Χάκερς: Πώς αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα σας και τι πρέπει να κάνετε

Χάκερς: Πώς αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα σας και τι πρέπει να κάνετε

Έχετε λάβει ποτέ κάποιο μήνυμα από άγνωστο αποστολέα που σας ζητάει να του δώσετε προσωπικά σας στοιχεία ή να κάνετε κλικ σε κάποιον ύποπτο σύνδεσμο; Μάλλον, ναι. Αυτός ο αποστολέας προσπαθεί να υποκλέψει κάποια δεδομένα σας, γι' αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε με ποιο τρόπο αποκτά πρόσβαση σ' αυτά και τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την «επίθεση».

Πώς αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία οι χάκερς

Ο χάκερ, θα πρέπει να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα είναι εγκατεστημένο στον εκάστοτε διακομιστή καθώς και ποια είναι η ηλεκτρονική του διεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό, στέλνοντας ψεύτικα email σε τυχαίες διευθύνσεις, μπορεί να εισχωρήσει σε έναν ξένο εσωτερικό διακομιστή αλληλογραφίας και να αντλήσει στοιχεία. Οι απαντήσεις που λαμβάνει από τις τυχαία επιλεγμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για την ηλεκτρονική ταυτότητα των προσβαλλόμενων υπολογιστών. Ετσι μαθαίνει διευθύνσεις των τειχών προστασίας (firewalls), των φίλτρων που χρησιμοποιούνται στα email κ.ο.κ. Μπορεί να καταλάβει για ποια προϊόντα πρόκειται καθώς και ποια έκδοση είναι εγκατεστημένη. Όλα αυτά τα δεδομένα τον βοηθούν στο σχεδιασμό της επίθεσής του.

Ένας άλλος τρόπος πρόσβασης σε προσωπικά στοιχεία είναι μέσω λινκ που στέλνονται με ένα υποτιθέμενο προσωπικό email σε συγκεκριμένο παραλήπτη. Έτσι πολλοί κάνουν κλικ στη συγκεκριμένη επικίνδυνη ιστοσελίδα. Η σελίδα αυτή είναι όμως ψεύτικη. Κάνοντας κλικ εκεί, ένας χάκερ αποκτά πληροφορίες για τα φίλτρα που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε διακομιστής.

Τι πρέπει να κάνετε

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι οι χρήστες, να μην αναρτούν στο διαδίκτυο ελεύθερα, σε ιστοσελίδες όπως το facebook ή το προσωπικό τους μπλογκ προσωπικά δεδομένα που μπορούν να τους «μαρτυρήσουν», όπως για παράδειγμα ημερομηνίες γενεθλίων, ονόματα συγγενικών προσώπων ή ακόμη… το όνομα του κατοικίδιου τους, διότι μπορούν να καταλήξουν σε λάθος χέρια πολύ ευκολότερα από όσο φαντάζονται.

Σημαντικό είναι επίσης να μην απαντάτε σε μηνύματα άγνωστου αποστολέα κάνοντας κλικ σε λινκ ή ακόμα χειρότερα δίδοντας προσωπικά στοιχεία σε παραπλανητικά μηνύματα. Είναι πλέον ευρέως γνωστό το κόλπο με τα υποτιθέμενα μηνύματα "τραπεζών" με τα οποία ζητούνται προσωπικά, οικονομικά και τραπεζικά στοιχεία του παραλήπτη του μηνύματος.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

v