Οι γονείς είναι για τα παιδιά τους ήρωες, Θεοί και πρότυπα –για μια συνήθως σύντομη, αλλά ευτυχισμένη περίοδο- γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τα υποστηρίζουν, να τα ενθαρρύνουν και να τους λένε ότι τα αγαπούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν χρειάζεται να λιώνετε από λατρεία κάθε φορά που του απευθύνετε τον λόγο, ούτε να του μιλάτε σαν να είναι ο διάδοχος του θρόνου –απλώς υπενθυμίστε πόσο τον/ την αγαπάτε, καθησυχάστε τις ανησυχίες του/ της και επιβραβεύστε τις προσπάθειές του.
Μπράβο σου!
Το γράφουμε συχνά, γιατί το έχουμε πραγματικά δει να λειτουργεί: η επιβράβευση –όταν «χρησιμοποιείται» λελογισμένα- μπορεί να κάνει θαύματα στη συμπεριφορά, την ψυχολογία και τις επιδόσεις του παιδιού. Όταν τα παιδιά κερδίζουν ένα «μπράβο», θα προσπαθήσουν να κερδίσουν και το επόμενο και θα η αυτοπεποίθησή τους θα ενισχυθεί.
Προσπάθησε ξανά –πιστεύω σε ‘σένα
Η ενθάρρυνση για επιμονή και υπομονή είναι πολύ σημαντική, αφού οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν προβλέπεται να λείψουν απ’ τη ζωή του. Έχει σημασία να επιμείνετε με χαμόγελο και χαρούμενο τόνο να «προσπαθήσει ξανά» και να τονίσετε ότι πιστεύετε στις δυνατότητες του. Πείτε στο παιδί ότι ξέρετε πόσο έξυπνο/ ικανό/ ώριμο/ επιδέξιο είναι και ότι πιστεύετε ότι μπορεί να τα καταφέρει, αλλά υπογραμμίστε ότι ακόμη και η αποτυχία είναι απόλυτα κατανοητή και φυσιολογική.
Αν δεν κάνουμε λάθη, δεν μαθαίνουμε
Μιλώντας για αποτυχίες, είναι σημαντικό να τονίζετε σε κάθε ευκαιρία ότι «όχι λάθη, ίσον πάντα λάθη». Τα παιδιά τείνουν να χάνουν γρήγορα την ψυχραιμία και την υπομονή τους. Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε ότι «Κανείς δεν είναι τέλειος και ότι τα λάθη είναι ο τρόπος που έχουμε να γινόμαστε καλύτεροι. Δώστε ένα απλό παράδειγμα από την καθημερινότητά σας για να γίνετε πιο πειστικοί –πείτε του, για παράδειγμα, ότι πετάξατε πολλές φορές το τάδε (αγαπημένο του, κατά προτίμηση) φαγητό πριν το πετύχετε.
Καταλαβαίνω πώς νιώθεις
Η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα και ταυτόχρονα η μισή απόσταση μέχρι την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος. Όταν το παιδί θυμώνει ή κλαίει απογοητευμένο από κάποια υπόσχεση που αθετήθηκε ή από κάποια απαγόρευση που επιβλήθηκε, δείξτε του ότι κατανοείτε τον λόγο που νιώθει άσχημα. Πείτε του ότι «Ξέρω πώς νιώθεις και δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Σε καταλαβαίνω, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς γιατί…»
Είμαι σίγουρη/ σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις!
Το γράψαμε και πιο πάνω και θα το επαναλάβουμε γιατί το θεωρούμε πολύ σημαντικό: η ενθάρρυνση είναι το κλειδί για την επιτυχία και την πρόοδο. Μπορεί ο 5χρονος γιος σας να μην είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος μπαλαδόρος ή η κορη σας να μην είναι γεννημένη πρίμα μπαλαρίνα. Αν όμως το παιδί σας θέλει να βάλει εντυπωσιακά γκολ, να κάνει μια τριπλή πιρουέτα ή να απλώς να κερδίσει σε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, πρέπει να το εμψυχώσετε δίνοντάς του να καταλάβει ότι είναι ικανό για όλα -αρκεί να έχει επιμονή και θέληση!
Να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να φέρονται σε ‘σένα
Συμβουλή αρχαιότερη απ' την Ακρόπολη, απλούστατη και εξαιρετικά εύστοχη. Δεν πρέπει να χτυπάμε τον αδερφό μας, γιατί όταν εκείνος μας χτυπάει κλαίμε/ Δεν πρέπει να αρπάζουμε τα παιχνίδια των άλλων παιδιών χωρίς να τα ρωτήσουμε, γιατί δεν μας αρέσει καθόλου όταν μας παίρνουν τα δικά μας κ.ο.κ.
Είμαι δίπλα σου για ό,τι χρειαστείς. Σ΄αγαπάω!
Κάθε μέρα, όσες φορές κι αν χρειαστεί, οι γονείς πρέπει να υπενθυμίζουν στα μικρά τους ποσο τα αγαπούν και πόσο απόλυτα δίπλα τους βρίσκονται. Καμία σχέση δεν είναι δεδομένη και κανένα «σ’ αγαπάω» δεν είναι περιττό. Μην τσιγκουνεύεστε την αγάπη σας -δώστε την απλόχερα και θα επιστραφεί τόσο σε 'σας όσο και στους γύρω σας.