Πώς να χειριστείτε ένα παιδί που ζηλεύει

Τα παιδιά δεν δέχονται πάντα με ανοιχτές αγκάλες ένα νέο μέλος στην οικογένεια. Σε ορισμένες, μάλιστα περιπτώσεις παρουσιάζουν ακραίες συμπεριφορές λόγω ζήλιας. Θυμώνουν, κατηγορώντας – υποσυνείδητα- τους γονείς τους ότι αναστάτωσαν τη ζωή του και τη φυσική πορεία που θα είχε, προσθέτοντας ένα εμπόδιο στην προσοχή που παίρνουν από αυτούς. Δείτε ορισμένες συμβουλές για να εξομαλύνετε τα πράγματα.

Σκεφτείτε το: Πριν μπει το μωρό στην οικογένειά σας, είπατε στο παιδί σας ότι θα έχει ένα μικρό αδερφό για να παίζει και του εξηγήσατε πόσο διασκεδαστικό θα είναι. Όταν όμως γεννήθηκε αντιλήφθηκε ότι τίποτα από αυτά δεν είναι αληθές. Πιθανότητα, μάλιστα, σκέφτηκε: «Με δουλεύετε; Πως μπορεί να είναι διασκεδαστικό αυτό το κόκκινο μικρό πλάσμα που κλέβει όλο το χρόνο και την προσοχή σας;». Όταν παίζει με το μωρό, με τον μοναδικό τρόπο που ξέρει, τον μαλώνετε. Παίζει «Πιάσ’ το», του φωνάζετε επειδή πετάει παιχνίδια στο μωρό. Παίζει «κρυφτό», του φωνάζετε να βγάλει την κουβέρτα από πάνω του. Το αγκαλιάζει, του λέτε ότι πρέπει να προσέχει περισσότερο. Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί είναι μπερδεμένο.

Διδάξτε το: Ο πρώτος στόχος σας είναι να προστατέψετε το μωρό. Ο δεύτερος, να μάθετε το μεγαλύτερο παιδί πώς να αλληλεπιδρά με το παιδί με φυσιολογικούς τρόπους. Μπορείτε να του μάθετε τι να παίζει με το μωρό, να του μιλήσετε, να του δείξετε, να το οδηγήσετε και να το ενθαρρύνετε. Μέχρι να αισθανθείτε ότι επιτεύχθηκε ο δεύτερος στόχος μην αφήσετε τα δύο παιδιά μόνα τους.

Η παρουσία σας είναι σημαντική: Όποτε τα παιδιά είναι μαζί, καλό είναι να είστε κι εσείς κοντά. Αν παρατηρήσετε ότι το μεγαλύτερο παιδί γίνεται σκληρό, αποσπάστε του την προσοχή με κάτι άλλο και πάρτε το μωρό αγκαλιά. Έτσι θα αποφύγετε πολλά «όχι», που ενθαρρύνουν την επιθετική συμπεριφορά.

Μάθετέ του να το ακουμπά μαλακά: Διδάξτε στο μεγαλύτερο παιδί πώς να χαϊδέψει το μωρό στην πλάτη και εξηγήστε του πόσο ηρεμεί το μωρό. Επιβραβεύστε το για την καλή δουλειά που έκανε.

Δράστε γρήγορα: Κάθε φορά που βλέπετε το παιδί σας να χτυπά ή να ενεργεί επιθετικά προς το μωρό, δράστε άμεσα. Σηκωθείτε και εξηγήστε του ότι αυτό είναι κακό. Στη συνέχεια μπορείτε να βάλετε το μεγαλύτερο παιδί σε μια καρέκλα και να του πείτε ότι θα σηκωθεί όταν μάθει να χρησιμοποιεί τα χέρια του για καλό.

Επίδειξη: Τα παιδιά αντιγράφουν ό,τι βλέπουν. Το μεγαλύτερο παιδί σας θα παρακολουθεί πως χειρίζεστε το μωρό και θα μάθει από τις πράξεις σας. Μην ξεχνάτε ότι είστε ο πιο σημαντικός δάσκαλος του παιδιού σας. Επιδεικνύοντας ό,τι κάνετε, θα το βοηθήσετε να μάθει πιο γρήγορα και περισσότερα από εσάς.

Έπαινος: Όποτε δείτε ότι το πρώτο παιδί σας συμπεριφέρεται ευγενικά στο μωρό, κάντε ένα θετικό σχόλια. Πείτε του επίσης, πόσο σημαντικό είναι να είναι κάποιος ο μεγάλος αδερφός ή η μεγάλη αδερφή. Αγκαλιάστε το παιδί σας και πείτε του πόσο περήφανοι είστε.

Προσοχή στα λόγια σας: Μην «κατηγορείτε» το παιδί για τα πάντα. Εκφράσεις όπως “Δεν μπορούμε να πάμε στην παιδική χαρά επειδή κοιμάται το μωρό” ή “Κάνε ησυχία, θα ξυπνήσεις το μωρό” ή “Θα σε βοηθήσω μόλις του αλλάξω πάνα” θα πρέπει να αποφεύγονται. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές δικαιολογίες.

Να είναι υποστηρικτικοί: Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας, λέγοντας φράσεις όπως "Σίγουρα έχουν αλλάξει τα πράγματα με το νέο μωρό εδώ. Θα μας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστούμε".

Δείξτε του περισσότερη αγάπη: Δείξτε του όσο μπορείτε περισσότερη αγάπη, αυξήστε τις αγκαλιές, τα «σ’αγαπώ» και βρείτε λίγο χρόνο να παίξετε.

Αφήστε το να συμμετάσχει: Διδάξτε στο μεγαλύτερο παιδί πώς να βοηθήσει με το μωρό ή πώς να το διασκεδάσει. Δώστε του για παράδειγμα μια φωτογραφική μηχανή ώστε να το τραβήξει φωτογραφίες ή αφήστε το να ανοίξει τα δώρα του μωρού.

Ο καθένας είναι ξεχωριστός: Αποφύγετε να κάνετε συγκρίσεις μεταξύ των δύο παιδιών ακόμη και για ασήμαντα γεγονότα όπως το βάρος τους όταν γεννήθηκαν, πότε πρωτομίλησαν κτλ.

v